Όλα όσα χρειάζεσαι σ’ αυτή τη ζωή είναι η άγνοια και η αυτοπεποίθηση – τότε η επιτυχία είναι βέβαιη.
Ο Αμερικανός συγγραφέας Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, γνωστός με το ψευδώνυμο Μαρκ Τουαίην αγάπησε και απεικόνισε την πατρίδα του και την εποχή της με πολύ συναίσθημα και ιδιαίτερο χιούμορ. Γεννήθηκε σε ένα χωριό της πολιτείας Μιζούρι, δίπλα στον μεγαλύτερο παραπόταμο του Μισισιπή. Τεσσάρων χρόνων μετακόμισε με την οικογένεια του και μεγάλωσε στην παραποτάμια πόλη Χάνιμπαλ, πατρίδα του «Τομ Σώγιερ». Η πρώτη του μόρφωση διακόπηκε πρόωρα γιατί, με τον θάνατο του πατέρα του, αναγκάστηκε δώδεκα χρονών να βρει δουλειά.
Εκπαίδευση είναι κυρίως αυτά που ακόμη δεν έχουμε μάθει.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του άρχισε αργότερα να εκδίδει την εφημερίδα Hannibal Journal (1850) και ο Τουαίην να δημοσιεύει δικά του κείμενα. Παράλληλα δούλευε ως τυπογράφος, ταξιδεύοντας στις ανατολικές και δυτικές πολιτείες των Η.Π.Α. Μετά από δέκα χρόνια, ενώ βρισκόταν στη Νέα Ορλεάνη, αποφάσισε να γίνει πλοηγός σε ποταμόπλοια. Ήταν μια σημαντική φάση ζωής που τον έφερε σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς τόπους και ανθρώπους. Αλλά, ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος και η εμφάνιση του σιδηροδρόμου, πτώχευσαν την ποταμοπλοΐα και ο Τουαίην έψαχνε πάλι για επάγγελμα.
Ένας στρογγυλός άνθρωπος δεν μπορεί να να χωρέσει αμέσως σε μια τετράγωνη τρύπα. Πρέπει να του δοθεί ο χρόνος να αλλάξει το σχήμα του.
Ο αδελφός του, που είχε στο μεταξύ διοριστεί γραμματέας του κυβερνήτη της Νεβάδα, τον προσέλαβε ως γραμματέα του, η θέση όμως δεν ήταν θεσμοθετημένη και δεν αμειβόταν. Ο Τουαίην βρήκε τότε δουλειά ως ανθρακωρύχος αλλά γρήγορα την εγκατέλειψε, αναζητώντας την καλύτερη. Αυτή βρέθηκε κάπως αργότερα, όταν ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Territorial Enterprise της Βιρτζίνια, του ανέθεσε την έκδοσή της. Ήταν λίγο μετά, τον Φεβρουάριο του1863 ,που για πρώτη φορά χρησιμοποίησε σε κείμενό του το ψευδώνυμο Μαρκ Τουαίην (Mark Twain).
.
Να κάνεις αυτό που περισσότερο φοβάσαι κι η εξαφάνιση του φόβου είναι βέβαιη.
Το 1864, ο Τουαίην μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου εργάστηκε σε τοπικές εφημερίδες. Δυο χρόνια αργότερα ταξίδεψε στη σημερινή Χαβάη, απεσταλμένος της εφημερίδας Sacramento Union, να γράψει μια σειρά από ταξιδιωτικά άρθρα. Με την επιστροφή του στο Σαν Φραντσίσκο και την απήχηση των κειμένων του, έδωσε μία σειρά διαλέξεων που τον καταξίωσαν και ως ομιλητή. Ακολούθησε (1867) μια δεύτερη αποστολή στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή που τον έφερε έως τον Πειραιά, όπου όμως απαγορευόταν η αποβίβαση. Εκείνος όμως κατάφερε να το σκάσει για να δει οπωσδήποτε τον Παρθενώνα.
Μπορώ να διδάξω στον καθένα πώς να αποκτήσει αυτό που θέλει στη ζωή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκω κανένα που να ξέρει τι θέλει.
