«Η τύχη είναι ανθρώπινη επινόηση που δίνει νόημα σε τυχαία γεγονότα. Μας παρηγορεί σε ένα σύμπαν που είναι γενικά χαοτικό» … λέει ένας από τους πρωταγωνιστές μιας από τις αγαπημένες μου σειρές στο Netflix. Και δεν διαφωνώ καθόλου μαζί του.
Χαοτικό το σύμπαν λόγω κορονοϊού. Χαοτικό και το “σύμπαν” των νοσοκομείων, ειδικά μάλιστα των ΜΕΘ, όπως δείχνουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Είναι αλήθεια πως σε κάθε τραγωδία, ειδικά τέτοιου μεγέθους, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να επωφεληθούν με όποιο τρόπο και για όποιο λόγο. Έτσι και τώρα “κάποια ζώα είναι πιο ίσα μεταξύ τους”, για να θυμηθούμε τον πάντα επίκαιρο Όργουελ, και αξίζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης! Που θα πει ΜΕΘ πολυτελείας – δηλαδή κανονικές!- την ώρα που οι πληβείοι διασωληνώνονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων κι όπου μπορεί να φανταστεί κανείς…
Χάος… κι όποιος ζήσει έχει “τύχη” μεγάλη.
Είναι πραγματικά κάπως παρήγορο ( ; ) να μιλάς για “τυχερούς” τέτοιες ώρες, όταν καθημερινά έχουμε αγγελτήρια θανάτου σαν από βομβαρδισμούς.
“Τυχερός” είσαι αν βρεις ΜΕΘ να “τρουπώσεις” που έλεγε και στην ελληνική ταινία ( ποιος να το φανταζόταν ότι εν έτει 2021 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η πασίγνωστη ατάκα για κάτι τόσο σοβαρό… ). Είναι κατάφωρη αδικία; Είναι! Είναι παραλογισμός; Είναι! Είναι αλητεία; Είναι! Είναι απανθρωπιά; Είναι!
Είναι και ατυχία…
Διότι η Τύχη ευνοεί τους τολμηρούς (ποτέ!), τους πλούσιους ( πάντα!) κι αυτούς που θα ‘πρεπε να… πηγαίνουν με την αράδα τους ( ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δε θίγουμε!), κατά συνέπεια αυτό που τώρα αποκαλύφθηκε δεν είναι και η ανακάλυψη της Αμερικής!
Μέσα σε τόσο θάνατο όλα αυτά είναι αδιανόητα και βέβαια μπορεί εμείς να βιώνουμε όλο το φάσμα των αρνητικών συναισθημάτων, αλλά για αυτούς που κάνουν όλα αυτά δεν τρέχει τίποτα. Αν είχαν τσίπα, φιλότιμο, δεν θα έκαναν τίποτα απ’ αυτά. Θα τιμούσαν κι αυτόν τον ταλαίπωρο τον Ιπποκράτη! Αλλά… τίποτα! Nothing!
Στους υπόλοιπους, σ’ εμάς τα ταπεινά χαμομηλάκια, μένει η τύχη ως παρηγοριά σ’ αυτό το χάος….
Καλή τύχη συντρόφισσες και σύντροφοι!
Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.