Ο πνευματισμός και η «μεταφυσική», οι παραψυχολογικές έρευνες και η μυθοπλασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες για μια συγκεκριμένη αγγλοσαξονική αφηγηματική παραγωγή με ευρύ κοινό.
Είτε πρόκειται για θρίλερ είτε για ψυχολογικό θρίλερ, η επικοινωνία των τρισδιάστατων ζωντανών ανθρώπων με την τέταρτη διάσταση όπου κινούνται (ελεύθεροι ή σκλαβωμένοι στους εφιάλτες τους) οι μνησίκακοι νεκροί, καθώς και νεωτερική αναδίπλωση τού χρόνου παίρνει στα χαοτικά χρόνια μετά το μεταμοντέρνο νοσταλγικές διαστάσεις. Έναν αιώνα πριν αυτά που βιώνουμε εμείς σήμερα από τεχνολογικής πλευράς φαίνονται δυστοπικά, αν και πολλά υποσχόμενα για την διεύρυνση τού ελεύθερου χρόνου ολοένα κι αυξανόμενου ποσοστού τού προνομιούχου παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι ακριβώς αυτό το κοινό τόσο τής Λογοτεχνίας όσο και της Τέχνης.
Καλογραμμένο έργο με γερούς αρμούς, αντισεισμικά δομημένο και με τις δέουσες ανατροπές. Ειδικά στο τέλος η μυστήρια αποβολή τού αποδιοπομπαίου τράγου παραμένει αινιγματική, αν και ιρρασιοναλιστικά αιτιολογημένη. Σαφώς και πρόκειται για κάποιου είδους «ποιητική άδεια» απολύτως ευπρόσδεκτη στον θεατή αυτής τής καλοστημένης, άριστα ερμηνευμένης και τέλεια σκηνοθετημένης παράστασης σε έναν διευρυμένο σκηνικό χώρο, που χάρη στους φωτισμούς, συμπεριλαμβάνει και τους θεατές (δίκην σιωπηλών «πνευμάτων», παρατηρητών, θεατών σε μια ιδιότυπη αρένα πολυδιαστασιακή και πολυεπίπεδη).
Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε μόνον επιτυχίες στον Χώρο Πολιτισμού Αγγέλων Βήμα, αφού η ψυχή του Κυρία Μαργαρίτα Δαλαμάγκα επιλέγει με γνώμονα την υψηλή αισθητική και την υφολογική συνέπεια που καθορίζει τόσο την θεματική όσο και την ηθική όλων των υπέροχων θεαμάτων-ακροαμάτων. Η ιδεολογία της διακυμαίνεται κάπου μεταξύ τού προτεσταντικού πασιφισμού, μπαρόκ, μεσογειακής χαράς τής ζωής και σκανδιναβικού ερέβους. Όμως κυριαρχεί το «κιάρο-σκούρο» κι αυτό προσδίδει το ιδιαίτερο εκείνο βάθος στις εξπρεσιονιστικές της δημιουργίες που απολαμβάνουμε τις πρώτες δεκαετίες τού μεταβατικού εικοστού αιώνα.
Δείτε το. Μην το χάσετε!!! Προλαβαίνετε!!!
Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας
https://konstantinosbouras.gr ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος και κριτικός
Info:
https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/ta-pneumata-tou-xil-xaous/
23 Μαρ – 13 Απρ
«Το Χίλ Χάους δεν είναι ένα συνηθισμένο σπίτι»
Τρείς άγνωστοι, ο Λουκ, η Θίοντορ και η Ελεονώρα, προσκαλούνται από τον καθηγητή Τζόν Μόνταγκιου στην απομονωμένη έπαυλη με το όνομα «Χίλ Χάους» με σκοπό την εξερεύνηση και καταγραφή παραφυσικών φαινομένων.
Σταδιακά η έρευνα μετατρέπεται σε μια ανατριχιαστική εξερεύνηση της εύθραυστης ανθρώπινης ζωής.
Απόκοσμα περιστατικά λαμβάνουν χώρα στο Χίλ Χάους και τους παγιδεύουν για πάντα.
Ένα ψυχολογικό θρίλερ τρόμου, γεμάτο σασπένς, υφαίνει η σπουδαία Αμερικανίδα συγγραφέας Shirley Jackson και βυθίζει το κοινό σε έναν κόσμο μυστηρίου, καλώντας τον να ξετυλίξει τα μυστικά που είναι θαμμένα στο στοιχειωμένο σπίτι αλλά και στις ψυχές των ηρώων.
« Ίσως το Χίλ Χάους να είναι το βασίλειο των πνευμάτων».
Συντελεστές
Θεματική Ενότητα 2024-25: “Περί Μυστηρίων και Πνευμάτων
Επιλογή Δραματολογίου : Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία – Θεατρική Διασκευή: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Πρωτότυπη μουσική – Σχεδιασμός ήχου: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νικόλαος Μαρμαροτούρης, Κωνσταντίνος Ρόδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάιρα Ξύδη
Τρέιλερ – Φωτογραφίες: Λάμπρος Ρουμελιωτάκης
Μοντάζ Τρέιλερ, Γραφιστική επεξεργασία αφίσας: Μάιρα Ξύδη
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί:
Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Σωτήρης Καρκαλέμης, Μάιρα Ξύδη, Κωνσταντίνος Ρόδης, Ποπέτα Σούκου
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Θοδωρής Ανθόπουλος, Λένα Μπαμπασάκη και οι μικρές Ειρήνη Καραμάνογλου, Λήδα Σιδηροκαστρίτη – Χρονάκη.