Εκλεκτό υψηλόβαθμο και άκρως εξελισσόμενο εξειδικευμένο και μάχιμο στέλεχος τής Δημόσιας Διοίκησης, η Καθηγήτρια Παναγιώτα (Γιόλα) Διονυσοπούλου συγγράφει έναν κατατοπιστικό «αγωγό» για τους πολεμούντες στο ενιαίο πεδίο τού πολιτιστικού-τουριστικού προϊόντος, που αποτελεί την μόνη προσοδοφόρα «βαριά βιομηχανία» της πανέμορφης χώρας μας με το υπέροχο κλίμα και τις διαχειρίσιμες δυσκολίες…
Χάρτες και διαγράμματα, εκτενής βιβλιογραφία, σοφά υπολογισμένες οι επιστημονικές παραπομπές. Η συνεχής αυτοβελτίωση, η δια βίου μάθησις εις την καθημερινή πρακτική. Μαζί με την ενσυναίσθηση και την απαραίτητη εξάσκηση τού Κριτικού Πνεύματος προκειμένου να καθίσταται εφικτή και παραγωγική η ανατροφοδότηση, το «διδάσκειν/διδάσκεσθαι αεί διατρανωνόμενος/η» βρίσκει εδώ το τέλειο παράδειγμά του. Σε συνδυασμό με την πολύτιμη, την ανεκτίμητη επαγγελματική εμπειρία, η θεωρία βρίσκει εδώ την εμπράγματη προοπτική της και η κείμενη Νομοθεσία εγκαταλείπει την σχολαστικότητα τού “by book” κι ανακτά το ανθρωπιστικό της πρόσωπο, βάσει των ιδεωδών τού Διαφωτισμού, πάνω στα οποία είναι θεμελιωμένη η Ελληνική Δημοκρατία κι η Ενωμένη Ευρώπη.
Ο «Δορυφόρος Λογαριασμός Τουρισμού», καθώς και άλλα εργαλεία προτυποποιημένα από τους διεθνείς οργανισμούς λειτουργούν ως μαθηματικοί «μίτοι τής Αριάδνης», που διευκολύνουν την μετάβαση από την αναλογική Τεχνολογία στις απαιτήσεις τής Τέταρτης (Ρομποτικής) και 5ης Βιομηχανικής Επανάστασης των Κβαντικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Η Κβαντομηχανική και η Θεωρητική Φυσική (ειδικά η «αρχή τής απροσδιοριστίας» του Heisenberg) δεν βρίσκουν ακόμη την άμεση εφαρμογή τους εδώ, ενυπάρχουν όμως, υποφώσκουν στο «υπό-κείμενο» (“sub-text”, “sous-texte”) αυτής της ενδελεχούς διατριβής, που και πραγματεία λογιάζεται.
Η «αειφόρος ανάπτυξις» σε συνδυασμό με την ικανή κι αναγκαία συνθήκη τής μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (και την παρεμφερή risk analysis), σε συνδυασμό με τις σύγχρονες θεωρίες τού Management και της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, δίνουν στο πόνημα αυτό μία πολιτική συγχρονικότητα με διαχρονικές απολήξεις.
Η συνεκδοχική διαχείριση τού όλου εγχειρήματος (σαφέστατη ήδη από τον τίτλο) δείχνει και την παγκόσμια προοπτική τού πολιτιστικού-τουριστικού γίγνεσθαι.
Υποκεφάλαια, όπως αυτό που αφορά τους «Ψηφιακούς Νομάδες (Digital Nomads)» αποδεικνύουν τού λόγου το αληθές.
H Παναγιώτα (Γιόλα) Διονυσοπούλου περιποιεί τιμήν εις το Υπουργείο Τουρισμού, ως μία από τις δύο πανάξιες Γενικές Διευθύντριές του.
Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας https://konstantinosbouras.gr, ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός