Της Λένης η Μiλιά είναι ένα κείμενο εμπνευσμένο από το δημοτικό τραγούδι, γι’ αυτό και το έργο είναι άχρονο και ά-τοπο. Η Λένη είναι μια γυναίκα της ελληνικής επαρχίας. Ζει μόνη της και βιοπορίζεται από τη γη της. Οι ισορροπίες της ζωής της διαταράσσονται όταν ο καινούριος ιδιοκτήτης του όμορου με εκείνη χωραφιού ισχυρίζεται ότι το όριο του χωραφιού της Λένης δεν είναι μια μηλιά, όπως εκείνη ήξερε μέχρι τότε, αλλά ότι η μηλιά ανήκει στο δικό του χωράφι. Η μηλιά του νέου ιδιοκτήτη είναι, όμως, η Μηλιά της Λένης, την οποία και δεν διαπραγματεύεται, καθώς στις ρίζες της γεννήθηκε και θάφτηκε το μυστικό της.
Μέσα σε αυτή την πορεία θα αποκαλυφθεί η ίδια της η ζωή και η παθογένεια που κρύβεται στον τρόπο που αντιμετωπίζεται μια γυναίκα που έχει επιλέξει να ζήσει μόνη. Η Μηλιά της Λένης θα γίνει σταδιακά η μιλιά της Λένης που ο δεσπόζων πατριαρχικός λόγος δεν της επιτρέπει να αρθρώσει. Μα η Λένη περήφανη, χωρίς ντροπή για τη ζωή που ζει, και κυρίως χωρίς ενοχές για την πορεία της ζωής της μέχρι εδώ, στο χρονικό σημείο που ξεκινά την αφήγησή της, θα ορθώσει το ανάστημά της και θα υπερασπιστεί μέχρι εσχάτων τις επιλογές της.
Τρία πρόσωπα, τρείς διαδοχικοί μονόλογοι, μία ιστορία, σε έναν τόπο που οι άντρες έχουν πάψει να έχουν ονόματα.
Η Στέλλα Χαιρέτη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλλογές και ένα θεατρικό έργο. Στον μονόλογο της Λένης απονεμήθηκε Έπαινος στα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου το 2022.