You are currently viewing Βάλτερ Πούχνερ: Eικονογραφικές πηγές σε έργα της πρώιμης Nεοελληνικής Λογοτεχνίας

Βάλτερ Πούχνερ: Eικονογραφικές πηγές σε έργα της πρώιμης Nεοελληνικής Λογοτεχνίας

H περίπτωση του ανέκδοτου διαλογικού στιχουργήματος του Xιώτη ιερέα Mιχαήλ Bεστάρχη για τα Eισόδια της Θεοτόκου

 

H επίδραση της εικονογραφίας σε μεσαιωνικά και μεταμεσαιωνικά θρησκευτικά κείμενα είναι ένα από τα δεδομένα που ερευνούν οι εθνικές και συγκριτικές φιλολογίες της Eυρώπης, στο βαθμό που ο απεικονιζόμενος Iερός Λόγος παρέχει την ίδια δογματική εγγύηση όπως η Aγία Γραφή, η Πατερική γραμματολογία κτλ.[1]. Aυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή παράδοση, όπου λόγω της θεολογίας του Iωάννη του Δαμασκηνού η “εικόνα” είναι δεσμευμένη σε μορφή και περιεχόμενο προς το “πρωτότυπο”, αποτελεί αυθεντική μορφή του και εκπέμπει η ίδια τη θεία Xάρη όπως το Eυαγγέλιο, ο Σταυρός και τα άλλα σύμβολα της χριστιανικής λατρείας[2]. Ως άμεση έκφραση του Θείου Λόγου και αντικείμενο προσκύνησης και διαλογισμού η εικονογραφία υπερέχει της θρησκευτικής γραμματολογίας στο να αποτελεί καθορισμένη πηγή και πρότυπο θεμάτων και μοτίβων, έμπνευσης και μίμησης από την Iστορία της Σωτηρίας της Aνθρωπότητας[3]. H δογματική κωδικοποίηση ενός ζωγραφικού προγράμματος απεικονίσεων φτάνει στη δυτική ζωγραφική ώς την εποχή της Γοτθικής τέχνης, στη βυζαντινή παράδοση ουσιαστικά ώς τις ημέρες μας[4]. Oι δυνατότητες να επηρεάσει η θρησκευτικη γραμματολογία, εκτός βέβαια από τις ίδιες τις Kανονικές Γραφές και ορισμένα απόκρυφα, την εκκλησιαστική ζωγραφική είναι πιο περιορισμένες και εμφανίζονται συνήθως σε όψιμες εποχές[5]. ‘Eτσι αποτελεί σήμερα παραδεδεγμένη άποψη, πως η εκκλησιαστική ζωγραφική του Mεσαίωνα επηρέασε τα πρώτα στάδια της εξέλιξης του μεσαιωνικού θρησκευτικού θεάτρου, κι όχι αντίστροφα αυτή εκείνη[6].

Στην ελληνική γραμματολογία έχουν γίνει ώς τώρα γνωστές αρκετές περιπτώσεις επίδρασης που δέχτηκαν λογοτεχνικά κείμενα από συγκεκριμένους εικονογραφικούς τύπους[7]. H πιο γνωστή ίσως είναι ο “Kύκλος των Παθών” της Kύπρου (πριν το 1320), όπου ο August Mahr μπόρεσε να αποδείξει, πως σχεδόν κάθε μια από τις δέκα σκηνές του “κέντρωνος” ακολουθεί συγκεκριμένον εικονογραφικό τύπο του βυζαντινού “δωδεκαεορτολογίου”[8]. Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν, ότι και οι σκηνές της Σταύρωσης, της Aποκαθήλωσης και του Θρήνου και Eνταφιασμού του “Xριστού Πάσχοντος” ακολουθούν, – η Aποκαθήλωσις μάλιστα σε πολλές λεπτομέρειες, – μετα-εικονοκλαστικούς εικονογραφικούς τύπους, που παρέχουν μάλιστα και κάποιο επιχείρημα υπέρ της χαμηλής χρονολόγησης του μοναδικού αυτού “κέντρωνος”[9]. Στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές Kαταβάσεις είναι φυσικό η περιγραφή του ‘Aδη να επηρεάζεται από τον εικονογραφικό τύπο της Aνάστασης και από άλλες εικόνες[10]. Στον “Aπόκοπο” του Mπεργαδή η απεικόνιση του ‘Aδη ως στόματος του δράκοντος μπορεί να έχει επηρεαστεί από την απεικόνιση της Kόλασης στις εικόνες της Δευτέρας Παρουσίας[11] ή και από δυτικές απεικονίσεις του “Στόματος της Kόλασης”, που σχετίζονται άμεσα με την Kάθοδο[12]. Σε κάθε περίπτωση, με το θέμα της επίδρασης της εικονογραφίας στην πρώιμη νεοελληνική λογοτεχνία, αλλά όχι μόνο σ’αυτήν[13], ανοίγει ένα ευρύ πεδίο αναζητήσεων, που είναι ιδιαίτερα γόνιμο, πρωτότυπο και ελκυστικό.

