“Ποια ήταν η γυναίκα που αγάπησε τον Ιωάννη Καποδίστρια ως το τέλος της ζωής της και αγαπήθηκε απ’ αυτόν;”
Η Ρωξάνδρα Στούρτζα υπήρξε γόνος επιφανών Ελλήνων: του ευγενούς Έλληνα της Μολδαβίας Σκαρλάτου Στούρτζα και της Σουλτάνας Μουρούζη- της περίφημης οικογένειας Φαναριωτών η οποία πρόσφερε πολλά στο Γένος.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1786 αλλά, σε ηλικία πέντε ετών, την εγκατέλειψε με την οικογένειά της προκειμένου να εγκατασταθούν στη Ρωσία.
Στα 1829 αποφασίζει να γράψει τα “Απομνημονεύματα” τα οποία περιλαμβάνουν μια μακρά περίοδο από το 1792 (λήξη του Ρωσσοτουρκικού πολέμου με τη Συνθήκη του Ιασίου) ως το 1815 ( Συνέδριο Βιέννης, Συνθήκη Ιεράς Συμμαχίας) οπότε και διακόπτονται απότομα. Περιλαμβάνουν και ένα παράθεμα που αφορά στον θάνατο του τσάρου Αλεξάνδρου Α’ το 1825.
Πρόκειται για ένα έργο που προκαλεί το ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Τόσο λόγω των ιστορικών πληροφοριών που λαμβάνουμε, όσο και λόγω του γεγονότος ότι μια γυναίκα ασχολείται με ένα δύσκολο και κατ’ εξοχήν ανδρικό είδος γραμματείας, τα απομνημονεύματα.
Η συγγραφέας των “Απομνημονευμάτων, Ρωξάνδρα Στούρτζα, φαίνεται ότι έχει υπόψη της τη δυσκολία του εγχειρήματος της γι’ αυτό δίνει στον αναγνώστη το στίγμα της προσωπικής ιστορίας της με την επίκληση αφενός της οικογενειακής θέσης, των οικογενειακών τραγωδιών, του χαρακτήρα της που διαμορφώνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, θέλοντας να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του: “Γνωρίζοντας την θα μπορέσει να κρίνει τον χαρακτήρα και τα αισθήματά μου και να εκτιμήσει πόση εμπιστοσύνη μπορεί να δώσει στα απομνημονεύματα αυτά.” Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί αυτή η εμπιστοσύνη, καθώς η Ρωξάνδρα επιχειρεί να ασχοληθεί με ένα είδος λογοτεχνικό με το οποίο δύσκολα θα καταπιάνονταν οι γυναίκες της εποχής της. Ωστόσο, η επιμελημένη μόρφωση που έχει λάβει, η καλλιέργεια, η οξυδέρκεια και η οξύνοια της επιτρέπουν να μας παρουσιάσει με ιδιαίτερη αντικειμενικότητα, και αυστηρότητα θα λέγαμε, βιώματα και μαρτυρίες από τον κόσμο της ευρωπαϊκής διπλωματίας και πολιτικής, καθώς και από τον κόσμο των ανταγωνιστικών παθών της αυτοκρατορικής αυλής. Είναι τα πρώτα απομνημονεύματα από γυναίκα που αναφέρονται σε δημόσιο χώρο.
Αρχίζει λοιπόν με την εξιστόρηση των συμφορών που βρήκαν την οικογένειά της και οδηγεί την αφήγηση στην ώρα της εισόδου της στην αυτοκρατορική αυλή.Εκεί, η Ρωξάνδρα, με τον χαρακτήρα της κερδίζει τους πάντες και γίνεται “αντικείμενο” διεκδίκησης ανάμεσα στην Αυτοκράτειρα μητέρα και στην Αυτοκράτειρα Ελισάβετ, σύζυγο του Τσάρου Αλεξάνδρου Α’. Τελικά γίνεται “Κυρία των τιμών” της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ.
Αυτό που εντυπωσιάζει στο κείμενό της είναι η ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια, αλλά και η τεκμηρίωση των απόψεών της, ειδικά μάλιστα όταν αφορούν σε πρόσωπα με νευραλγικές θέσεις μέσα στην Αυλή, ακόμη δε και σε εκπροσώπους του Ναπολέοντα.
Καθοριστική θα είναι για την Ρωξάνδρα η γνωριμία της με τον τσάρο Αλέξανδρο. Από τις πρώτες συζητήσεις τους η εκτίμηση και η συμπάθεια θα είναι αμοιβαία και τα αισθήματα θα γίνουν τόσο βαθιά, ώστε ο Αλέξανδρος να της εκμυστηρεύεται τα της προσωπικής και συναισθηματικής ζωής του, αλλά και να ζητά τη συμβουλή της σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Η δε Ρωξάνδρα θα αποκτήσει μαζί του την άνεση που έχει κάποιος με τον καλύτερό του φίλο και η πίστη κι η αγάπη της γι’ αυτόν θα παραμείνουν αναλλοίωτα μέχρι τον θάνατο του.
Τσάρος Αλέξανδρος Α’