Το χρώμα πάνω σε τυπωμένο χαρακτικό (μεικτή τεχνική) προσδίδει άλλα επίπεδα και παραπέμπει σε άλλες διαστάσεις, ειδικά όταν οι αποχρωματική διαστρωμάτωση μεταβαίνει με ασυνήθιστο τρόπο από τα «ψυχρά» στα «φωτεινά» χρώματα και τ’ ανάπαλιν.
Η χαρμολύπη μιας ζωής ποιητικής αφιερωμένης στην Τέχνη δημιουργεί ένα ιδιαίτερα έντονο απείκασμα στη συνείδηση τού συνδημιουργικού θεατή, ενόσω η περίφημη κι επιθυμητή «ανοικείωση» εντυπώνεται με τρόπο ανεξίτηλο στην οπτική κι αισθητική μνήμη.
Ξέρω πως δεν υπάρχουν λέξεις να μεταφράσεις το Ανείπωτο κι ως ειδικός επιστήμων στέκω ενεός μπροστά στο δυσεπίλυτο αίνιγμα τού μυστηρίου τής ολιστικής γραφής όταν οι πολλαπλές συναισθητικές μεταφορές αναδημιουργούν τον κόσμο κατά το δοκούν, είτε ως ευτοπία είτε ως χαρμόσυνη δυστοπία, όπως εδώ παρατηρείται.
Η συνήθης σκιώδης και μανιχαϊστική χαρακτική τού Γιάννη Στεφανάκι εμπλουτίζεται εδώ με ένα τόσο έντονο βακχικό στοιχείο που παραπέμπει στο καθαρό απολλώνιο πνεύμα.
Είναι σαν τους παλαιούς αναστενάρηδες που υπερβαίνοντας τον πόνο, απελπισμένοι αρκετά από την υπερτροφία τής θλίψης, επιτυγχάνουν τελικώς τη μετάβαση προς το Φως, ως μονόδρομο, ως ατραπό, ως διέξοδο προς την κυτταρική, την σωματική Γνώση.
Η γνώμη τού κριτικού ουδόλως μετράει, παρά μόνον όταν ανοίγει άλλα παράθυρα, προτείνει λοξούς τρόπους θέασης (από τον Απόλλωνα Λοξία).
Αυτό που προτείνω λοιπόν εδώ, έκθαμβος από ετούτη την αποκάλυψη, είναι να δούμε αυτό το εικονοποιητικό έργο ως τελετουργία χαράς μετά το ομοιοπαθητικό εκχύλισμα τού αντιθέτου της.
Ως διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός τού Μετσόβιου, έμαθα να βλέπω τα πράγματα δυναμικά, στατιστικά, εξω-συναισθηματικά, ανθρώπινα εν τούτοις και καταλήγω δοξάζοντας τις ατυχείς συγκυρίες τής Ζωής που έδωσαν στον Ποιητή Εικαστικό Γιάννη Στεφανάκι το έναυσμα να απογειωθεί σε άλλους ουρανούς, όπου ευτοπία και δυστοπία είναι απλώς όψεις τού ιδίου νομίσματος.
Η απόλυτη σύνθεση των αντιθέτων κι η γαλήνη που συνεπάγεται είναι το διακύβευμα δύο τεχνών παρηκμασμένων αλλά αιωνίως εξελισσομένων: τής Ποίησης και της (ανα-)παραστατικής Ζωγραφικής.
Χαιρετίζω ετούτη την ευτυχία συγκυρία και συνάντηση τού ανατρεπτικού πνεύματος τού Μιχάλη Κατσαρού με τον αιώνιο αμφισβητία έφηβο Γιάννη Στεφανάκι σε μία αρμονική, αρμονικότατη συνύπαρξη.
Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός
Info από το Δελτίο Τύπου:
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΦΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΕΚΔΉΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΆΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΝΕΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΙΣ
«Είμαι ο άνεμος η βροχή τα έρημα δάση»
Ζωγραφική – χαρακτική – κατασκευές
Σπίτι της Κύπρου | Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας
Ξενοφώντος 2Α
105 57 Αθήνα
Εγκαίνια έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 20:00 – 22:00
Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου 2023 – 6 Οκτωβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00 – 18:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 – 15:00
Συντονισμός: Μαρία Ραγιά
Τα έργα του εικαστικού και ποιητή Γιάννη Στεφανάκι είναι εμπνευσμένα από τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό.
«Στην προσέγγιση ενός ποιητικού-λογοτεχνικού έργου από έναν εικαστικό καλλιτέχνη συχνά ελλοχεύει ο κίνδυνος το αποτέλεσμα από τα παραχθέντα έργα να είναι εικονογραφικό. Αν ο εικαστικός καλλιτέχνης δεν έχει εμβαθύνει στη σκέψη του ποιητή, τότε τα έργα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν μα επιδερμική προσέγγιση. Το στοίχημα είναι να υπάρξει μια ισοτιμία του εικαστικού έργου με τον λόγο και να γίνει ώσμωση ούτως ώστε το έργο του ενός δημιουργού να αναδείξει το άλλο και αντίστροφα.
Η πολύχρονη φιλία μου με τον Μιχάλη Κατσαρό, οι συχνές μας συναντήσεις και οι εποικοδομητικές μας συζητήσεις, η έκδοση από κοινού της βραχύβιας εφημερίδας ποίησης νέου πνεύματος Επίπεδο, αλλά και η σπουδή στο έργο του, θέλω να πιστεύω ότι μου έδωσαν τη δυνατότητα να εικονοποιήσω μέρος του λόγου του με διαφορετικές τεχνικές, τονίζοντας έτσι το πολυσχιδές έργο του, με τα δικά μου τα μέσα και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου.»
Γιάννης Στεφανάκις
Ο Γιάννης Στεφανάκης γεννήθηκε στη Γρηγοριά Ηρακλείου Κρήτης το 1951. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου και έχει βραβευτεί. Εκδίδει το περιοδικό «Νέο Επίπεδο» καθώς και το συλλεκτικό «Τεχνοπαίγνιο». Επίσης, εκδίδει συλλεκτικές χειροποίητες εκδόσεις για την ποίηση σημαντικών Ελλήνων ποιητών. Έχουν εκδοθεί τέσσερις ποιητικές συλλογές του. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Yannis Stefanakis was born in Grigoria of Herakleion, Crete in 1951. He studied at the Athens School of Fine Arts. He has presented his work in many solo and group exhibitions in Greece and abroad, where he has been awarded. He publishes the “Neo Epipedo” magazine as well as the collector’s item “Technopaignion”. He also publishes collector’s handmade editions on the poetry of important greek poets. Four of his own poetry collections have been published. His work can be found in public and private collections in Greece and abroad.
Translated: by Marιa Nikoli
ysteafanakis.gr
608