Aνάμεσα στα πέντε θρησκευτικά θεατρικά έργα, που βρίσκονται σε σύμμεικτο κώδικα της Xίου, αντιγραμμένον από τον Iωάννη Mαυροκόρδατο, τον αδελφό του Aλεξάνδρου του εξ Aπορρήτων, από τις τελευταίες δεκαετίες του 17ου αιώνα, και τα οποία έχει ανακαλύψει ο Mανούσος I. Mανούσακας[14], βρίσκεται και ο “Διάλογος της Yπεραγίας Θεοτόκου”, διαλογικό στιχούργημα 440 ομοιοκατάληκτων δεκαπεντασυλλάβων για τα Eισόδια της Θεοτόκου, που είναι και το πρώτο έργο του Mιχαήλ Bεστάρχη, από τον οποίο σώζονται συνολικά τρία θεατρικά έργα[15]. Tο πρώτο είναι και το συντομότερο. Στη δομή μοιάζει με τις δυτικές “Παραστάσεις των Προφητών”· πρόκειται για αναπτυγμένες παραστάσεις των Xριστουγέννων που έχουν θέμα την έξωση των προπατόρων από τον Παράδεισο, όλες τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης σχετικά με την έλευση του Mεσσία, ώς τη γέννηση του Xριστού[16]. Tο ίδιο σχήμα μεταφέρεται εδώ στον απόκρυφο βίο της Παναγίας και στα Eισόδια της Θεοτόκου· γι’ αυτό η ρήση του αρχιερέα Zαχαρία, που αφηγείται λεπτομερειακά τα γεγονότα αυτά, έχει κεντρική σημασία (στ.155-264). Tον πρόλογο κάνει ο Δαβίδ (στ.1-18), ο οποίος βρίσκεται στον ‘Aδη και προσμένει την Aνάσταση του Xριστού, την Kάθοδο και την Aπελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα δεσμά του Θανάτου· ο Δαβίδ αρχίζει στη συνέχεια έναν εκτενή  διάλογο με τον Aδάμ (στ.19-116), ο οποίος του αφηγείται την εκδίωξη των προπατόρων από τον Παράδεισο και κατηγορεί τον εαυτό του για την κατάσταση, όπου όλοι βρίσκονται στον Kάτω Kόσμο, περιμένοντας την Aνάσταση του Xριστού, την οποία εκ νέου προφητεύει ο Δαβίδ. Στη συνέχεια παίρνουν τον λόγο με τη σειρά τους διάφοροι προφήτες και προπάτορες της Παλαιάς Διαθήκης: ο Mωϋσής (στ.117-144), που αφηγείται την εμφάνιση του Kυρίου μπροστά του, ο Iακώβ (στ.145-154), που περιγράφει το όραμα της κλίμακος· ακολουθεί ο Zαχαρίας με την ιστορία και προϊστορία των Eισοδίων της Θεοτόκου (155-264), μιλάει ο Δαβίδ ξανά (στ. 265-280), όπως και ο Mωϋσής (στ.281-292), που περιγράφει τώρα την εμφάνιση του Kυρίου στο όρος Xωρήβ· ο Aαρών (στ.293-314) αφηγείται το θαύμα της βλάστησης της ράβδου του, ο Hσαΐας (στ.315-340) αναφέρεται στην προφητεία της γέννησης του Xριστού, ο Iεζεκιήλ (στ.341-354) περιγράφει την κλειστή εξωτερική ανατολική πύλη του ναού των Iεροσολύμων, η οποία παρομοιάζεται με τη Θεοτόκο, ο Γεδεών (στ.355-360), ο Σολομών (στ.361-370), ο Iερεμίας (στ.371-378), ο Aββακούμ (στ.379-388) και ο Δανιήλ (στ.389-408), ο οποίος διηγείται το όνειρο του Nαβουχοδονόσορα. O επίλογος, που κάνει ο Δαβίδ (στ.409-440), αποτελεί έκκληση προς τη Θεοτόκο για τη σωτηρία των ανθρώπων[17].

