Κομματιασμένες αναμνήσεις από το σπίτι του παππού μου, στο Ντεπό της Θεσσαλονίκης, όπου πέρασα μεγάλο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας, έρχονται συχνά μπροστά μου, συνθέτοντας τις πρώτες αντιλήψεις μου περί Αρχιτεκτονικής. Ιστορίες ανθρώπων που περπάτησαν στα πατώματά του, ζωές που χάθηκαν, μυρωδιές, φωνές, γέλια και κλάματα που αποτυπώθηκαν στη μνήμη σε συνδυασμό με τον χώρο και το κτίσμα. Συναισθήματα και εικόνες που συνδέονται με το κτίριο.
Η διάταξη των δωματίων γύρω από την κεντρική σάλα, το παράθυρο στο τέλος της που έβλεπε σε μια αυλή με μια τεράστια μουριά, η κουζίνα με θέα στο ρέμα που το έλεγαν λάκκο, το περίφημο ξύλινο «αντρέ» με την τζαμαρία στην είσοδο, το πέρασμα από το κατώφλι στη σάλα και η πόρτα της εισόδου που δεν έκλεινε με ασφάλεια. Ακόμη αναρωτιέμαι για την γαλλική ονομασία του χολ της εισόδου από τον παππού και την γιαγιά που βεβαίως δεν γνώριζαν γαλλικά. Αυτός ο χώρος ήταν πραγματικά εξαιρετικός, παρά την εγκατάλειψη. Το γκριζοπράσινο χρώμα που είχε πάρει το ξύλο από την υγρασία καθώς μεταμορφωνόταν με τον καιρό, και την ουσιαστική αχρησία του, εξέπεμπε μια μαγεία στα παιδικά μου μάτια.
Και είναι πραγματικά τόσο σημαντικοί οι χώροι της ζωής μας Λίζα! Η περιγραφή σου και η αίσθηση που αποπνέει το κείμενο σου παραπέμπει στο αρχιτεκτόνημα της ζωής μας και στο έμβιο της αρχιτεκτονικής!!
Μάρω Μπαρτζίλη
γλύπτρια
Eξαιρετικά διεισδυτική η παρατήρησή σου Μάρω ! Η Αρχιτεκτονική μέσα από την ζωή μας και αντίστροφα, λειτουργούν υποσυνείδητα.