Ο Χαράλαμπος Κατσάρας, συγγραφέας του βιβλίου, έκανε μια πλούσια κι εμπεριστατωμένη μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μπάιρον, χαρίζοντας στην ελληνική γραμματεία ένα απαράμιλλο έργο, με πολλές λεπτομέρειες κι άγνωστες σχετικά πτυχές της ζωής του.
Το βιβλίο οργανώθηκε μέσα από μια πλούσια βιβλιογραφία από σχετικές μελέτες και μεταφράσεις. Οι βιογραφίες ανθρώπων που στο πέρασμά τους άφησαν εποχή και αφύπνισαν τα παραδεδομένα ήθη, είναι αυτοί οι σπουδαίοι που εξελίσσουν την εκάστοτε κοινωνία και την πηγαίνουν αρκετά βήματα μπροστά.
Από το χρονολόγιο και μόνο που υπάρχει στο παράρτημα του βιβλίου, είναι η απόδειξη του πόσο σημαντικό ήταν το σύντομο πέρασμά του από τη ζωή, μόλις στα τριάντα επτά χρόνια του.
Η ζωή του όμως ήταν τόσο πλούσια και συμπυκνωμένη σε γεγονότα και βιώματα που ένας απλός άνθρωπος δεν θα προλάβαινε να τα ζήσει ούτε σε τρεις ζωές.
Ένα περίεργο φαινόμενο που συμβαίνει με τις σοβαρές προσωπικότητες που προσφέρουν στον κόσμο, το πέρασμα τους να είναι σύντομο.
Γεννήθηκε το 1788 στο Λονδίνο. Ήταν άγγλος αριστοκράτης ποιητής πολιτικός, Φιλέλληνας και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ποιητές και μέχρι σήμερα παραμένει δημοφιλής.
Η ζωή του υπήρξε γεμάτη σκάνδαλα οικονομικά και ερωτικά, με αποκορύφωμα τη φημολογούμενη ερωτική σχέση του με την ετεροθαλή αδελφή του. Η μόνη νόμιμη κόρη του ήταν η Άντα Λάβλεϊς.
Κατά στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο Μπάιρον επισκέφθηκε όλες τις ιστορικές τοποθεσίες της Αττικής. Φιλοξενείται στο σπίτι του Άγγλου πρόξενου Προκοπίου Μάκρη, όπου κι ερωτεύεται παράφορα την Τερέζα Μάκρη, την μόλις 12χρονη κόρη του, στην οποία αφιέρωσε και το ποίημα του. κόρη των Αθηνών.
Το 1823 φθάνει στην Κεφαλονιά όπου παραμένει για 6 μήνες στην οικία ενός φίλου του Μαυροκορδάτου. Αργότερα εγκαθίσταται στο Μεσολόγγι όπου έρχεται σε επαφή με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο τον οποίον υποστηρίζει οικονομικά.
Εν τω μεταξύ έχει σχηματίσει ιδιωτικό στρατό από 40 Σουλιώτες υπό τους Δράκο Τζαβέλλα και Φωτομάρα.
Απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι ύστερα από πυρετό. Ττο πένθος για το θάνατο του ήταν γενικό. Ο Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε μακρά Ωδή στη μνήμη του, το περίφημο «Ωδή εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάιρον».
Προς εκδήλωση πένθους, στο Μεσολόγγι ρίχτηκαν 37 κανονιοβολισμοί, από την ανατολή του ηλίου μία κάθε λεπτό καθώς ήταν τότε μόνο 37 ετών.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Ο George Gordon Noel, ο γνωστότερος και ίσως σημαντικότερος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων για τους Έλληνες άτομο με κοινωνικά αντισυμβατικό χαρακτήρα ήρθε από νωρίς σε σύγκρουση με το αριστοκρατικό περιβάλλον του αλλά και με την ίδια του τη χώρα την Αγγλία την οποία εγκατέλειψε οριστικά το 1816 ο μπάιρον όμως δεν ήταν μόνο φιλέλληνας ούτε Απλά κάποιος ποιητή υπήρξε ένας από τους πυλώνες του ρομαντισμού Έφυγες κληρονόμος της γκόθικ λογοτεχνίας μεγάλος διανοητής με ρηξικέλευθες απόψεις για τη ζωή και πλήρωσε ακριβά για αυτό 196 χρόνια μετά το θάνατο του ο μπάιρον παραμένει ένας γνωστός άγνωστος η παρούσα Μελέτη βάζοντας βαθιά το νυστέρι της έρευνας σε κείμενα μελετητών εντρυφώντας πάνω σε αρχεία δυσεύρετα στοιχειοθετεί τον φιλέλληνα επαναστάτης ακριβής του διαστάσεις δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον αναγνώστη να είναι στο έργο και την πολυτάραχη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους δημιουργούς όλων των εποχών.
Το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη.