Για τους φίλους του βιβλίου συστήνω ανεπιφύλακτα ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα που διάβασα αυτόν τον τελευταίο καιρό της πανδημίας με τον τίτλο ΠΥΡΦΟΡΟΣ του Α.Γ.Γιαλούρη* που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παρισιάνου. Με συνεπήρε και δεν ήθελα να το αφήσω απ΄τα χέρια μου. Έτσι το τέλειωσα μέσα σε δυόμιση μέρες. Μιλάμε για 522 σελίδες.
Δεν νομίζω πως ο λόγος που με γοήτευσε ήταν μόνο το από θεατρολογικής απόψεως ενδιαφέρον θέμα του (και δεν χρησιμοποιώ τον όρο χωρίς περίσκεψη ,γιατί η θεατρολογία έχει την γοητεία της καμιά φορά για μας τους ηθοποιούς και όταν ακροβατεί μεταξύ επιστήμης εμπειρίας και φαντασίας και μας πείθει ότι δεν ασκείται ερήμην μας.) Περισσότερο λοιπόν με κέντρισε η γραφή του κι ο τρόπος που ο φίλος συγγραφέας διαχειρίστηκε την υπόθεση του έργου του. Με οικονομία λόγου ,λιτότητα, χιούμορ και μαστοριά η πλοκή του ΠΥΡΦΟΡΟΥ εξελίσσεται κρατώντας συνέχεια το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε μια εγρήγορση και κάθε νέα σελίδα έρχεται να προσθέσει ενδιαφέρον και να αποτελέσει ένα καίριο συμπλήρωμα στο εν εξελίξει πάζλ. Μα, είναι αστυνομικό μυθιστόρημα; ιστορικό; αρχαιολατρικό; όχι φυσικά ! Αλλά …ίσως…
Μια ενδιαφέρουσα λοιπόν ιστορία που εξελίσσεται σε ρυθμό θρίλερ, τα πρόσωπα του έργου παρουσιάζονται και περιγράφονται με τέτοια διαύγεια λες και τα βλέπεις μπροστά σου …ζουν και προβάλλονται ανάγλυφα στον αναγνώστη που κλείνοντας αυτό το σύγχρονο Ελληνικό αφήγημα αισθάνεται αυτόπτης μάρτυρας αυτής της ιστορίας που είναι τοποθετημένη στην εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών με αναφορές σε κείμενα του Αισχύλου και των άλλων αρχαίων συγγραφέων που όμως είναι φυσιολογικά και αναπόσπαστα τεκμήρια και τμήματα της πλοκής που έρχονται σαν μια φυσική αναγκαιότητα να προστεθούν στην δράση . Ωστόσο πιστεύω πως ο ίδιος ο συγγραφέας στην παρουσίαση του βιβλίου του τα λέει καλύτερα και παραθέτω τα δικά του λόγια:
«Κάπου στο πρώτο μισό του 5ου π.χ. αιώνα, ο Αισχύλος -καθιερωμένος πια δραματικός ποιητής στην αρχαία Αθήνα- γράφει μια τριλογία αφιερωμένη στον Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά για να τη δώσει στους ανθρώπους και τιμωρήθηκε γι’ αυτό από το Δία με το μείνει επί αιώνες δεμένος στην άκρη της γης. Από τα τρία έργα της τριλογίας σώζεται ως τις μέρες μας μόνο το ένα. Τα άλλα δύο -ανάμεσα τους και ο Προμηθεύς Πυρφόρος- μοιάζει να έχουν χαθεί για πάντα. Μήπως όμως υπάρχει κάποιος λόγος που το συγκεκριμένο έργο «εξαφανίστηκε» στην πάροδο των αιώνων; Μήπως υπήρχε κίνδυνος η γνωριμία των μεταγενέστερων γενεών μαζί του να ανατρέψει παγιωμένες αντιλήψεις και πεποιθήσεις; Τι μήνυμα μπορεί να μεταφέρουν στις επόμενες γενιές οι μοναδικοί τέσσερις σκόρπιοι στίχοι του Πυρφόρου που σώθηκαν ως τις μέρες μας;
Αιώνες αργότερα -καλοκαίρι του 1970- η δικτατορία των Συνταγματαρχών έχει συμπληρώσει ήδη τρία χρόνια στην εξουσία και μοιάζει ακλόνητη.
Ένα δεκαεννιάχρονο αγόρι -δειλό και ονειροπόλο- εμπλέκεται άθελά του στη διαμάχη δύο ξεροκέφαλων συνταξιούχων πανεπιστημιακών καθηγητών της Φιλολογίας που διαφωνούν μεταξύ τους για τα πάντα και προπάντων για τον Αισχύλο.
Ένα εικοσάχρονο κορίτσι, «αγνώστου πατρός» -που έχει γνωρίσει ως τώρα τη ζωή κυρίως από την άσχημή της πλευρά – αποτολμά ηθελημένα μια πράξη ηρωισμού που οι συνέπειές της θα τη σφραγίσουν για πάντα.
Πώς θα μπορούσαν οι ζωές των τεσσάρων αυτών ανθρώπων να επηρεαστούν από την ανακάλυψη του χαμένου Προμηθέα Πυρφόρου; Τι σημαίνουν τα παράξενα ουρλιαχτά που ταράζουν κάποιες νύχτες την ησυχία ενός «πύργου», κάπου στην ενδοχώρα της Άνδρου; Τι κινδύνους κρύβουν τα υπόγεια ρεύματα σε μιαν ερημική παραλία της; Κι ακόμα, πώς μπορεί ο ερωτευμένος ουρανός να σμίξει με τη γη;
Και όλα αυτά ενώ κάπου στη σκιά παραμονεύουν οι μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος…
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των τραγωδιών του Αισχύλου μέσα από μιαν ιστορία αγάπης, μίσους, απελπισίας και ελπίδας. »
Χάρηκα πολύ την ανάγνωση του μυθιστορήματος ΠΥΡΦΟΡΟΣ του Α.Γ.Γιαλούρη και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!
*Ο Α.Γ.Γιαλούρης, ο συγγραφέας, είναι γιατρός. Εργάστηκε πολλά χρόνια σε διευθυντικές θέσεις στον Ευαγγελισμό και στο Ελπίς αλλά και έγραψε πλήθος βιβλίων για την ιατρική. Ασχολείται με την λογοτεχνία και το Θέατρο.