You are currently viewing Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη: Κάτοπτρα της γλυκιάς χώρας Κύπρου- Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη: Κάτοπτρα της γλυκιάς χώρας Κύπρου- Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο: και ακόμη ξύνονται οι μνήμες. Ένα ιστορικό γεγονός, μια τραγωδία που δεν θα σβήσει ποτέ από τη σκέψη μας γιατί έχει αφήσει ανεπούλωτα τραύματα στην ψυχή και το μυαλό τόσο των Κυπρίων όσο και των Ελλήνων. Η θλίψη για τις φρικιαστικές απώλειες, ο θυμός για τη «διαχείριση» του θέματος και το αίσθημα μη δικαίωσης για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση της διεθνούς νομιμότητας κατατρύχουν τον κυπριακό λαό ακόμα και σήμερα.

Νωπές και οι δικές μου μνήμες εκείνου του ζεστού απογεύματος που έφεραν χαρτί επιστράτευσης για τον πατέρα μου, που ήταν στρατιωτικός για να παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη. Κι εκεί, στα κιβώτια για την Κύπρο, αντί για όπλα υπήρχαν πέτρες. Από εκεί κατάλαβε ο πατέρας μου ότι ο πόλεμος ήταν ήδη καταδικασμένος εναντίον των Κυπρίων. Θυμάμαι τους φαντάρους που έφευγαν με καμιόνια για να πάνε να πολεμήσουν και τους ρίχναμε τσιγάρα, μπισκότα, φρούτα, ψωμιά κι οτιδήποτε άλλο για να τους στυλώσουν. Εγώ ήμουν πολύ μακριά από την Κύπρο, μα πώς να ξεχάσεις εκείνες τις εικόνες.

Ο ποιητής, ο ιδρυτής του Γραφείου Ποιήσεως αλλά και ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, Αντώνης Σκιαθάς συγκέντρωσε κείμενα και ποιήματα Ελλήνων και Κύπριων λογοτεχνών και με την επιμέλεια της συγγραφέως Αγγελικής Πεχλιβάνη δημιούργησαν μια όμορφη ανθολογία 280 σελίδων. Με την υποστήριξη βέβαια της Ελληνοεκδοτικής, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση, αφού οι εκδοτικές τους επιλογές υπηρετούν τη συλλογική μνήμη και την ιστορική έρευνα, όπως γράφει ο Αντώνης Σκιαθάς στο προλογικό του σημείωμα, οι αναγνώστες έχουν στα χέρια τους την κατάθεση ψυχής τους, τον σπαραγμό και την ευθύνη της παρακαταθήκης και της ενεργού εμπλοκής της Λογοτεχνίας στα ιστορικά γεγονότα και τα δίκαια κελεύσματα των καιρών. Χρέος μας να θυμίζουμε και να γνωρίζουμε στη νέα γενιά αυτή τη μαύρη σελίδα της ιστορίας ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη και τη συμφιλίωση.

Όπως γράφεται στον πρόλογο του βιβλίου, το Γραφείο Ποιήσεως και η λογοτεχνική σελίδα culturebook.gr, σε συνεργασία με τη Greek Library of London, επέλεξαν να τιμήσουν μ’ αυτόν τον τρόπο την Κυπριακή τραγωδία και ο τόμος θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε Κύπρο, Ελλάδα και Λονδίνο. Η επιμελήτρια της ανθολογίας, Αγγελική Πεχλιβάνη, γράφει: «Γνωρίζοντας πως η Ιστορία-δυστυχώς-δεν διδάσκει, ελπίζω πως το παρόν αφιέρωμα να αποτελέσει ένα έναυσμα ιστορικού αναστοχασμού και ευαισθητοποίησης, σχετικά με τα γεγονότα («ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου») που οδήγησαν το καλοκαίρι του 1974 στην εθνική αυτή τραγωδία».

