Κύπρος, δεκαετία του 1930. Ένα μικρό αγόρι μεγαλώνει με τον δάσκαλο πατέρα του και τη στοργική μητέρα του σε ένα ορεινό χωριό. Γύρω του αγαπημένα πρόσωπα κι ένας τόπος ειρηνικός, γεμάτος χρώματα, υφές και ακούσματα που διαμορφώνουν τον παιδικό του κόσμο.
Η μυρωδιά του κοπαδιού και του φρεσκοψημένου ψωμιού, ο χυμός ρόδι, μια δροσερή φέτα καρπουζιού και η σκιά της χαρουπιάς τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, κι ακόμα, λίγοι καλοί φίλοι, ο πρώτος έρωτας.
Στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Ξεριζωμένος από τόπο μακρινό, ο Τουρκοκύπριος συγγραφέας Τανέρ Μπαϊμπάρς αναπαριστά με τρόπο λυρικό, γλαφυρές εικόνες και τρυφερές λεπτομέρειες, τη ζωή του ίδιου και του άμεσου περίγυρού του, μέχρι την ηλικία των έντεκα ετών.
*
O Τανέρ Μπαϊμπάρς (Taner Baybars, 1936-2010) ήταν Τουρκοκύπριος ποιητής, συγγραφέας, μεταφραστής και ζωγράφος. Αφού αποφοίτησε από το σχολείο στη Λευκωσία, κατατάχθηκε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF). Το 1956 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αγγλία και εργάστηκε στο Βρετανικό Συμβούλιο στο Λονδίνο, ενώ το 1988 μετακόμισε στη Γαλλία, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του. Είχε εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές και δύο μυθιστορήματα. Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν η ανθολογία ποιημάτων του Γράμμα στην πατρίδα (μτφρ. Αγγελική Δημουλή), που περιλαμβάνει περισσότερα από 130 ποιήματά του στα ελληνικά. Στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Ξεριζωμένος από τόπο μακρινό, ο Μπαϊμπάρς αφηγείται τα παιδικά του χρόνια στην Κύπρο.