Τις τελευταίες μέρες αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας αφενός και Ουκρανίας και Δυτικών Συμμάχων αφετέρου. Πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει μπαμπεσιά εκ μέρους της Ρωσίας για να βρει αφορμή να ξεκινήσει τον πόλεμο. Η συμπεριφορά αυτή των Ρώσων χαρακτηρίζεται με τον όρο maskirovka. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ‘μεταμφιέζουν’ τις ενέργειές τους και τις αρνούνται, αλλά οι κινήσεις τους αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση της ρωσικής πρακτικής στρατιωτικής παραπλάνησης maskirovka.
-
Το Δόγμα της Maskirovka
Η ρωσική λέξη maskirovka σημαίνει: απόκρυψη, μεταμφίεση, συγκάλυψη, κρύψιμο, εξαπάτηση, παραπλάνηση, κατεργαριά, ψευδαίσθηση, μάσκα, προσωπείο, δόλος, απάτη, πλάνη, ψεύδος, δόλωμα, παγίδα, ψεύτικα ίχνη, άρνηση, διάψευση, παραπληροφόρηση, προβοκάτσια, καμουφλάζ, αιφνιδιασμός, κάτι μασκοφορεμένο.
Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει αρχικά τη στρατιωτική τέχνη της έκπληξης, του αιφνιδιασμού διαμέσου όλων των πιο πάνω τεχνικών, μεταξύ των οποίων το καμουφλάζ παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι, ο όρος maskirovka αναφέρεται στο σύνολο ενεργειών που σχεδιάστηκαν για να μπερδέψουν, να καμουφλάρουν, να συγκαλύψουν και να παραπλανήσουν τον εχθρό και γενικά κάθε αντίπαλο. Ως δραστηριότητα ορίζεται η «αξιόπιστη εφαρμογή ολόκληρου του συνόλου μέτρων που στοχεύουν στην παραπλάνηση του εχθρού, σε σχέση με τις προθέσεις κάποιου».
Το δόγμα αυτό της maskirovka χρησιμοποιείται στη συνέχεια, στον καιρό ειρήνης, ως στρατηγικό, πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό και διπλωματικό μέσο χειρισμού των γεγονότων, των καταστάσεων και των αντιλήψεων για να επηρεάσουν τα Μέσα και την κοινή γνώμη, έτσι ώστε να επιτύχουν και διευκολύνουν τακτικούς, στρατηγικούς, εθνικούς και διεθνείς στόχους. Πρόκειται για οργανωμένη προπαγάνδα και ανορθόδοξο πόλεμο σε όλα τα πεδία.
-
Η Maskirovka στην Ελληνική Πολεμική Τέχνη
Η maskirovka δεν είναι άγνωστη στην ελληνική πολεμική τέχνη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ‘Δούρειου Ίππου’, καθώς και το τέχνασμα που χρησιμοποίησε ο Βίας ο Πριηνεύς κατά την πολιορκία της πόλης του από τους Λυδούς, αφήνοντας ελεύθερα καλοθρεμμένα μουλάρια, τη στιγμή που στην πόλη στην πραγματικότητα υπήρχε έλλειψη τροφίμων, προκειμένου να δημιουργήσει στο στρατόπεδο των πολιορκητών την εικόνα επαρκών αποθεμάτων στην πολιορκημένη Πριήνη, με τελικό αποτέλεσμα τη λύση της πολιορκίας. Επίσης, ανάλογο είναι και το στρατήγημα του Λύσανδρου στους Αιγός Ποταμούς, με αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό και τη συντριβή του ανώτερου Αθηναϊκού στόλου. Αντίστοιχα τεχνάσματα χρησιμοποίησε πολλές φορές και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατά την Ελληνική Επανάσταση, όπως στα Δερβενάκια, όταν έβαζε τους άνδρες του να ανάβουν τη νύχτα πολλές φωτιές δημιουργώντας στα οθωμανικά στρατεύματα την εντύπωση ότι διέθετε κατά πολύ ανώτερη αριθμητικά δύναμη από ό,τι στην πραγματικότητα.
-
Εφαρμογή της Maskirovka από τους εκάστοτε Κυβερνώντες
Ο Jung λέει ότι άλλος είναι ο κόσμος στον οποίο ζει κάποιος που γνωρίζει την έννοια της εντροπίας και άλλος ο κόσμος αυτού που δεν γνωρίζει την έννοια. Το ίδιο ισχύει και για πολλές έννοιες-κλειδιά σήμερα. Ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους ανάλογα με το τι έχουμε ‘εν νω’, δηλαδή μες στον νου μας. Άλλωστε όλα όσα συμβαίνουν είναι σύγκρουση κοσμοειδώλων.
Έτσι, άλλα καταλαβαίνουν από τα συμβαίνοντα όσοι γνωρίζουν την έννοια της maskirovka και άλλα όσοι δεν την γνωρίζουν. Αλλιώς βλέπουν και ερμηνεύουν τις πράξεις των κυβερνώντων οι μεν και αλλιώς οι δε. Όσοι προφανώς αντιλαμβάνονται τι σημαίνει maskirovka αντιλαμβάνονται και γιατί δρουν έτσι και όχι αλλιώς οι κυβερνώντες και πού το πάνε. Τα πράγματα είναι γι’ αυτούς προφανή. Οι άλλοι πέφτουν θύματα γιατί βρίσκονται σε άγνοια.
Δίνεται λοιπόν η έννοια και η ευκαιρία σε όσους θέλουν να δουν τα πράγματα διαφορετικά. Μπορούμε να σκεφτούμε λίγο τι ακριβώς λένε και κάνουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και πώς αυτά ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της maskirovka, όπως ακριβώς ερμηνεύεται και η σημερινή συμπεριφορά των Ρώσων ή η σχετικά πρόσφατη των τότε κυβερνώντων.