You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Είσαι όμορφη; Θα στο πει η Τεχνητή νοημοσύνη…

Λένη Ζάχαρη: Είσαι όμορφη; Θα στο πει η Τεχνητή νοημοσύνη…

Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαστε με τις … συγγραφικές ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης η οποία, ομολογουμένως, μπορεί να δώσει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, αν ξέρεις τι ζητάς. Μοιάζει λίγο με έκθεση ιδεών το κείμενο βέβαια, αλλά δεν θα κολλήσουμε εκεί τώρα. Το θέμα είναι πως αυτό το καινούργιο “κοσκινάκι” έχει βρει εφαρμογές σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής μας… Έχει άποψη για όλα κι αυτό δεν ξέρω αν είναι τελικά καλό ή, αν κρύβει κινδύνους που δεν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε ακόμα ή, που απλά υποψιαζόμαστε μόνο.
Όσο αστείο κι αν σας φανεί ήδη χρησιμοποιήθηκε στη Μέκκα του σινεμά, στο Χόλιγουντ, προκειμένου να καθορίσει τα πρότυπα ομορφιάς και να αποφανθεί περί των ωραιότερων γυναικών στην ιστορία της έβδομης τέχνης.
Πρόσφατα, μια μελέτη από έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) τάραξε τα νερά, αποκαλύπτοντας μια λίστα με τις πιο όμορφες γυναίκες στο Χόλιγουντ, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και αντικειμενικές παραμέτρους.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό ανάλυσης προσώπου και αναγνώρισης προτύπων για να αξιολογήσει την ομορφιά των διασημοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη χαρακτηριστικά, όπως η συμμετρία του προσώπου, οι αναλογίες και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά, που θεωρούνται αισθητικά ελκυστικά. Το αποτέλεσμα είναι μια λίστα που περιλαμβάνει τόσο θρύλους της μεγάλης οθόνης, όσο και ανερχόμενα ταλέντα, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία και τα εξελισσόμενα πρότυπα ομορφιάς στην κινηματογραφική βιομηχανία.
Μεταξύ των γυναικών που επιλέχθηκαν από την AI περιλαμβάνονται κλασικά ονόματα όπως η Audrey Hepburn και η Elizabeth Taylor, των οποίων η διαχρονική ομορφιά έχει γοητεύσει το κοινό όλων των γενεών. Περιλαμβάνονται επίσης σύγχρονες σταρ, όπως η Lupita Nyong’o και η Zendaya, των οποίων η παρουσία εντός και εκτός οθόνης έχει επαναπροσδιορίσει τα πρότυπα ομορφιάς στο Χόλιγουντ.
Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης τη σημασία της εκπροσώπησης και της ποικιλομορφίας στην κινηματογραφική βιομηχανία, αναδεικνύοντας την ομορφιά των γυναικών από διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά υπόβαθρα. Ηθοποιοί όπως η Salma Hayek, η Priyanka Chopra και η Constance Wu αναγνωρίζονται για τη μοναδική ομορφιά τους, αντανακλώντας τον πλούτο και την ποικιλία της γυναικείας ομορφιάς σε όλο τον κόσμο.
Η μελέτη αυτή καταδεικνύει ότι η ομορφιά στο Χόλιγουντ έχει πολλές μορφές, είναι μεταβαλλόμενη και, πάνω απ’ όλα, υποκειμενική. Αυτό που ένα άτομο βρίσκει όμορφο μπορεί να διαφέρει δραστικά από αυτό που ένα άλλο άτομο βρίσκει ελκυστικό. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μια συναρπαστική εικόνα για το πώς η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή μας για την ομορφιά και τον τρόπο με τον οποίο εκτιμούμε την ποικιλομορφία στον κόσμο της ψυχαγωγίας.

Το τι συμβαίνει προς στιγμήν στον κόσμο της ψυχαγωγίας πιθανότατα να μην είναι τόσο φοβερό. Αν σκεφτούμε όμως ότι αυτά επηρεάζουν και τον τρόπο που σκεφτόμαστε στην καθημερινότητά μας και τείνουμε να αντιλαμβανόμαστε τα πρότυπα των ανθρώπων που ζητάμε να έχουμε δίπλα μας είτε ως συντρόφους είτε ως φίλους, τότε είναι σοβαρά τα πράγματα. Κι αν μπορεί η “υποκειμενικότητα” της “αντικειμενικής” τεχνητής νοημοσύνης να καθορίσει πρότυπα ομορφιάς, τι θα συμβεί όταν αρχίσει να καθορίζει και συγκεκριμένους τρόπους ζωής και σκέψης; Όποιος δεν ακολουθεί θα είναι αποσυνάγωγος; Επίσης, όποιος δεν μπορεί να την χρησιμοποιεί σε ποια μοίρα θα βρεθεί;
Μια νέα εποχή έχει βάλει ήδη τα θεμέλιά της και δεν έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε. Όσοι ασχολούνται και χρησιμοποιούν την ΑΙ είναι ήδη βήματα μπροστά από τους κοινούς θνητούς. Δεν αναφέρομαι βέβαια στη συγγραφή καθώς θα πρέπει να είσαι μαΐστορας του λόγου και ταλέντο για να την χρησιμοποιήσεις και να μην σε χρησιμοποιήσει και γίνεις φερέφωνο. Μιλάω για μια καθημερινότητα στην οποία γίνονται τεράστια πράγματα και βήματα σε τομείς επιστημονικούς ή άλλους, πιο κοντινούς σ’ εμάς, και μας αφήνουν πίσω να παλεύουμε με την ύπαρξή μας και τη θέση μας στον κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που θα ορίζεται από τις μηχανές και ο άνθρωπος φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα…
Είσαι όμορφη; Θα στο πει η Τεχνητή Νοημοσύνη…

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.