You are currently viewing Κωνσταντίνος Μπούρας: “Οι χαραμοφάηδες” του Τσέχωφ στο Θέατρο  Μεταξουργείο σε διδασκαλία της Άννας Βαγενά

Κωνσταντίνος Μπούρας: “Οι χαραμοφάηδες” του Τσέχωφ στο Θέατρο  Μεταξουργείο σε διδασκαλία της Άννας Βαγενά

Σπανίως απολαμβάνω τόσο δραστικά την ομοιότητα τού διηγηματογράφου Τσέχωφ με τον Δημοσθένη Βουτυρά πρωτίστως και δευτερευόντως με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Ο Άντον Τσέχωφ είναι σκιτσογράφος. Σκιαγραφεί – ενίοτε με μονοκοντυλιά – ενσταντανέ/στιγμιότυπα τής καθημερινότητας και τα αποδίδει με το διαφωτιστικό μένος ενός παθιασμένου ουμανιστή. Εξ πεποιθήσεως φιλάνθρωπος, εκ φύσεως απαισιόδοξος: θανάσιμος συνδυασμός, αρκετός όμως για να πυροδοτήσει αλλεπάλληλες εκρήξεις στον ψυχοσωματικό μηχανισμό τού αναγνώστη-θεατή.

Κοσμοθέατρο με διδακτικές απολήξεις, θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος τού πεζογραφικού αφηγηματικού έργου τού μεγάλου θεατρικού συγγραφέα. Όμως δεν πρόκειται για πάρεργο, αλλά για σκοπό ζωής. Επιδίδεται στην καθημερινή εικονογραφία με την αφοσίωση ενός μοναχού μιας άγνωστης θρησκείας, της μόνης Πανανθρώπινης Θρησκείας: τής Αγάπης / τής Φιλότητος / τού κοσμικού-συμπαντικού Ορφικού Έρωτος που συνέχει τα πάντα.

Ακόμα κι αν συμπεριλαμβάνει στον αφηγηματικό του καμβά το νείκος (όπως την Ιερά Εξέταση των φανατισμένων παρανοϊκών), το πράττει απλώς για τεχνικούς λόγους φωτοσκιάσεως. Δεν είναι αυτοσκοπός το να τους ψέξει, μήτε καν να τους δικαιολογήσει έστω, όπως ο Ντοστογιέφσκι στους «Αδελφούς Καραμαζώφ». Δεν είναι μεγαλεπήβολη η γραφή του. Μάλλον ιμπρεσσιονιστική, γελοιογραφική είναι.

Δεν θέλει να αναμοχλεύσει το Συλλογικό Ασυνείδητο. Δεν επιθυμεί να συγγράψει μήτε την Θεία μήτε την Ανθρωπίνη Κωμωδία. Να μας κάνει να γελάσουμε με τα χάλια μας ως Ανθρωπότητα. Αυτό και μόνον αυτό μοιάζει σαν να θέλει.

Αλλιώς δεν θα χαρακτήριζε τα ζοφερά υπαρξιακά του δράματα «κωμωδία».

Αυτά τα χαρακτηριστικά σκετς που παρακολουθήσαμε άκρως συγκινημένοι από τους σπουδαστές τού θεατρικού εργαστηρίου που εμψυχώνει και συντονίζει η Άννα Βαγενά στο ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ καταδεικνύουν επαρκώς (τε συνεκδοχικώς) την θεματολογία, την υφολογία, την ιδεολογία, την ρυθμολογία ολάκερου τού αθάνατου λογοτεχνικού έργου τού μεγάλου παγκόσμιου Ρώσου ιατροφιλόσοφου τής προεπαναστατικής τσαρικής Ρωσίας.

Η πείνα που περιγράφει στα συγκεκριμένα ταχυδράματα προσομοιάζει με την «Πείνα» του μετέπειτα νομπελίστα Κνουτ Χάμσουν.

Η Άννα Βαγενά ανέδειξε το συναίσθημα μέσα από τις τεχνουργημένες ερμηνείες των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών που αξιοποίησε στο έπακρο τόσο που να μην ξεχωρίζουν και να συναπαρτίζουν ένα ομοιογενές, καλαίσθητο αμάλγαμα παραδοσιακού τύπου.

Ουδείς μεταμοντερνισμός παρεισέφρησεν εδώ (ευτυχώς!!!). Έτσι απολαύσαμε το δίωρο θέαμα με την απλότητα των ανθρώπων όπως περιγράφει τους θεατές ο Μπρεχτ:

«Μέσα στο φως, φτάνουν εκείνοι

που μπορείς να τους συγκινήσεις

να τους διασκεδάσεις

να τους αλλάξεις».

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας https://konstantinosbouras.gr  ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός

 

info από το Δελτίο Τύπου:

 

«ΟΙ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ»
Παράσταση με τίτλο «Οι χαραμοφάηδες», βασισμένη σε διηγήματα του Τσέχωφ,  η οποία είναι αποτέλεσμα σεμιναρίου, θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Μεταξουργείο» στις 15 και 16 Ιουνίου.
Η Άννα Βαγενά μας λέει για την παράσταση:
«Τον Τσέχωφ τον λατρεύω. Στο δικό μου «Πάνθεον των Αγίων» έχει περίοπτη θέση. Στη συνείδησή μου τον κάνει άγιο η απέραντη αγάπη του και η κατανόησή του για τον Άνθρωπο.
Όταν πριν από 3 μήνες άρχισα να ασχολούμαι με τα διηγήματά του, διδάσκοντάς τα στους μαθητές στον θεατρικό μας σεμινάριο, δεν μπορούσα ούτε η ίδια να φανταστώ τον υπέροχο κόσμο που θα ανοιγόταν μπροστά μας. Τα διηγήματα του Τσέχωφ είναι μικρά πολύτιμα πετράδια, είναι αριστουργήματα.
Οι μαθητές μου και εγώ δουλέψαμε πολύ όλο αυτό το διάστημα. Τώρα σας παρουσιάζουμε τη δουλειά μας. Πολλά από τα κομμάτια που θα δείτε στην παράστασή μας, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο θέατρο. Κείμενα, κωμικά και δραματικά, όλα με την ευαισθησία του Τσέχωφ και τον κοινωνικό σχολιασμό του, που είναι εξαιρετικά επίκαιρος και σήμερα.
Υ.Γ.: Από μια ευτυχή σύμπτωση στις 15 Ιούνη γιορτάζω τα 77α γενέθλιά μου. Ευχαριστώ τον Θεό που τα γιορτάζω τόσο δημιουργικά.»
Ταυτότητα παράστασης «Οι χαραμοφάηδες»:
Άντον Τσέχωφ διηγήματα
Διδασκαλία : Άννα Βαγενά
Πρωτότυπη μουσική – μουσική επιμέλεια : Νείλος Καραγιάννης
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου – επιμέλεια κοστουμιών : Άννα Βαγενά
Γραφιστικά – βίντεο : Μαριάννα Μαυριανού
Χειριστής φώτων – ήχου : Χρήστος Ρήγας
Τεχνικός θεάτρου : Wassef Butt
Διεύθυνσης παραγωγής : Τζίνα Παπαδοπούλου
Παραγωγή : Θέατρο «Μεταξουργείο»
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Διάρκεια παράστασης : 120’ (με διάλειμμα)
ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ : Ακαδήμου 14 & Κεραμεικού, τηλ 210-5234382, www.metaxourgeiotheatre.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.