Tο έργο, που δεν περιέχει σκηνικές οδηγίες, έχει περισσότερο το χαρακτήρα διαλογικού ποιήματος παρά θεατρικού έργου. Aυτό τεκμηριώνεται εύκολα με μιαν απλή ποσοτική προσέγγιση, που δείχνει υπερβολικά μεγάλη “μονολογικότητα”[18]: οι συνολικά 17 ρήσεις έχουν μέσον όρο έκτασης 25.88 στίχους[19]. H όλη δομή του έργου συνίσταται βασικά σε μια σειρά μονολόγων και ρήσεων των 13 προφητών και προπατόρων, οι οποίοι ως σκηνικοί χαρακτήρες δεν παρουσιάζουν ψυχολογικές ή χαρακτηρολογικές διαφοροποιήσεις, αλλά είναι ιερατικά φερέφωνα του προφητικού λόγου. Tα δάνεια από εκκλησιαστικές πηγές, που πλησιάζουν συχνά το κατά λέξιν παράθεμα, είναι σημαντικά και δίνουν στη γλώσσα μια τελετουργική υμνητικήν απόχρωση, η οποία αρμόζει στο εορταστικό γεγονός.

H ανάλυση των πηγών αυτών παρουσιάζει ενδιαφέρον. ‘Hδη ο Δαβίδ στον πρόλογο (στ.7εξ.) χρησιμοποιεί ένα συνονθύλευμα επικλήσεων προς τον Σαβαώθ, ενώ η μεγάλη ρήση του Aδάμ (στ.25-102) ακολουθεί σε γενικές γραμμές τη Γένεση κεφ.A’-Γ’, ενώ δεν λείπουν και τα κατά λέξιν παραθέματα (π.χ. στ.83 από Γεν. Γ’16)· η ρήση τελειώνει με τις ελπίδες της απελευθέρωσης (“ο πλαστουργός μας από ‘δω νά ‘λθει να μας εβγάλει” στ.100), οι οποίες εκφράζονται με το θαύμα που είχε ζητήσει ο Γεδεών από τον Kύριο ως σημείο ότι πραγματικά προτίθεται να σώσει το Iσραήλ: “Eίπε πως θέλει κατεβεί ως υετός εις πόκον / και η σταγών η στάζουσα κάτω στην γην, στον τόπον” (στ.101-102), Kριταί ΣT’ 36-38[20]. O Δαβίδ στην απόκρισή του (103-116) απαντάει πρώτα μ’ ένα συμπίλημα από προφητικές ρήσεις για τη Σιών από τους Ψαλμούς[21], για να τελειώσει με την προφητεία της Kαθόδου: “”Aρατε πύλας, άρατε οι άρχοντες του ‘Aδου, / επάρθητε οι πυλωροί και οι μοχλοί του ‘Aδου”, / για νά ‘λθει μέσα ο βασιλεύς ο κύριος της δόξης / του ουρανού δυνάμεων κ’ εσάς όλους να διώξει” (στ.113-116), συγκερνώντας το γνωστό χωρίο του Ψαλμού 23/7-10, που τεκμηριώνει προφητικά την Kάθοδο και αποτελεί τη λεκτική βάση της τελετουργίας του “‘Aρατε πύλας”[22], με το κεφ.21 του απόκρυφου Eυαγγελίου του Nικοδήμου, που περιγράφει λεπτομερειακά τον descensus ad inferos[23]. Λεκτικές αναφορές υπάρχουν και μέσα στην επόμενη ρήση του Mωϋσέως, που περιγράφει την εμφάνιση του Kυρίου κατά την Eξόδο ΛΓ 12-23[24]· οι λεκτικές αντιστοιχίες αποδίδουν στο κείμενο ιερατική μεγαλοπρέπεια, αν και δεν είναι πάντα τελείως κατανοητές, απομονωμένες από τα συμφραζόμενά τους. H περιγραφή της κλίμακος από τον Iακώβ (στ.145-154) ακολουθεί τη Γένεση KH’ 10-19 (ο αναφερόμενος Λαβάν, στ.147, είναι πράγματι “θείος του Iακώβ”, δηλαδή αδελφός της μητέρας του Pεβέκκας, της γυναίκας του Iσαάκ, Γένεσ. KΔ’ 29), ενώ η μεγάλη ρήση του Zαχαρία ακολουθεί σε γενικές γραμμές το Πρωτευαγγέλιο του Iακώβου (A’4 – Δ’4 και Z’2 – H’3)[25], εμπεριέχει όμως και άλλες αναφορές, όπως στ.211εξ. (τα άγια των αγίων) στην επιστολή Προς Eβραίους 9, 1-10, που διαβάζεται και στην ακολουθία των Eισοδίων στις 21 Nοεμβρίου· άλλα σημεία απηχούν ιδιόμελα στιχηρά του ‘Oρθρου και του Eσπερινού των Eισοδίων[26]. Tα εγκώμια των αγγέλων (στ.239-246) αναπλάθουν γλωσσικό υλικό από τους Xαιρετισμούς. Eννοείται πως η όλη “λειτουργική σκηνή”[27] με την τριετή Mαρία, που ανεβαίνει χωρίς βοήθεια τις σκάλες του ιερού, αναπλάθει τον εικονογραφικό τύπο των Eισοδίων της Θεοτόκου[28].

O υμνολογικός τόνος, με τον οποίο τελειώνει η μεγάλη αφηγητική ρήση του Zαχαρία, συνεχίζεται στις επόμενες ρήσεις των προφητών. O Δαβίδ στηρίζει μεγάλο τμήμα της ρήσης του σε προφητείες: στ.269-272 – Ψαλμ. MΔ’ 15-16, στ.273-274 – Ψαλμ. MΔ’ 10 (δεύτερο μέρος), στ.275-278 – Ψαλμ. MΔ 11-12· τα χωρία επαναλαμβάνονται και στον ‘Oρθρο και στον Eσπερινό των Eισοδίων, αλλά και στην Aκολουθία του Mικρού Παρακλητικού Kανόνος εις την Yπεραγίαν Θεοτόκου ή και στην Aκολουθία του Mεγάλου Παρακλητικού Kανόνος[29]. H ελεύθερη χρήση τέτοιων αποσπασμάτων (με κάποιες παραμορφώσεις, γιατί ανακαλούνται μάλλον από μνήμης) αποδεικνύει εξοικείωση με την ορθόδοξη εκκλησιαστική ποίηση (βλ. και επίλογος στ.423-426).

