You are currently viewing Λένη Ζάχαρη: Πράσσειν άλογα…

Λένη Ζάχαρη: Πράσσειν άλογα…

Μια φορά κι έναν καιρό, σαν να λέμε σήμερα, ήταν μια πολιτεία που ήθελε να ζυμώσει και δέκα μέρες κοσκίνιζε… Εεεε, ήθελε να φτιάξει αντιπλημμυρικά έργα και όλο εμπόδια έβρισκε! Ήταν και μια περιοχή, τα Μεσόγεια, που έπρεπε να τα προστατεύσει από τις πλημμύρες, αλλά ξαφνικά βρήκε μεγάλα εμπόδια! Και μας είπε ο ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών σχετικά με το πρόβλημα ότι φταίει ένα μικρό ψάρι! Λέγοντας ότι πρόκειται για το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή του Ερασίνου που αποχετεύει τα Μεσόγεια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «στον Ερασίνο έχει σταματήσει η παρέμβαση γιατί έχει παγώσει η χορήγηση του δανείου από την ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων επειδή υπάρχουν καταγγελίες ότι κινδυνεύει το αττικόψαρο, επειδή χρειάζεται μια ειδική μελέτη. Έχει γίνει καταγγελία από περιβαλλοντικές οργανώσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είπε επίσης ότι, «έχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αντιμετωπίζει όλα τα θέματα». Όταν θες να καθυστερήσεις κάτι φτιάξε επιτροπές που θα κάνουν μελέτες!!! Ταυτόχρονα διευκρίνισε  ότι «υπάρχει ένας έντονος περιβαλλοντικός ακτιβισμός που τελικά εμποδίζει τα έργα. Οι παρεμβάσεις που γίνονται θα αλλοιώσουν σε έναν βαθμό αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως φυσικό τοπίο αλλά γίνεται επ’ ωφελία των πολιτών».

Μάλιστα κ. Υφυπουργέ μας! Φταίνε οι ακτιβιστικές οργανώσεις που αντιδρούν και φταίει και η νομοθεσία που προστατεύει το άτιμο το ψαρακακάκι, διότι για μια σταλιά ψάρι μιλάμε, κι εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας… Βέβαια μπορεί ένας ΙΧΘΥΣ να σώσει μια κατάσταση κι εμείς να μην το ξέρουμε καθώς κάθε φορά που γίνονται έργα προκαλείται ταυτόχρονα κι ένα μεγάλο πρόβλημα κι ας λέει ο υφυπουργός πως όλα θα είναι μια χαρά!
Ο περί ου ο λόγος ψάρακας είναι ένα τοσοδούλικο ψαράκι που θεωρείται απειλούμενο είδος και πρέπει να προστατευθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Είναι μικρό ψάρι, μήκους 3-7 εκ. Η πλευρική γραμμή έχει περίπου 40 λέπια, που εκτείνονται από τη γωνία της σχισμής της ουροδόχου κύστης έως τη βάση της ουράς. Το ραχιαίο πτερύγιο έχει 3 απλές και 7-8 διακλαδιζόμενες ακτίνες. Η ουρά είναι διχαλωτή. Το χρώμα του σώματος είναι γκριζοκαφέ, χλωμό στην κοιλιακή πλευρά με μια στενή, διαμήκη μαύρη ταινία στα πλευρά. Οι ψαράδες το γνωρίζουν και με μια άλλη ονομασία, ως ντάσκα Μαραθώνα.
Το αττικόψαρο συναντάται στον Σπερχειό, στον βοιωτικό Κηφισό και στα ρέματα της πεδιάδας του Μαραθώνα. Παλαιότερα εντοπιζόταν και στον αθηναϊκό Κηφισό, αλλά εξαφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1970. Ανακαλύφθηκε εκ νέου στον ποταμό το 2013. Το αττικόψαρο απαιτεί περιοχές με αργή ροή ή και στάσιμα νερά. Συνήθη ενδιαιτήματά του είναι οι πηγές, οι βάλτοι και τα ποτάμια. Έχει προσδόκιμο ζωής δύο ετών, ενώ τρέφεται με μεγάλη ποικιλία υδρόβιων ασπόνδυλων, φυκιών και υπολειμμάτων.
Ο πληθυσμός στην περιοχή του Μαραθώνα έχει πληγεί σοβαρά από την αποστράγγιση υδάτων για την κάλυψη γεωργικών αναγκών, ενώ απειλείται επίσης από την ξηρασία, τη ρύπανση και την υπάρξη ειδών που είναι ξένα για τις περιοχές που απαντάται παραδοσιακά το αττικόψαρο, όπως η πέστροφα (Oncorhynchus mykiss) και το κουνουπόψαρο (Gambusia holbrooki).

Το αττικόψαρο είναι απειλούμενο είδος, αλλά η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης το ταξινομεί ως σχεδόν απειλούμενο.

Στα γλυκά νερά της Αττικής γίνεται εδώ και χρόνια μια μάχη επιβίωσης ανάμεσα σε δύο ψάρια, με νικητή, όπως όλα δείχνουν, τον εξωτικό κουνουποφάγο, που ήρθε τη δεκαετία του 1920 από τις νότιες ΗΠΑ για να σώσει τη χώρα από την ελονοσία και τις επιθέσεις των κουνουπιών, αλλά μαζί με αυτά απείλησε και το αττικόψαρο, το εξαιρετικό μικρό ψαράκι που πρωτοαπαντήθηκε στη λίμνη του Μαραθώνα.
Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε αν είναι κάποιο ψάρι που ζει στη λίμνη από τα αρχαία χρόνια ή βρέθηκε εκεί λόγω κάποιας μετακίνησης. Το θέμα είναι ότι βρίσκεται στα νερά αυτά και έχουμε υποχρέωση να το προστατέψουμε.
Η Πολιτεία καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της σοβαρά και να βρει τρόπους να προστατευθεί η πανίδα της περιοχής, αλλά να μην αφήσουν και τους κατοίκους να πνιγούν σε περίπτωση μεγάλου όγκου βροχής.
Είναι όμως αστείο μια πολιτεία να «παγώνει» και να μην ξέρει πώς να αντιδράσει ή να μην έχει προβλέψει ότι υπάρχει ζωή εκεί που θέλει να κάνει έργα και να έρχεται εκ των υστέρων να προσπαθεί να καλύψει τα κενά της…
Παράλογες τακτικές…

Λένη Ζάχαρη

Η Λένη Ζάχαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Να με λες Ελένη", από τις εκδόσεις Λέμβος. Αρθρογραφεί στο Περί ου.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.