“Έκτακτο παράρτημα! Οι Γερμανοί στην Αθήνααα!Έκτακτο παράρτημααα!”
Όχι, δεν τα ΄χασα ξαφνικά!
Θυμήθηκα!
Θυμήθηκα την αποφράδα ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής έμπαιναν στην Αττική και έφταναν στην Αθήνα. Την κυβέρνηση και την βασιλική οικογένεια που έφευγαν στην Κρήτη κι από εκεί στην Αίγυπτο, γιατί μετά την “Απελευθέρωση” το κράτος θα έπρεπε να είναι όπως πριν. Θυμήθηκα τους στρατιώτες που έφευγαν κι αυτοί για την Κρήτη αρχικά και στη συνέχεια για την Αίγυπτο, για να συνεχίσουν έναν πόλεμο που δεν είχε τελειώσει.
Θυμήθηκα…
Την Πηνελόπη Δέλτα!
Αυτή τη γυναίκα, κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, σύζυγο του Στ. Δέλτα, αγαπημένη του Ίωνα Δραγούμη, προσωπική φίλη του Ελ. Βενιζέλου, κυρίως όμως γυναίκα με ανησυχίες, προβληματισμούς, οράματα, αγνό πατριωτισμό που την οδήγησαν στη συγγραφή πολλών παιδικών βιβλίων. Ναι, αυτή τη γυναίκα, που υπήρξε τόσο σημαντική για γενιές Ελλήνων με τα γραπτά της ακόμη και μετά θάνατον.
Η Πηνελόπη Δέλτα αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της στις 27 Απριλίου 1941 ημέρα όπου τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτονεί παίρνοντας δηλητήριο, γράφοντας σε ιδιόχειρο σημείωμα: «Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα» και αφήνοντας την τελευταία της πνοή την 2 Μαΐου 1941.
Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχθηκε η λέξη ΣIΩΠH. Σήμερα στο εντυπωσιακό σπίτι στην Κηφισιά στεγάζονται τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, ενώ ο τάφος της είναι μη επισκέψιμος σε ένα εκκλησάκι που ανήκει στην οικογένεια του Αντώνη Σαμαρά.