You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Μπούρας: ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ

– Μία μουσική παράσταση- αφιέρωμα στα λαοφιλή τραγούδια της Ρίτας Σακελλαρίου στο ProjectR stage Αλέξανδρου Πάντου 10 και Λαγουμιτζή 32 (Πάντειος, Καλλιθέα). Παίζουν και τραγουδούν με μοναδικό, κεφάτο τρόπο: ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗΣ.

 

Το λαϊκό όταν είναι γνήσιο και συνεχίζει την μακραίωνη μουσική παράδοση είναι αυθεντικό πολιτισμικό επίτευγμα, ανεξάρτητα από το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Ας μην ξεχνάμε πως ο βυζαντινός Ιππόδρομος δεν ήταν απλώς και μόνον ένας χώρος ελαφρών θεαμάτων αλλά ένας πολιτικός στίβος όπου κονταροχτυπιούνταν οι εκπρόσωποι διαφορετικών κι αντιπάλων κοσμοθεωριών.

Τα σλόγκαν των ευρέως διαδεδομένων τραγουδιών και τα πολιτικά συνθήματα έχουν κάτι κοινό: είναι συντεθειμένα με απλά υλικά, έχουν ρυθμό αναγνωρίσιμο, μπορούν να αναπαραχθούν φωνητικά μέσα από έναν ευανάγνωστο αλγόριθμο στον οποίο υπακούουν και τον οποίο δανείζονται από τους προηγούμενους. Με άλλα λόγια, πατάνε στους ήδη χαραγμένους πλατείς δρόμους που οδηγούν ασφαλώς (δια της ασφάλτου) στην πλατιά γαλάζια θάλασσα όπου καταλήγουν όλα ανεξαιρέτως τα ρεύματα τού Ηράκλειτου.

Από αυτή την άποψη, λαϊκές αοιδοί και πολιτικά αηδόνια έχουν κάτι κοινό: αναζητούν την αποδοχή και καταξίωση από το πλατύ λαϊκό κοινό όλων των τάξεων, ανεξαρτήτως αισθητικής και με ιδιαίτερα αμβλυμμένο το κριτικό πνεύμα. Προορίζονται για διά-σκέδαση, αν όχι και για ψυχ-αγωγία. Είναι άλλα τα κέντρα διασκέδασης, άλλα τα εν πολλοίς αυτοσχεδιαστικά γονιμολατρικά δρώμενα καρναβαλικού τύπου κι άλλοτε η συνοδευτική τής σπουδής ή της εργασίας μουσικά κομμάτια και αποσπάσματα που εκπέμπονται από τα ερτζιανά.

Μπερδευτήκαμε κάποια στιγμή γιατί περάσαμε μέσα σε λίγες δεκαετίες από την Πρώτη στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Όμως δεν εξελίχθηκε παράλληλα το λαϊκό μουσικοθεατρικό κριτήριο. Οι τραγουδιάρες γίνονται είδωλα, ο κόσμος συμπάσχει μαζί τους όταν νοσηλεύονται, θρηνεί στα νεκροταφεία, σαν να θάβει μέλος ακριβό τής οικογένειάς του.

Η Θεοδώρα από θέατρο ποικιλιών ξεκίνησε, ως μιμάδα στον Ιππόδρομο, πριν γίνει αυτοκράτειρα και κοσμήσει το βαρυστολισμένο ομοίωμά της θόλους και τρούλους βυζαντινών ναών.

Ο μύθος τής αιώνιας νεότητας, της ανεξίτηλης ομορφιάς, σε συνδυασμό με το αθάνατο κι ακατάβλητο διονυσιακό πνεύμα δημιουργεί έναν ασφυκτικό εναγκαλισμό μεσογειακής κοπής.

Οι γυναίκες (και οι άντρες, δευτερευόντως, σε ρόλο συνήθως συνοδευτικό) που λάμπουν στο παλκοσένικο αλλά και στις παλαιές ασπρόμαυρες ταινίες είναι εξωτικά πτηνά άλλων διαστάσεων που αναδύονται όμως μέσα από τα βάσανα τής λαϊκής τάξης.

