You are currently viewing Σοφία Τσουμάκη: “Light Matters’’- portfolio & βιβλίο. Παρουσίαση

Σοφία Τσουμάκη: “Light Matters’’- portfolio & βιβλίο. Παρουσίαση

Το φως είναι ενέργεια. Το φως είναι ζωή. Σε μια περίοδο γεμάτη σκιές χρειαζόμαστε το φως για να τις δούμε, να συνδιαλλαγούμε μαζί τους και να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας…

Το “Light Matters” είναι μια σειρά φωτογραφιών που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάϊο του 2021, στην προσπάθειά μου να ορίσω αυτό που ήταν σημαντικό για εμένα μέσα στην περίοδο της πανδημίας του covid-19.

Το σκηνικό των φωτογραφιών είναι η καθημερινή διαδρομή από το σπίτι μου ως το κοντινό μου παρκάκι στην γειτονιά, στην διάρκεια της πολύμηνης αυστηρής καραντίνας ή στην ίδια παραλία που σύχναζα το καλοκαίρι του 2020, όταν επιτρεπόταν η μετακίνηση σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

«Μπορώ να εξακολουθώ να έχω ηρεμία και χαρά μέσα σε μια επαναλαμβανόμενη και περιοριστική ρουτίνα, όταν η εξωτερική μου πραγματικότητα αλλάζει δραστικά;»

«Μπορώ να παραμείνω σε σύνδεση με τον εαυτό μου;»

Τριάντα πέντε φωτογραφίες και τέσσερεις προσωπικές «Ιστορίες δρόμου», συνθέτουν το πορτφόλιο και φωτογραφικό βιβλίο, “Light Matters’’, δίνοντας απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα μέσα από μια διαδικασία εσωτερικής διερεύνησης, αυτοέκφρασης  και με τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη κατά νου:

«Το ζήτημα είναι από που βλέπει κανείς τον ουρανό. Εγώ τον έχω δει καταμεσής της θάλασσας».

 

Πληροφορίες της έκδοσης: Αυτοέκδοση, βαθυτυπία πάνω σε σκληρό λινό πανόδετο εξώφυλλο. Μέγεθος: 17cm Χ 22,5 cm, 104 σελίδες, σε 70 αριθμημένα αντίτυπα

Kείμενα- φωτογραφίες: Σοφία Τσουμάκη, Επιλογή φωτογραφιών: Σοφία Τσουμάκη – Όλγα Στεφάτου,Συντονισμός παραγωγής: Λάμπρος Παπανικολάτος, Επιμέλεια κειμένων: Έφη Φρυδά, Σοφία Θρουβάλα, Επεξεργασία φωτογραφιών: Κατερίνα Χειλαδάκη, Μετάφραση στα Αγγλικά: Παναγιώτης Σταμπόλης, Σχεδιασμός βιβλίου: Γιάννης Φετάνης

 

LIGHT MATTERS

 

Τέλος εποχής; Το παλιό και το νέο;

Η νοσταλγία μιας ανθρώπινης Ελλάδας που αναπνέει ακόμα κάτω από την σκιά του σήμερα;

Το να παραμένεις ο εαυτός σου, μέσα στην γενικότερη αποξένωση;

Η αξία των σχέσεων; Η σύνδεση με την φύση; Η ομορφιά της απλότητας;

Η ελευθερία του να ζεις το σήμερα της στιγμής, χωρίς φόβο για το αύριο;

Βιογραφικό:
Η Σοφία Τσουμάκη γεννήθηκε στην Σάμο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως Οικογενειακή σύμβουλος/Συνθετική ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην θεραπεία ψυχικού τραύματος & PTSD, συντονίστρια Συστημικών Αναπαραστάσεων και Υoga Therapist. Είναι επίσης απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πιστοποιητικό σπουδών Επικοινωνίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η φωτογραφία είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται δημιουργικά, από τα φοιτητικά της χρόνια μέχρι σήμερα. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, πρόσφατα και στο παρελθόν, ενώ το 1998, πραγματοποίησε την 1η ατομική της έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εσώκοσμοι» στο Ξενοδοχείο Δόρυσσα στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Πολλές φωτογραφίες της επίσης, είχαν δημοσιευθεί στο παρελθόν σε Αθηναϊκά περιοδικά ειδικού τύπου για τα οποία φωτογράφιζε και αρθρογραφούσε.
Στο επίκεντρο του φωτογραφικού της ενδιαφέροντος είναι ο άνθρωπος κι ένας πιο αυθεντικός κι αληθινός τρόπος σύνδεσης με τον εαυτό του, τους άλλους και το φυσικό του περιβάλλον.
Το 2021 εξέδωσε το 1ης φωτογραφικό βιβλίο(αυτοέκδοση σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων) με τίτλο ‘Light Matters’ που αναφέρεται στην προσωπική της εμπειρία κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

 

 

 

Έφη Φρυδά

Η Έφη Φρυδά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σε ένα ωραίο (ακόμα) κομμάτι του ιστορικού κέντρου. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Οικονομικά. Ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση σε όλη σχεδόν την ενήλικη ζωή της. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, συγγραφείς όπως Ντύλαν Τόμας, Ντ. Χ. Λώρενς, Τ. Χάρντυ, Ε.Μ. Φόστερ, Ι. Ουόρτον, Κ. Μπλίξεν, Τζ. Μπόλντουιν, ΝτεΛίλλο, Τζ. Κ. Όουτς, Μπουκόφσκι, Ρούσντι, Γκόλντινγκ, Ντ. Τζόνσον, Χ. Σέλμπι, Σ. Μπέλοου, Π. Χάισμιθ, Όσιαν Ουόνγκ. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο καλύτερης μετάφρασης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λογοτεχνίας και επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και για το βραβείο καλύτερης λογοτεχνικής μετάφρασης του Athens Prize Festival. Έχει επίσης μεταφράσει δοκίμια ψυχανάλυσης και ψυχολογίας, έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη και έχει συγγράψει και επιμεληθεί κείμενα καταλόγων για εκθέσεις. Αγαπά με πάθος τις εικαστικές τέχνες και ασχολείται με την έρευνα και συγγραφή σχετικών άρθρων. Συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ασχολήθηκε με το Θέατρο στην Εκπαίδευση και εργάστηκε ως μεταφράστρια για κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γράφει ποίηση.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.