«Αγώνας δρόμου για τους εθελοντές και τα πιστοποιημένα συνεργεία ιδιωτών για τον καθαρισμό των λιμνών Πρέσπας, Χειμαδίτιδας, Καστοριάς και Ζάζαρης από τους εκατοντάδες νεκρούς αργυροπελεκάνους, εξαιτίας της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η επιχείρηση περισυλλογής νεκρών αργυροπελεκάνων στην λίμνη Χειμαδίτιδα από συνεργεία εθελοντών που αποτελούν ψαράδες της περιοχής. Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας ως προς την πιθανή μετάδοση της γρίπης των πτηνών περισυνέλλεξαν στις βάρκες τους 80 νεκρά πουλιά. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Αμυνταίου, Ελένη Γυρίκη έως το απόγευμα θα έχει ολοκληρωθεί και η περισυλλογή περίπου 15 πτηνών που βρίσκονται στην λίμνη Ζάζαρη. Τα νεκρά πουλιά τοποθετούνται σε ειδικές συσκευασίες που ελαχιστοποιούν την μετάδοση του ιού προκειμένου να μεταφερθούν προς αποτέφρωση.
Εν τω μεταξύ η επιχείρηση περισυλλογής των νεκρών πουλιών στην Μικρή Πρέσπα, που πραγματοποιεί ιδιωτική εταιρεία, συνεχίζεται για τα τέταρτή ημέρα και μέχρι στιγμής έχουν περισυλλέγει 748 αργυροπελεκανοι. Εδώ εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς την εξάπλωση της νόσου αφού στις καλαμιές της λίμνης βρίσκουν καταφύγιο μια από τις σημαντικότερες και πολυπληθέστερες αποικίες αργυροπελεκάνων της Ευρώπης. Όπως λένε οι ειδικοί που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας της γρίπης των πτηνών στην Πρέσπα η γρήγορη περισυλλογή των νεκρών πουλιών θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μετάδοσης της νόσου στο δεύτερο κύμα αποδημητικών που θα φθάσει στην λίμνη έως τα μέσα Απριλίου.
Τα νεκρά πουλιά που συγκεντρώνονται στην όχθη της λίμνης μεταφέρονται την ίδια ημέρα με ειδικό φορτηγό προς αποτέφρωση σε πιστοποιημένο κλίβανο της ΠΕ Κοζάνης Όπως ανέφερε η Μυρσίνη Μαλακού, επικεφαλής της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών που παρακολουθεί την εξέλιξη της επιχείρησης, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά όπως και τις προηγούμενες ημέρες η περισυλλογή των πουλιών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου.»
Η απορία…
Μήπως τελικά έχουμε χάσει τον στόχο μας και η φύση μας επιστρέφει αυτά που της προκαλούμε ελαφρά τη καρδία όλα αυτά τα χρόνια; Ναι, θα πούμε όλοι με μεταμέλεια δακρύζοντας μπροστά στη φωτογραφία των νεκρών πουλιών.
Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, η οποία προδιαγράφεται ζοφερή και κακή, θα πω εγώ.
Να το αναλύσουμε; Το ζούμε αφενός στα πεδία των μαχών τη στιγμή αυτή! Το ζούσαμε όλα τα χρόνια σε κάθε πόλεμο. Χημικά από τα όπλα τους! Και κάθε λογής άλλο που δεν γνωρίζουμε.
Να πούμε για τη γνωστή μόλυνση του περιβάλλοντος από τα εργοστάσια και τα απόβλητα χημικά και πυρηνικά; Θα φανεί σαν έκθεση μαθητή!
Είμαστε υπεύθυνοι για κάθε καταστροφή στον πλανήτη!
Τα πουλιά και τα ζώα τι φταίνε για τη δική μας κακότητα και αδιαφορία. Δεν υπάρχει συμφορά για την οποία να μην είναι υπεύθυνος ο άνθρωπος και να μην έχει σοβαρή επίπτωση στο περιβάλλον και τα ζώα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι γι’ αυτή την τραγωδία ευθυνόμαστε εμείς! Ο καθένας από εμάς που δεν αντιδρούμε.
Τώρα ας κατεβάσουμε το κεφάλι…
Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.