Αυτή η διττή υπόσταση δημιουργεί πολυδιαστασιακές απεικονίσεις παραλλήλων αντικατοπτρισμών που οδηγούν ο εγγενές θρησκευτικό ένστικτο σε αυτόματες ειδωλοποιήσεις.

Στην συγκεκριμένη παράσταση, η Ρίτα Σακελλαρίου, που τόσο σαγήνευσε τον ιδρυτή και χαρισματικό αρχηγό τού ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και συμβάδισε με την Αλίκη στον αγώνα της για την αγέραστη εικόνα, βρίσκει τους κατάλληλους θαυμαστές που τελετουργούν ιερουργώντας δίκην μουσικοχορευτικού μνημοσύνου που συνάδει με τις συνήθεις ανάγκες εκτονώσεως τού θυμικού άνευ καταπονήσεως τού νοητικού.

Εξαιρετικές ερμηνείες. Θέατρο καμπαρέ. Άμεση διάδραση με το κοινό. Σφιχταγκαλιασμένες προοπτικές ενός αρχετυπικού πόθου στραγγαλισμένου από τις μηχανές…

Μην το χάσετε, ακόμα κι αν δεν ακούτε Ρίτα Σακελλαρίου την ώρα που εργάζεστε, ξεκουράζεστε, αναπαύεστε ή ονειροπολείτε.

Δεν πρόκειται για τη Ρίτα, αλλά για το αιώνιο Θηλυκό, για τη λατρεία τής Μεγάλης Μητέρας Θεάς που παίρνει διάφορες μορφές και ονόματα που του δίδει το Συλλογικό Συνειδητό προκειμένου να συμβιβάσει την τεχνολογική πρόοδο και τον αιλουροειδή υλοενεργειακό φορέα ψυχής τε πνεύματος…

Μαρία Κάλλας, Ρίτα Σακελλαρίου… Μετά;

 

 

Ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας είναι ποιητής, θεατρολόγος και κριτικός

 

https://konstantinosbouras.gr

 

 

 

info:
https://entermessinia.gr/2023/02/ena-tragoydi-pes-moy-akoma-quot-mia-moysiki-parastasi-afieroma-sta-megala-tragoydia-tis-ritas/
ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ – Μία μουσική παράσταση- αφιέρωμα στα μεγάλα τραγούδια της Ρίτας Σακελλαρίου. Η Ρίτα, η μεγάλη τραγουδίστρια παίρνει πνοή μέσα από δύο άντρες τον Βασίλη και τον Αλέξανδρο. Μπροστά στους θεατές θυμούνται, τραγουδούν και ξαναζούν τη ζωή της. Μια παράσταση γιορτή γεμάτη από αγαπημένα λαϊκά τραγούδια και αναμνήσεις.
Οι συντελεστές της παράστασης  ευχαριστούν την θεατρική εταιρία Replica, το projectR stage για την φιλοξενία, τον Γιάννη Αργυρούδη, τον Βαλεντίνο Τσίλογλου, την Αθηνά Κυριαζή και την Μαρία Τζαμαλή.
Κείμενο: Βασίλης Θεοδώρου
Σκηνικά- κοστούμια: Replica
Επιμέλεια παραγωγής: Αντρέας Αριστοτέλους, Γιάννης Κλειδέρης
Φωτισμοί- ήχος: Γιάννης Κλειδέρης
Παίζουν και σκηνοθετούν τους εαυτούς τους:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗΣ
Διάρκεια παράστασης: 90λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 ΕΥΡΩ
Από Δευτέρα 06-02-2023
Κάθε Δευτέρα 21.30
ProjectR stage Αλέξανδρου Πάντου 10 και Λαγουμιτζή 32 (Πάντειος, Καλλιθέα)
Τηλέφωνο: 2111110055
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπωματική.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.