You are currently viewing Συνομιλία του ποιητή Σωτήρη Νούσια με τον Κοσμά Κοψάρη με αφορμή την έκδοση της νέας του ποιητικής συλλογής: Λαιμητόμος στον Ουρανό

Συνομιλία του ποιητή Σωτήρη Νούσια με τον Κοσμά Κοψάρη με αφορμή την έκδοση της νέας του ποιητικής συλλογής: Λαιμητόμος στον Ουρανό

1 Πότε αρχίσατε να γράφετε ποίηση;

Ξεκίνησα στις τελευταίες τάξεις του λυκείου από το 2001 σε συνδυασμό με την ενασχόληση μου με την μουσική (έπαιζα κιθάρα) να γράφω ομοιοκατάληκτους στίχους σε φόρμα τεσσάρων στροφών. Συν τω χρόνω διαβάζοντας και μελετώντας και ποίηση από το 2007 ξεκίνησα να γράφω σε ελεύθερο στίχο.

 

2  Ποιοι είναι οι ποιητές με τους οποίους αναπτύσσετε μια σχέση διακειμενικής συνομιλίας;

Διακειμενική συνομιλία εγκάρδια θα έλεγα ανέπτυξα με τον Ρίτσο και τον Σεφέρη από την γενιά του 30΄και οι επόμενοι ογκόλιθοι ποιητές που με ενέπνευσαν είναι από την πρώτη μεταπολεμική γενιά ο Αναγνωστάκης με τον Λειβαδίτη τον Βρεττάκο και τον Πατρίκιο, αργότερα ήρθα σε επαφή με την ποίηση της Γώγου, της Ρούκ του Φωστιέρη  του Βαρβέρη και του Γιώργου Βέη από την γενιά του 70΄ ενώ την γραφή μου υπερρεαλιστικά διάνθισαν ο Εμπειρίκος και ο Σαχτούρης. Όσον αφορά την σύγχρονη ποιητική θαυμάζω την Άννα Αφεντουλίδου, τον Σταμάτη Πολενάκη και την Ευτυχία Παναγιώτου τον εξαίρετο Θωμά Ιωάννου. κι ακόμη την Δανάη Σιώζιου, την πολύ αγαπητή φίλη Ιωάννα Καραμαλή και την πρωτοεμφανιζόμενη βραβευθείσα στα βραβεία Jean Moreas  Μαρίνα Χρηστάκη. Αναφορικά με ξένους ποιητές με εκφράζει κυρίως η Άνν Σέξτον.

 

  1. Ποιοι είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες του ποιητικού σας έργου;

Θα δανειστώ την φράση του σπουδαίου Μάριο Βίτι και θα πω ό,τι στην τέχνη όλα ξεκινούν από το βίωμα. Εν αρχή ην λοιπόν το βίωμα σε όλες του τις διαστάσεις και μετέπειτα θα έλεγα η ποίηση μου έχει στραμμένο το βλέμμα της στην ιστορία που βάζει στο κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

 

4  Η εποχή του covid επηρέασε τις θεματικές σας αναζητήσεις;

Η εποχή του κορωνοϊου όπως είναι φυσικό-αν και σε μένα υπήρχε από πριν η αίσθηση και ο αναστοχασμός- μου έδωσε την ευκαιρία να ξαναδώ το υλικό μου υπό ένα πρίσμα αναγέννησης και δημιουργίας. Έτσι προέκυψε το προηγούμενο ποιητικό μου βιβλίο, Ερωτικά Ποιήματα των εκδόσεων Οδός Πανός που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και βρίσκεται πια στην δεύτερη του έκδοση.

 

  1. Ζείτε στην «καρυωτακική» Πρέβεζα, ποια η σχέση σας με τον Καρυωτάκη;

Η σχέση μου με τον Καρυωτάκη δεν σχετίζεται τόσο με τον τόπο δράσης και γραφής στα τελευταία χρόνια του ποιητή όσο με την κοινωνική του αγωνία για δικαιοσύνη και ελευθερία την ταραγμένη εποχή του 1920 η οποία σχετίζεται πολλαπλώς με την δική μας(πολιτική αστάθεια, φτώχεια, προσφυγικές ροές, κέρδη μονοπωλίων έναντι του δημόσιου χώρου και της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας). Ακόμη με τον Καρυωτάκη με συνδέει η βαθιά του προσωπική αγωνία να απελευθερωθεί από έναν εαυτό που για χρόνια ζούσε εγκλωβισμένος κι αν για τον μεγάλο μας ποιητή δεν θα το μάθουμε ποτέ το αποτέλεσμα, όσον αφορά εμένα νομίζω πως η ποίηση με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να βγω αναγεννημένος από τις προσωπικές μάχες που έδωσα.

