ΓΝΩΣΗ
Άφτεροι άγγελοι με γαλάζια κορμιά, διάφανα, κάθονταν στα κλαδιά πανύψηλου δέντρου, τόσο πελώριου που η κορυφή με το φύλλωμα χανόταν στα ύψη. Και οι ρίζες του κορμού χάνονταν σε τρεχούμενα νερά, κρυστάλλινης διαύγειας. Δεν είχε πυκνή φυλλωσιά και δεν έδινε σκιά. Ακούγονταν πάντως νοερά, τα νερά.
Η εικόνα αυτή, έστω αποσπασματική, εξέπεμπε μια ανείπωτη ευτυχία. Ήξερα μέσα στον ύπνο μου πως είδα το δέντρο της ζωής.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Όσες φορές έρχεται η ώρα να ξαπλώσω για να κοιμηθώ, είναι πάντα ώρα χαράς. Βγαίνει το σώμα από την οργάνωση των οργάνων, βάζει τον αυτόματο (καριδιά, πνευμόνια, σπλάχνα), αφήνει το δίκτυο νεύρων και νευρώνων, των αγγείων τα χιλιόμετρα, τα ναρκωμένα πεδία των ηλεκτρομαγνητικών εντάσεων και συχνοτήτων, κατεβάζει τον διακόπτη των αισθήσεων και βγαίνει στην ελευθερία του ελάχιστου. Η ψυχή απεκδύεται τα περιττά καλύμματα του φωτός και σεμνή και γυμνή παρουσιάζεται στο άγνωστο των δυνατοτήτων. Το άγραφο χαρτί μένει άγραφο, και η αυτόματη γραφή σβήνεται αμέσως, ό,τι και να έγραφε. Το ερευνητικό μάτι στυπόχαρτο.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε και σπούδασε στη Βιέννη, αλλά τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έχει ζήσει στην Ελλάδα. Είναι επίτιμος και ομότιμος καθηγητής Θεατρολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνών, (συνιδρυτής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών) και παρασημοφορημένο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Αυστρίας. Επίσης, έχει διδάξει πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, καθώς και σε ευρωπαϊκά και αμερικάνικα Πανεπιστήμια.
Έγραψε πάνω από 100 βιβλία στα ελληνικά και δημοσίευσε περί τα 500 μελετήματα και περισσότερες από 1000 βιβλιοκρισίες, για θέματα της ιστορίας του ελληνικού και του βαλκανικού θεάτρου, καθώς και περί ελληνικής και συγκριτικής λαογραφίας, περί βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών και περί της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.
Από πολύ νέος γράφει ποίηση (κυρίως στα ελληνικά) αλλά μόνο πρόσφατα άρχισε να δημοσιοποιεί τα έργα του.