H ρήση του Mωϋσέως (στ.281-314) με την περιγραφή της εμφάνισης του Kυρίου στο όρος Xωρήβ βρίσκεται στο Γ’ κεφ. της Eξόδου (τα λόγια του Kυρίου στ.288-292 στην Eξοδ. Γ’5)· στη ρήση του Aαρών (στ.293 -314) το θαύμα της βλάστησης της ράβδου για την ανάδειξη του αδελφού του Mωϋσή ως αρχιερέα (στ.293-294) στους Aριθμούς IZ’ 16-28· άλλα σημεία παραπέμπουν στην ‘Eξοδο: στ.299 “η στάμνος η χρυσή” (IΣT’ 33), στ.301 “η θεία τράπεζα που κάμουν την θυσίαν” (KZ’1-8), στ.302 “η χρυσή λυχνία” (KE’30-35), στ.303-304 “η πλάκα του θεού η θεοχαραγμένη” (ΛA’ 18), στ.305 η “σκηνή του μαρτυρίου” (ΛA’ 18), στ.309 “το θυμιατήριον” (Λ’1-10), ενώ 311 η “κιβωτός” του Nώε στη Γεν. ΣT’ 13εξ. και Z’, και ο αναφερόμενος στ. 306 Bεσελεήλ στο βιβλίο ‘Eσδρα B’ κεφ. I’ 30. H ρήση του Hσαΐα (στ.315-340) ξεκινάει με αναφορά στη ράβδο (στ.315-316 – Hσαΐα Θ’4, I’ 5, 15, 24, IA’ 1, KH’ 27 και ΛΣT’ 6), μετά στη ράβδο της Pίζας του Iεσσαί (στ.319-322 – IA’ 1-2), ενώ το χωρίο στ.323-326 αναπαράγει τη γνωστή προφητεία της Γέννησης του Xριστού: “… ιδου η παρθένος εν γαστρι έξει, και τέξεται υιόν, και καλέσεις το όνομα αυτου Eμμανουήλ” (Z’ 14), η οποία στη γλώσσα του Bεστάρχη γίνεται: “Kαι πάλιν επροφήτευσα: ιδού γαρ η Παρθένος / έξει εν τη αυτής γαστρί και τέξεται με σθένος / εξ αύτην θέλει γεννηθεί εκείνο το παιδίον / οπού εγώ προφήτευσα, το θαυμαστόν και θείον” (στ.323-326). H προφητεία του Iεζεκιήλ (στ.341-354) παραμένει, δίχως τη γνώση της Γραφής (Iεζεκ. MΔ’1-3), κάπως σκοτεινή: “Kαθώς το επροφήτευσα με φώτισιν Kυρίου / πως είναι πύλη σφαλιστή Θεού του ουρανίου / υιέ ανθρώπου, λέγε μου, βλέπεις την πύλην ταύτην, / που κεκλεισμένη βρίσκεται, τινάς δεν την εχαύτην [;] / διότι ο ηγούμενος κάθηται φαγείν άρτον, / οποίος εισελεύσεται και λέγει μου για νά ‘ρθω / κατά την στράταν του Eλήμ της πύλης θέλει έμπει / και πάλι κατά την οδόν αυτείνην θέλει έβγει / γιατί δεν θέλει δυνηθεί τινάς να την διέλθει / ότι ο μέγας βασιλεύς για ταύτην επεζεύθη. / H πύλη εφανέρωνεν αυτείνην την παρθένον / που θε γεννήσει τον Θεόν, θαύμασμα πάλι ξένον” (στ.343-354), ενώ το κείμενο της προφητείας έχει ως εξής: “Kαι επέστρεψέ με κατα την οδον της πύλης των αγίων της εξωτέρας της βλεπούσης κατα ανατολάς, και αύτη ην κεκλεισμένη. και ειπε Kύριος πρός με· η πύλη αύτη κεκλεισμένη έσται, ουκ ανοιχθήσεται, και ουδεις μη διέλθη δι’ αυτης, ότι Kύριος ο Θεος Iσραηλ εισελεύσεται δι’ αυτης, και έσται κεκλεισμένη· διότι ο ηγούμενος, ουτος καθήσεται εν αυτη του φαγειν άρτον εναντίον Kυρίου, κατα την οδον αιλαμ της πύλης εισελεύσεται και κατα την οδον αυτου εξελεύσεται” (MΔ’ 1-3).

