Ο Χότζας είναι άνθρωπος-γέφυρα. Το γέλιο του περνά από τη μια όχθη στην άλλη λαούς που τους χωρίζουν ποτάμια αίματος. Τις ιστορίες του τις λένε Ρωμιοί και Τούρκοι, Κούρδοι κι Αρμένηδες, Άραβες και Μογγόλοι. Σοφός ή τρελός; Ψυχολόγος ή δικαστής; Δάσκαλος ή θεραπευτής ζεύγους; Εξεγερμένος ή υποταγμένος; Ευχαριστιακός ή γκρινιάρης; Το σίγουρο είναι ότι ο Χότζας μας κάνει να γελάμε, είναι γελωτοποιός. Διδάσκει με το γέλιο, θεραπεύει με το γέλιο, συμβουλεύει με το γέλιο, αμφισβητεί με το γέλιο.
Ο Χότζας είναι το πνεύμα της Μικρασίας και εκεί βρίσκουν οι ιστορίες του την αρμονία και την ισορροπία τους.
Ο Στέλιος Πελασγός είναι παραμυθάς. Είναι ο άνθρωπος που ξαναζωντάνεψε την τέχνη της αφήγησης στην εποχή μας ξεκινώντας το 1991. Τον Νασραντίν Χότζα τον γνώρισε από τον Σμυρνιό παππού του. Από τότε τον αφηγείται και τον μελετά σε παραστάσεις και επιστημονικές ανακοινώσεις. Με το κίνημα της αναβίωσης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης που ξεκίνησε, μέχρι σήμερα χιλιάδες παιδιά και ενήλικες έχουν ακούσει τα παραμύθια και τα σεμινάρια του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σε όλη την Μεσόγειο.
Η διδακτορική του έρευνα συνέδεσε την χρήση της πολλαπλής νοημοσύνης με την μαθητεία του παραμυθά στις παραδοσιακές κοινωνίες και το σύγχρονο σχολείο. Έχει μεγάλη αγάπη για την ειδική αγωγή και την θεραπευτική αφήγηση και διακονεί ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους, πρόσφυγες, παιδιά με νοητική υστέρηση, Ρομά, ηλικιωμένους, αντικαρκινικό νοσοκομείο Παίδων «Ελπίς». κ.α.).
Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και για μεγάλους, θεατρικά, μελέτες και συλλογές μαρτυριών και έχει δημιουργήσει μέθοδο πρόληψης της εξάρτησης μέσω των παραμυθιών που παρακολούθησαν χιλιάδες παιδιά και νέοι στην Κύπρο.