Η ελεύθερη βούληση, το δικαίωμα στην επιλογή, η ερωτική διαθεσιμότητα, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι στην σκανδιναβική προβληματική από τις απαρχές τού εικοστού αιώνα.
Ο Ίψεν προκάλεσε διεθνή επανάσταση βάλλοντας κατά της κυτταρικής οικογένειας. Την αμφισβήτηση συμπλήρωσε ο Στρίντμπεργκ για να την φιλοτεχνήσει ως μεταχριστιανική προβληματική ο Μπέργκμαν, που συνέπεσε με την λεγόμενη «σεξουαλική απελευθέρωση» και τα φιλειρηνικά κινήματα των «παιδιών των λουλουδιών» στο δεύτερο μισό τού ταραγμένου πολεμοχαρούς εικοστού αιώνα.
Στην ίδια προβληματική συνεχίζουν και τώρα οι Σκανδιναβοί δραματουργοί και κινηματογραφιστές.
Σε αυτή την ευπώλητη, αν και κάπως ανιαρή, φλύαρη ταινία με μακρόσυρτα σταθερά πλάνα, συνεχίζεται η ίδια προβληματική για την αυτοδιάθεση τού ατόμου.
Ακούγονται φράσεις όπως:
«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ταυτότητα, αλλά δραστηριότητα».
«Το σεξ μεταξύ ανδρών δεν τους καθιστά αυτόχρημα gay».
«Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ κοινωνικού και δημόσιου» (παρατίθεται και βιβλιογραφία).
«Ο Θεάνθρωπος δεν ήρθε να προστατεύσει την κυτταρική οικογένεια μήτε για να ασχοληθεί με τις ερωτικές επιλογές των ανθρώπων».
Όσο κι αν δεν είναι πρωτότυπα ή επαναστατικά όλα αυτά (το αντίθετο μάλιστα: επιβεβαιώνουν την κυρίαρχη προοδευτική κουλτούρα), είναι καλό να εμπεδώνονται κι από λιγότερο δεκτικούς ανθρώπους, σε μεγαλύτερες συλλογικές κλίμακες.
Βλέπεται με παρέα, ει δυνατόν με τον σύντροφό σας, ένα μπουκάλι μπύρα και το …κινητό στο αθόρυβο (σε περίπτωση ανάγκης: να στέλνετε μηνύματα και να σερφάρετε όταν βαριέστε από τους σχοινοτενείς διαλόγους).
Τόση υπερανάλυση πια, μήτε οι μηχανές δεν χρειάζονται.
Δείτε το μετά παρρησίας.
«Δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας», αλλά μας προτρέπει να συζητάμε.
Και για θυμηθούμε τον Χριστό: «Η αλήθεια θα μας απελευθερώσει».
Είναι εκπληκτική η εξομολογητική διάθεση των βορείων λαών. Παράδειγμα: ένας καπνοδοχοκαθαριστής κάνει ένα ευκαιριακό σεξ με άντρα πελάτη και σπεύδει αμέσως να το πει στον συνάδελφό του και στη σύζυγό του!!!
Πόσοι Έλληνες (ή μεσογειακοί) άντρες θα το επέλεγαν αυτό; Ρητορικό το ερώτημα.
Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας https://konstantinosbouras.gr ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός.
Info: