You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας:  Η αριστουργηματική ταινία τής Ρωξάνης Μετζικώφ «Σκηνή πας ο βίος» στο Διήμερο Αφιέρωμα τού κινηματογράφου Τριανόν στο πλαίσιο τού 2ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους τής ΚΝΕ.

Κωνσταντίνος Μπούρας:  Η αριστουργηματική ταινία τής Ρωξάνης Μετζικώφ «Σκηνή πας ο βίος» στο Διήμερο Αφιέρωμα τού κινηματογράφου Τριανόν στο πλαίσιο τού 2ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους τής ΚΝΕ.

Θα πρέπει να συγχαρούμε τους υπεύθυνους της νεολαίας τού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για αυτή την διήμερη ευκαιρία να γνωρίσουμε τους νέους δημιουργούς στον πολλά υποσχόμενο χώρο των οπτικοακουστικών μέσων και να ακούσουμε τον παλαίμαχο, τον καταξιωμένο, τον διακεκριμένο διεθνώς σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα να διδάσκει ανθρωπιά, ήθος, να μιλάει για το Φως (σε όλη του την κυριολεκτική και συμβολική) βαρύτητα. Είπε μάλιστα το εξής χαρακτηριστικό: «τα διεθνή σήριαλ και οι ταινίες έχουν κατακλυστεί από serial killer για να μας κάνουν να μισήσουμε το ανθρώπινο είδος». Το αντίδοτο σε όλα τα fake news τής αντιπνευματικής, καταναλωτικής, αντιαισθητικής απανθρωποποιημένης εποχής μας είναι ο Ρεαλισμός, η Αλήθεια, η Ομορφιά των καθημερινών ανθρώπων τού μόχθου που βιώνουν τα παντοειδή αδιέξοδά τους. Ας φέρουμε πάλι στην μεγάλη και στην μικρή οθόνη παραδείγματα προς μίμησιν έντιμων, καλών κι αγαθών ανθρώπων με κοινωφελή στάση και ανιδιοτελή συμπεριφορά. Κατάμεστος ο κινηματογράφος Τριανόν. Ψαγμένοι νέοι όλων των ηλικιών τον καταχειροκρότησαν θερμότατα κι έτρεξαν να του σφίξουν το χέρι από κοντά.

Στο διήμερο αυτό πανόραμα τού σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών ξεχώρισα για την ειλικρίνεια, την ομορφιά, τον αυθορμητισμό, την εντιμότητα, την απαράμιλλη αλήθεια και τον ποιητικό προσεγμένο ρεαλισμό της την ταινία τής Ρωξάννης Μετζικώφ, γιατί αποστασιοποιούμενη από τον πατέρα της Γιάννη Μετζικώφ τον βάζει αντίκρυ στην κάμερα «γυμνό» από το επίσημο ύφος του, με εκείνο το αφοπλιστικό φιλοσοφημένο χαμόγελο να μιλάει για την νικηφόρα μάχη του με τον καρκίνο και να μιλάει με τεράστια απλότητα, αφοπλιστική προσήνεια, καθηλωτική οξύνοια για την διαφοροποίηση της στάσης του απέναντι στον χρόνο μετά από αυτή την απροσδόκητη περιπέτεια τής υγείας του που τον έκανε να επανεκτιμήσει τη ζωή και τις χαρές της, χωρίς διακρίσεις σε «μικρές» και «μεγάλες». Το έργο, το έργο μετράει κι αυτό είναι το πλέον σοβαρό κίνητρο δημιουργίας που εξασφαλίζει και την ευζωία και την αειζωία (κατά βάθος συνώνυμες έννοιες).

Οι άλλες ταινίες του διαφωτιστικότατου, κατατοπιστικού αυτού αφιερώματος στην ταλαντούχα, στην ελπιδοφόρα νέα γενιά κυμαίνονταν μεταξύ δυτικότροπου σουρεαλισμού, ευαισθητοποίησης απέναντι στο μεταναστευτικό, στην ανεργία των καλλιτεχνών, στα υποτιμημένα επαγγέλματα, στην πατερναλιστική, αυταρχική χρήση τού αστικού ιστού κ.λπ.

Για δεύτερη φορά αυτό το αφιέρωμα. Με το καλό να τριτώσει…

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας https://konstantinosbouras.gr ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός.

 

Info:

 

https://www.athinorama.gr/cinema/eidikes-provoles
Σινεμά
Ειδικές Προβολές
Ειδικές προβολές της εβδομάδας
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21, Βικτώρια, 2108215469. Είσοδος ελεύθερη.
Παρασκευή 13
20.00 Masterclass του σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα.
22.00 Why Won’t You Dance (Πηνελόπη Μαυροψαρίδη, 2023) / Cab Driver (Μαγδαληνή Νένου, 2024) / Not In Your Life (Παναγιώτης Παπαδόπουλος, 2024) / Socks (Αγγελική Παρδαλίδου, 2022) / Thief (Ματέο Πιτσοκάρο, 2023) / Ostomachion Τhe Βattle of the Βones (Μαίρη Κλαμπούρα, 2024) / An (almost) Perfect Story (Γιώργος Ζαλογιάννης, 2024) / Fiori (Κριστιάν Ξυπολιάς, 2021) / Blood Flows (Γιάννης Ανδριάς, 2022). Ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες.
Σάββατο 14
19.00 Mimosa (Εκάτη Κουκουτσάκη, 2024) / Greta Thunberg (Αντώνης Γιαβρόγλου, 2024) / Wings (Φοίβος Ήμελλος, 2023) / Τhe Basket (Άρης Λεχουρίτης, 2022) / Enduro (Δήμος Γκάνας, 2024 ) / Alacarte (Ταξιάρχης Δεληγιάννης & Βασίλης Τσιουβάρας, 2021) / Ilats (Ελισάβετ Λαλουδάκη & Μάσιμο Πιτσοκάρο, 2024) / The Road to Everything (Αντώνης Κορδάτος, 2024). Ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες.
21:45 Short Draft (Σπυρίδων Παπασπύρου, 2023) / Αερολίν (Αλέξης Κουκιάς – Παντελής, 2023) / Pizza Advice (Σταύρος Αποστολόπουλος & Δημήτρης Τσώλης, 2024) / Σκηνή πας ο βίος (Ρωξάνη Μετζικώφ, 2021) / Το Θερμοκήπιο (Γιώργος Γεωργακόπουλος, 2023) / Αθήνα, Αγάπη μου (Δημήτρης Κεχρής, 2022). Ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες.
Τριανόν
Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια).

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.