  1. Ποιο είναι το ποίημα που θα θέλατε για κάποιο λόγο να μοιραστείτε με το αναγνωστικό κοινό;

Το ποίημα που θα ήθελα να μοιραστώ και αποτελεί μέρος της επόμενης ποιητικής μου συλλογής «Λαιμητόμος στον Ουρανό» που είναι στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της από τις εκδόσεις ΑΩ, κι ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του και την εγκαρδιότητα του τον Πέτρο Μιχάλη, τον εκδότη αυτού του βιβλίου, είναι το ακόλουθο, σας το παραθέτω:

Υπομονετική Φύτρα: Γεννήθηκαν οι ιδέες /Απ’ το βαθύ σκοτάδι/Οι άνθρωποι γέμισαν τον κόσμο πολυκαταστήματα και βόμβες/Ουρές αναμονής/Οι άνθρωποι με τα αιμοβόρα αγγείαλλοι σβήνουν κάθε μέρα μαρτυρίες θαμμένοι στο πηγάδι πλάι στο τυραννικό πρόσωπο της πέτρας/Υπομένουν καρτερικά να σωθούν/Θάβουν την υπομονή τους/Μη φυτρώσει οργή/Ξεριζώνουν την υπομονή/Μη φυτρώσει ανάγκη/Ακούστε/Η ανάγκη έχει φύτρα δυνατή/Εκεί που δε φυτρώνει/Φαίνεται/

 

  1. 7. Μιλήστε μας για την ποιητική σας διαδρομή, για το πώς επιλέγετε τους τίτλους των συλλογών σας, καθώς και για τα επόμενα λογοτεχνικά σας σχέδια.

Οι τίτλοι των ποιημάτων μου επιλέγονται με τέτοιο τρόπο κυρίως χωρίς ρήματα, μόνο με ουσιαστικά και επίθετα ώστε να συμβολίζουν και να βαθαίνουν την έννοια του ποιητικού περιεχομένου κατά την ανάγνωση. Άλλωστε όπως μας δίδαξε ο μεγάλος ποιητής Οράτιος τον 5ο αιώνα, ποίηση σημαίνει εικόνα. Η ποιητική μου διαδρομή ξεκινά με την βιωματική ποιητική μου δουλειά με τίτλο «Ζωή Χωρίς Όνομα» το 2016 των εκδόσεων Φυλάτος, συνεχίζεται με την υπαρξιακή και κοινωνιολογικής υφής ιδιωτική μου συλλογή το 2018, υπό τον τίτλο «Μακριά απ’ την Ιθάκη», και θα έλεγα ότι αυτός ο τρόπον τινά βιωματικός κύκλος με υπαρξιακά και κοινωνικά η πολιτικά ψήγματα ολοκληρώθηκε το 2020 με την έκδοση του τρίτου μου βιβλίου Ερωτικά Ποιήματα των εκδόσεων Οδός Πανός όπου το καλοκαίρι του 2021 είχα την χαρά να παρουσιάσω στην πόλη της Πρέβεζας και με τίμησες με την παρουσία σου, αγαπητέ Κοσμά Κοψάρη και σε ευχαριστώ. Επόμενο βήμα αποτελεί αρχικά η συμμετοχή μου στις εκδόσεις ΑΩ του εξαίρετου μαχητή του χώρου, Πέτρου Μιχάλη με μια ποιητική συλλογή («Λαιμητόμος στον Ουρανό») της οποίας το επίμετρο επιμελήθηκε ο λαμπρός κριτικός και λογοτέχνης, ιατρός Σπύρος Μπρίκος, το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος καθηγητής της Καλών Τεχνών και εικαστικός Νίκος Χαραλαμπίδης (πολλές ευχαριστίες) ενώ στην επιμέλεια του βιβλίου συνεργάζομαι με μια φίλη πολύπειρη επιμελήτρια την Χαρά Σταυροπούλου την οποία ευχαριστώ εκ βάθους καρδιάς. Τα νεότερα προς το καλοκαίρι.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ, να είστε πάντα δημιουργικός, καλοτάξιδο το νέο βιβλίο σας.

 

 

 

 

Βιογραφικό

Ο Σωτήρης Νούσιας (Αθήνα, 1984) μεγάλωσε στην Πρέβεζα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και έχει γράψει στίχους που έχουν μελοποιηθεί. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές  «Ζωή χωρίς όνομα», εκδ. Φυλάτος 2016, «Μακριά από την Ιθάκη», Πρέβεζα 2018, «Ερωτικά Ποιήματα», Οδός Πανός, 2020

Συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος  Δημήτρης Βικέλας, (Βέροια 2018) και απέσπασε τον 2ο Έπαινο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.