Παντρεύτηκε την Ολίβια Λάγκντον (1870) και έζησαν για ένα διάστημα, στο Μπάφαλο της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Εκεί, εργάστηκε ως εκδότης και συγγραφέας για την εφημερίδα Buffalo Express. Ένα χρόνο μετά εγκαταστάθηκαν στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, όπου ολοκλήρωσε τα σημαντικά έργα του, όπως Οι περιπέτειες του Τομ Σώγιερ (1876), Ο Πρίγκιπας κι ο Φτωχός (1881),
Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν (1885), Ένας Γιάνκης του Κονέκτικατ στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου (1889) και άλλα. Έργα που εξασφάλισαν στον συγγραφέα τους μεγάλα οικονομικά κέρδη για να χαθούν σε άτυχες επενδύσεις.
Στη ζωή μου έχω περάσει από φρικτές καταστάσεις, μερικές μάλιστα συνέβησαν στην πραγματικότητα.
Με την ελπίδα να βγάλει κάποια χρήματα για να πληρώσει τα χρέη του, έφυγε με τη γυναίκα του και τα παιδιά του στη Ευρώπη (1891). Επί ένα χρόνο ταξίδευε σε διάφορες χώρες, δίνοντας διαλέξεις για εξοικονομήσει χρήματα. Η οικονομική του κατάσταση βελτιώθηκε αργότερα χάρη στη στενή φιλία του με τον βιομήχανο Henry Huttleston Rogers, στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας. Αυτός τον βοήθησε πρακτικά να τακτοποιήσει τη χρεωκοπία του και να μεταφέρει τα συγγραφικά του δικαιώματα στη γυναίκα του για να προλάβει τους πιστωτές του. Ανέλαβε επίσης να διαχειρίζεται τα χρήματα του φίλου του έως να πληρωθούν όλοι αυτοί . Ο Μαρκ Τουαίην τότε επέστρεψε και πάλι στην Αμερική.
Ο Αποφθεγματικός Μαρκ Τουαίην: Σημαντικοί Αφορισμοί, Ευφυολογήματα και Συνοπτικές Απόψεις
Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν περισσότερα από 1.800 αποφθέγματα του ευρηματικού Μαρκ Τουάιην, από το πρώτο ως το τελευταίο γράμμα του αλφάβητου. Μια ευφυής σειρά από εντυπώσεις και συλλογισμούς για ανθρώπους και τόπους που συνάντησε στην αεικίνητη ζωή του. Αναφέρονται μερικά από αυτά ως ελάχιστο δείγμα.
Δεν μου αρέσει η δουλειά, ακόμα κι όταν την κάνει κάποιος άλλος.
Μέσα του βαθιά, κανένας άνθρωπος δεν έχει σε μεγάλη υπόληψη τον εαυτό του.
Δεν με προβληματίζουν τα εδάφια της Βίβλου που δεν καταλαβαίνω. Αλλά, αυτά που καταλαβαίνω.
Ο καλύτερος τρόπος για να δίνεις κουράγιο στον εαυτό σου είναι δίνοντας κουράγιο στους άλλους.
Τράπεζα είναι ο χώρος όπου σου δανείζουν χρήματα, αν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν τα έχεις ανάγκη.
Δεν μ’ αρέσει η δουλειά ακόμα κι όταν την κάνει κάποιος άλλος.
Ήμουν πολύ ευχαριστημένος που απάντησα αμέσως. Είπα ότι δεν ήξερα την απάντηση.
Ο άνθρωπος είναι το Μόνο Ζώο που Κοκκινίζει. Ή που θα έπρεπε να…
Η καλή ανατροφή προϋποθέτει να κρύβουμε την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας και την έλλειψη εκτίμησης μας για τον άλλον.
Κάποια πράγματα είναι δύσκολο να παραγνωρίσεις, όπως την ενόχληση σου από κάποιο καλό παράδειγμα.
Αν μαζέψεις ένα πεινασμένο σκύλο και τον σώσεις, δεν θα σε δαγκώσει. Αυτή είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στον σκύλο και στον άνθρωπο.
Εννοείται πως δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να συμβεί σήμερα.
…………………………….
Ο Μαρκ Τουαίην ήταν ο μεγάλος Αμερικανός μιας ιδιαίτερης ευφυΐας, ακούραστης επιμονής, ρεαλιστικής αισιοδοξίας και στοχαστικής φιλανθρωπίας. Ένας καινοτόμος που υπερασπίστηκε το σωστό με τον δικό του τρόπο και προέβαλε έμμεσα με ιδιαίτερο χιούμορ τις σκληρές πλευρές της πραγματικότητας. Ένας γενναίος άνθρωπος που έζησε ολοκληρωτικά το νόημα της ζωής του.