ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ 1
Όταν κάποτε ρωτήθηκε μέχρι πού εκτείνονται τα όρια της Λακωνικής, κραδαίνοντας το δόρυ είπε « μέχρι εκεί που φτάνει αυτό».
ΑΓΙΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΔΑΜΟΥ 2
΄Ελεγε ότι οι Λακεδαιμόνιοι δεν ρωτούν πόσοι είναι οι εχθροί, αλλά πού είναι.
ΚΛΕΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΑΞΑΝΔΡΙΔΟΥ 3
΄Όταν κάποιος τον ρώτησε για ποιο λόγο οι Σπαρτιάτες δεν αναθέτουν στους θεούς τα λάφυρα που παίρνουν από τους εχθρούς, «γιατί προέρχονται», είπε, « από δειλούς».
ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΞΑΝΔΡΙΔΑ 4
Καθώς ένας στρατιώτης έλεγε ότι «από το πλήθος των βελών που θα έριχναν οι βάρβαροι ούτε τον ήλιο δεν θα μπορούσαν να δουν», είπε: « Ε, λοιπόν, θα είναι θαυμάσιο αν τους πολεμήσουμε υπό σκιάν».
ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΑΣΗΜΩΝ ΛΑΚΩΝΩΝ
΄Ενας Λάκωνας όταν ρωτήθηκε «ποια η αιτία που άφηνε μακριά γενειάδα », είπε, «για να βλέπω τις άσπρες τρίχες και να μην κάνω τίποτε ανάξιό τους».
Κάποιοι είπαν στους Λάκωνες που συνάντησαν στον δρόμο τους « είστε τυχεροί, γιατί πριν από λίγο έφυγαν από δω ληστές». Και αυτοί έδωσαν την απάντηση: « Ε όχι, μά τον ΄Αρη, ίσα-ίσα εκείνοι ήταν τυχεροί που δεν συνάντησαν εμάς».
΄Ενας Λάκωνας είχε πάνω στην ασπίδα του ως έμβλημα μία μύγα, και μάλιστα όχι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την αληθινή, και όταν κάποιοι εμπαίζοντάς τον του έλεγαν ότι «αυτό το έκανε για να περνάει απαρατήρητος», είπε: «Το αντίθετο, για να είμαι ολοφάνερος· γιατί τόσο πολύ πλησιάζω τους εχθρούς, ώστε να γίνεται ορατό από αυτούς τι μέγεθος έχει το έμβλημά μου».
΄Ενας άλλος που είχε πρόβλημα στα μάτια και πονούσε ξεκίνησε για τον πόλεμο, και κάποιοι του έλεγαν «πού πας στην κατάστασή σου ή τι έχεις σκοπό να κάνεις;» «Κι αν τίποτε άλλο δεν καταφέρω να κάνω», είπε, «τουλάχιστον θα αμβλύνω μάχαιρα εχθρού».
1) Βασιλιάς της Σπάρτης (442-358 π. Χ.). ΄Ηταν μικρόσωμος, ασθενικός και χωλός, ωστόσο αναδείχτηκε ευφυής στρατηλάτης, ικανότατος και συνετός άρχοντας, και θεωρείται η πιο αντιπροσωπευτική φυσιογνωμία της αρχαίας Σπάρτης. Όταν πέθανε μετά από σαράντα ένα χρόνια βασιλείας, τάφηκε με εξαιρετικές τιμές.
2) Ο βασιλιάς της Σπάρτης ΄Αγις ο Γ΄ υπήρξε σύγχρονος του Μ. Αλεξάνδρου και αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της πατρίδας του. Σε μία μάχη κοντά στη Μεγαλόπολη το 330 π. Χ. εναντίον του Αντίπατρου, του επιτρόπου του Μ. Αλεξάνδρου στη Μακεδονία, ηττήθηκε και βρήκε ένδοξο θάνατο.
3) Ο Κλεομένης Α΄ (525-488 π. Χ.) υπήρξε βασιλιάς της Σπάρτης και ένας από τους σπουδαιότερους στρατιωτικούς και πολιτικούς άνδρες της αρχαίας Σπάρτης. Συγκρούστηκε με τους εφόρους, τους πέντε ισχυρότατους άρχοντες της Σπάρτης, και παραδίδεται ότι παραφρόνησε και βρήκε φρικτό θάνατο· αυτοκτόνησε κόβοντας τις σάρκες του.
4) Λεωνίδας Α΄. Ο βασιλιάς της Σπάρτης και θρυλικός ήρωας των Θερμοπυλών.