Διακεκριμένοι και διακεκριμένες συγγραφείς, ποιητές, ποιήτριες, μελετητές, καθηγητές και καθηγήτριες Πανεπιστημίων ένωσαν τις φωνές τους, τις κραυγές διαμαρτυρίας για να ακουστεί η φωνή τους στα πέρατα του κόσμου, ώστε να δοθεί λύση κάποτε στο Κυπριακό πρόβλημα. Στην ανθολογία αυτή θα συγκινηθείτε με τις λογοτεχνικές πένες των: Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Κούλας Αδαλόγλου,  Πηνελόπη Αλιβιζάτου, Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Ευάγγελου Αυδίκου, Στέλλας Βοσκαρίδου-Οικονόμου, Τζούλιας Γκανάσου, Στέλλας Δαναβασίλη, ·  Δήμητρας Δημητρίου, Κυριάκου Δημητρίου, Ευσταθίας Δήμου, Κυριάκου Ευθυμίου, Μαρίας Α. Ιωάννου, Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Γιώργου Καλοζώη, Κώστα Καναβούρη, Μαρίας Καντωνίδου (Καντ), Τασούλας Καραγεωργίου,  Ανδρέα Καρακόκκινου, Χρήστου Κατρούτσου, Φροσούλας Κολοσιάτου, Πάμπου Κουζάλη, Χλόης Κουτσουμπέλη, Στάθη Κουτσούνη, Αυγής Λίλλη, Βάκη Λοϊζίδη, Κώστα Λυμπουρή, Κλεοπάτρας Μακρίδου-Robinet, Ευφροσύνης Μαντά-Λαζάρου, Μαρίας Μαραγκουδάκη, Παυλίνας Μάρβιν, Κυριάκου Μαργαρίτη, Ηλία Μέλιου, Χάρη Μελιτά, Γιώργου Μολέσκη, Τέσυς Μπάιλα, Αντώνη Μπαλασόπουλου, Ευγενίας Μπογιάνου, Χ. Ι. Μπούρα, Παναγιώτη Νάννου, Παναγιώτη Νικολαΐδη, Ρωξάνης Νικολάου, Ηρούς Νικοπούλου, Νίκου Ορφανίδη, Ευτυχίας Παναγιώτου, Κατερίνας Ι. Παπαδημητρίου, Γιάννη Πάσχου, Μίνας Π. Πετροπούλου, Αγγελικής Πεχλιβάνη, Βασίλη Ρούβαλη, Γιώργου Ρούσκα, Βαρβάρας Ρούσσου, Μόνας Σαββίδου-Θεοδούλου, Κωνσταντίνας Σιαχάμη, Μαίρης Σιδηρά, Αντώνη Δ. Σκιαθά, Αιμίλιου Σολωμού, Gonda Van Steen, Κωνσταντίας Σωτηρίου, Βαγγέλης Τασιόπουλου, Γεωργίας Τάτση, Νίκης Τρουλλινού, Νένας Φιλούση, Ηλία Φραγκάκη, Έρινας Χαραλάμπους, Γιώργου Χαριτωνίδη, Χρίστου Χατζήπαπα, Βαρβάρας Χριστιά, Γιώργου Χριστοδουλίδη, Μαρίας Χριστοδούλου, Δημήτρη Χριστόπουλου και Άνδρης Χριστοφίδου-Αντωνιάδου

Θα κλείσω με μερικούς στίχους από το ποίημα «Ηφαιστειακή έκρηξη» της Κύπριας Ποιήτριας Άνδρης Χριστοφορίδου-Αντωνιάδου, ευχόμενη να είναι καλοτάξιδη η ανθολογία και να πετύχει τον στόχο της. Όχι, δεν ξεχνούμε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι τελικής δικαίωσης.

Κάθε Ιούλιο λιώνω.

Για πενήντα χρόνια.

Φορτωμένη συναισθήματα πίκρας και λύπης.

Δεν είναι που δεν θυμάμαι.

Είναι που δεν ξέρω.

Είναι που δεν πρόλαβα να γνωρίσω την πατρίδα μου

Πενήντα χρόνια θρήνος.

Πενήντα χρόνια απογοήτευσης.

Πενήντα χρόνια ελπίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.