(Ο Διογένης)1 έλεγε πως όταν δει στη ζωή του κυβερνήτες πλοίων, γιατρούς και φιλοσόφους, πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι το πιο γνωστικό πλάσμα· μα σαν πάλι δει ονειροκρίτες και μάντηδες κι όσους ασχολούνται με αυτούς ή εκείνους που φουσκώνουν από έπαρση για τη φήμη και τα πλούτη τους, πιστεύει πως δεν υπάρχει τίποτε πιο κούφιο από τον άνθρωπο.
Όταν ρωτήθηκε τι κάνει και αποκαλείται σκύλος,2 είπε: « Σ’ όσους μου δίνουν κουνώ την ουρά, σ’ όσους δεν μου δίνουν γαυγίζω και τους κακούς τους δαγκώνω.
Σ’ ένα δείπνο κάποιοι του πετούσαν κόκαλα όπως σε σκύλο· κι εκείνος φεύγοντας τους κατούρησε πάνω τους σαν σκύλος.
Κάποτε που αυνανιζόταν στην αγορά, «μακάρι», είπε, «να ήταν δυνατό τρίβοντας κάποιος και την κοιλιά του να σταματούσε την πείνα του».
Ο Διογένης έλεγε ότι οι άνθρωποι εφοδιάζονται με τα προς το ζην, αλλά με όσα είναι απαραίτητα για το ευ ζην δεν εφοδιάζονται.
Όταν κάποιοι θυσίαζαν στους θεούς για να αποκτήσουν γιο, είπε ο Διογένης: «΄Όμως για το τι λογής άνθρωπος θα γίνει δεν θυσιάζετε;»
Όταν κάποτε ένας φαύλος ευνούχος έγραψε πάνω στο σπίτι του «Κανένα κακό να μην μπει μέσα», ο Διογένης είπε: «Κι ο κύρης του σπιτιού από πού θα μπει;»
Διογένης. Το να γιατρεύεις πεθαμένο και να συμβουλεύεις γέροντα είναι ένα και το αυτό.
Κάποιος διάβαζε μεγαλόφωνα για πολλή ώρα και όταν προς το τέλος του βιβλίου έδειξε άγραφο τμήμα, «Κουράγιο», είπε ο Διογένης, «άνδρες, βλέπω στεριά».
Τον κιθαρωδό που πάντα οι ακροατές του τον παρατούσαν κι έφευγαν ο Διογένης τον χαιρέτησε λέγοντάς του: « Γεια και χαρά σου πετεινέ!»· κι όταν εκείνος τον ρώτησε «Γιατί αυτό;», ο Διογένης τού είπε: « Γιατί όταν τραγουδάς, όλους τους σηκώνεις».
Όταν κάποτε ο Διογένης είδε τους υπεύθυνους για την περιουσία ενός ναού να τραβολογούν κάποιον από τους οικονόμους του ναού που είχε αρπάξει ένα αγγείο, είπε: «Οι μεγάλοι κλέφτες τραβολογούν τον μικρό».
Όταν ο Πλάτωνας διατύπωσε τον ορισμό ότι ο άνθρωπος είναι ζώο δίποδο και άπτερο και με αυτά τα λόγια κέρδισε την επιδοκιμασία, ο Διογένης μαδάει έναν κόκορα, τον βάζει μέσα στη σχολή (του Πλάτωνα) και λέει: «Αυτός είναι ο άνθρωπος του Πλάτωνα»· εξ αυτού προστέθηκε στον ορισμό και το «με πλατιά νύχια».
Όταν ο Διογένης είδε γυναίκα να μαθαίνει γράμματα, είπε: « Το ξίφος ακονίζεται!»
Όταν ο Διογένης είδε τον γιο μιας εταίρας να πετάει πέτρες στο πλήθος, του είπε: «Πρόσεχε, μην χτυπήσεις τον πατέρα σου».
Σαν είδε έναν ανίκανο τοξότη, κάθισε κοντά στον στόχο και είπε: «Για να μη
χτυπηθώ».
Όταν ο Διογένης ρωτήθηκε «ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα;», είπε: « το να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του,3 γιατί ο καθένας από φιλαυτία προσθέτει πολλά στον εαυτό του».
-
Σε συνέχεια των βιογραφικών στοιχείων του Διογένη τα οποία εκθέσαμε σε παλαιότερο κείμενό μας με θέμα τη λέξη «παιδεία» (21/3/2020), προσθέτουμε τα παρακάτω.