You are currently viewing Αναστάσιος Στέφος: Μανώλη Μ. Στεργιούλη, Μελετήματα Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Εκδόσεις Κοράλλι

Αναστάσιος Στέφος: Μανώλη Μ. Στεργιούλη, Μελετήματα Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Εκδόσεις Κοράλλι

Από τις εκδόσεις Κοράλλι κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τον παραπάνω τίτλο, το πολυσέλιδο βιβλίο (σσ. 255) του αγαπητού φίλου, συναδέλφου και συνεργάτη Μανώλη Στεργιούλη, δ.φ., μέλους, επί σειρά ετών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), σε διάφορες θέσεις. Ένα επιστημονικό πόνημα, με θαυμάσιο εξώφυλλο μια ερυθρόμορφη κύλικα του 490 π.Χ., αφιερωμένο στη μνήμη των γονέων του, που αναφέρεται στον χώρο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σε όλες τις εκφάνσεις της. Το βιβλίο με εισαγωγή και βιβλιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα, περιλαμβάνει 21 μελετήματα, με εκτενείς και ποικιλότροπες ερμηνευτικές υποσημειώσεις· τα κείμενα αποτελούν εισηγήσεις σε βελτιωμένη μορφή, σε ετήσια συνέδρια της Π.Ε.Φ., σεμινάρια Ομηρικής Φιλολογίας, στην Ιθάκη συνέδρια της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών, στη Σπάρτη και στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, και έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Φιλολογική, Φιλόλογος, Ήριννα και στους ομότιτλους τόμους των συνεδρίων.

Ως προς τη θεματική, τα μελετήματα σχετίζονται με τα ομηρικά έπη, τη λυρική ποίηση, την αρχαία ελληνική τραγωδία και τους ιστορικούς Ηρόδοτο και Θουκυδίδη. Δεσπόζουν εννέα κείμενα από την ομηρική ποίηση (Οδύσσεια, γ-δ, «Τηλεμάχου αποδημία», στην Πύλο και στη Σπάρτη, και στην Ιλιάδα, με τη μορφή της Αργείας Ελένης, δίας θεάων, περιβόητης για το κάλλος της, δεινῶς ἀθανάτῃσι θεῇς εἰς ὦπα ἔοσκεν (Γ 171), που ενσαρκώνει την τέλεια ομορφιά και το ερωτικό πάθος, αλλά συμβολίζει και τη θεϊκή κατάρα, που προκαλεί την καταστροφή στο ελληνικό και τρωικό γένος. Γίνεται, επίσης, σύγκριση με την Ελένη του Ευριπίδη, με τη διασκευή του γνωστού μύθου, και τη θέση της στην αρχαιοελληνική ρητορική (Ισοκράτη, Γοργία). Ενδιαφέρον το μελέτημα, με πατριωτικό χαρακτήρα, των Ελεγειών του Τυρταίου ποιητή από τη Σπάρτη με τις Υποθήκες και την Ευνομία. Επιστημονική ανάλυση γίνεται στα μελετήματα για τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή (μύθος των Λαβδακιδών, Αίας και Φιλοκτήτης), με παράλληλη προβολή του ήθους και της ηθικής των ηρώων τους. Στον ιστορικό τομέα αναπτύσσονται οι σχέσεις του πατέρα της ιστορίας Ηροδότου με την Αθήνα, ένθερμου υποστηρικτή τής πόλης και των δημοκρατικών της θεσμών. Άκρως χρηστικά, για τη διδακτική πράξη έξι μελετήματα αναφερόμενα στον κορυφαίο ιστορικό Θουκυδίδη, στην πολιτική του, στα βασικά στοιχεία της ιδεολογίας του Περικλή και στις δημηγορίες του, καθώς και στον συσχετισμό με τη σοφιστική διδασκαλία.

Ο συγγραφέας, κάτοχος της ευρύτερης βιβλιογραφίας, αναλύει, με επιστημονική πληρότητα, κριτική σκέψη και άριστη χρήση της γλώσσας, τους συγγραφείς της αρχαιότητας και εκθέτει τις απόψεις του, συγκροτώντας ένα βιβλίο, χρηστικό για τους ειδικούς μελετητές, τους διδάσκοντες και διδασκομένους στις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό με αρχαιογνωστικά ενδιαφέροντα.

Εκφράζουμε, εκ βάθους καρδίας, ολόθερμα συγχαρητήρια στον αγαπητό Μανώλη για την εξαίρετη συγγραφή του, ευχόμενοι ολόψυχα συνέχιση της συγγραφικής του δημιουργίας ἐς το διηνεκές.

 

 

 

Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, δ.φ. Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.