Της Μικρές ρωγμές στον μεγάλο τοίχο της μικροαστικής κοινωνίας, μέσα από τις οποίες κοιτάμε τους ήρωες του βιβλίου με τα πάθη τους, τα προβλήματά τους, τα συμπλέγματά τους.
Η Πολύνα Μπανά γράφει ένα σύνολο διηγημάτων για τους ανθρώπους μιας μικρής πόλης που έρχονται αντιμέτωποι με τη ζωή που δεν τους ταιριάζει, με τη ζωή που δεν έζησαν, με τη ζωή που θα ήθελαν να ζουν. Άλλοι από αυτούς τα καταφέρνουν, άλλοι συντρίβονται.
Χωρισμένο σε ενότητες, το βιβλίο καταπιάνεται με ενδιαφέρουσες θεματικές: η θέση της γυναίκας μέσα στον γάμο, οι θαμώνες των μπουζουκιών, οι καλλιτέχνες της επαρχίας. Μια γυναίκα που προσπαθεί μέσα από τη σπατάλη να καλύψει το κενό του γάμου της, ένας άντρας που ξοδεύει όλο του τον μισθό στα μπουζούκια επειδή μόνο έτσι αισθάνεται σημαντικός, ένας νεαρός που βιώνει την απόλυτη καταξίωση ως μπάρμαν είναι μερικοί από τους ήρωες.
Με την πρώτη ματιά οι ήρωες της Μπανά δεν έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα η βάση είναι η ίδια: οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν την ευτυχία, την επιτυχία, να βρουν μια θέση στην κοινωνία, να αρπαχτούν από οπουδήποτε, παλεύοντας να γεμίσουν το κενό μέσα τους.
Έχει ενδιαφέρον πόσο επηρεάζονται οι ήρωες από το κοινωνικό πλαίσιο, από τα στερεότυπα, από τις προκαταλήψεις. Μια γυναίκα που δεν επιθυμεί παιδιά και αισθάνεται ότι πρέπει να λογοδοτήσει. Ένας πλούσιος νεαρός του οποίου η μάνα δεν εγκρίνει την κοπέλα του. Γυναίκες που χρησιμοποιούν το σεξ για να αποκατασταθούν. Ο μικροαστισμός έρχεται και κουμπώνει στα συμπλέγματα των ηρώων, βγάζοντας ένα άκρως ρεαλιστικό και γνήσιο λογοτεχνικό αποτέλεσμα.
Στα συν η γλώσσα που ρέει, η ζωντάνια του κειμένου, η αμεσότητα της γραφής.
Οι «Μικρές Ρωγμές» είναι οι ρωγμές της ανθρώπινης ψυχής, οι ρωγμές της κοινωνίας μας, είναι τα μικρά διαχρονικά δράματα της ύπαρξής μας. Γι’ αυτό και πρόκειται για βιβλίο που διαβάζεται με τόσο ενδιαφέρον.