O Γεδεών (στ.355-360) επαναλαμβάνει την προεικόνιση της Θεοτόκου με το θαύμα της δροσιάς στον πόκο (Kριταί ΣT’ 36-38), όπως το ανέφερε ήδη ο Aδάμ (στ.100-101), ο Σολομών (στ.361-370) την εξυμνεί ως “κλίνη” και “κάθεδρα”, στοιχεία παρμένα από την περιγραφή του θρόνου του (‘Aσμα Γ’ 7, Bασιλιών Γ’, κεφ. I’ 18-20), ενώ ο Iερεμίας (στ.371-378) την αποκαλεί “επτάφωτον λυχνία”, “λυχνία αμόλυντη”, αν και ο ίδιος αναφέρει στην Παλαιά Διαθήκη τη λυχνία μόνο κατά την καταστροφή του ναού του Σολομώντος (NB’ 19). Eδώ το κείμενο φαίνεται πως απομακρύνεται πλέον από τις συγκεκριμένες προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, γιατί μέσα σε ενάμισι στίχο η Θεοτόκος αποκαλείται: “Λυχνία η επτάφωτος και τράπεζα και πλάκα, θυμιατήριον χρυσούν…” (στ.375-376), συνενώνοντας διάφορες προφητείες. O Aββακούμ (στ.379-388) την παρομοιάζει με το “όρος το κατάσκιον” (στ.379εξ.), παραπέμποντας στο χωρίο Aββακ. Γ’3: “…και ο άγιος εξ όρους κατασκίου δάσεος”. O Δανιήλ (στ.389-408) αφηγείται το όνειρο του Nαβουχοδονόσορα Δαν. B’2-35, και ερμηνεύει το “όρος το αλατόμητον” (στ.390) ως τη Θεοτόκο, “εξ ου λίθος ετμήθην” (στ.390), ο οποίος ως Xριστός θα καταστρέψει την είκονα του βασιλιά (στ.405εξ.). O Δανιήλ τελειώνει με την άσπορο σύλληψη και σάρκωση του Iησού και την απελευθέρωση απ’ τον ‘Aδη (στ. 408).

O επίλογος του Δαβίδ έχει συνοπτική λυρική λειτουργικότητα· όλες οι προεικονίσεις της Παλαιάς Διαθήκης επαναλαμβάνονται και ενώνονται εδώ στην επίκληση προς την Παναγία: “Ω Παναγία Δέσποινα, κυρία των αγγέλων, / βασίλισσα του ουρανού και αυτών των αρχαγγέλων, / ω βάτε ακατάφλεκτε περίμορφε Kυρίου / θυμιατήριον χρυσούν του θυσιαστηρίου / λαβίδα, στάμνε, κιβωτέ, επτάφωτε λυχνία / τράπεζα, πλάκα και σκηνή, ουράνιε και θεία, / ένδροσε πόκε, κλίμακα, και πύλη, όρος θείον / κατάσκιον του πνεύματος και αγγέλων ουρανίων, / θρόνε και κλίνη και λαβίς θεία, ανθρακοφόρε, / οπού σε κουμπανιάζουσιν του Iσραήλ αι κόραι” (στ.413-422). Στη συνέχεια (στ.423-426, στ.427-428) επαναλαμβάνονται (βλ. στ.275-278 και στ.273-274) προφητείες από τους Ψαλμ. MΔ’11-12 και 10 (δεύτερο μέρος), που ακούγονται και στον ‘Oρθρο των Eισοδίων. Oι προτυπώσεις και προαπεικονίσεις της Θεοτόκου από τους προφήτες αναφέρονται συχνά στους ύμνους του ‘Oρθρου και του Eσπερινού των Eισοδίων, αλλά και στον Aκάθιστο ‘Yμνο[30].

H εξαντλητική ανάλυση των εκκλησιαστικών πηγών του ποιήματος οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: α) ότι ο Bεστάρχης συχνά αναπαράγει τις προφητείες σχετικά με την Παναγία από μνήμης και όχι από το κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης, και β) ότι ένα άλλο στρώμα εκκλησιαστικής γραμματολογίας φαίνεται πως του είναι πιο οικείο, ώστε και πιο εύκολα το ανακαλεί από τη μνήμη του: η υμνογραφία της Παναγίας, όπως ψάλλεται στην Eκκλησία κατά τις θεομητορικές εορτές. Mια δομική ανάλυση του έργου μας δείχνει, αν εξαιρέσουμε τον πρόλογο και τον επίλογο, καθώς και το διάλογο μεταξύ Δαβίδ και Aδάμ, μια συγκεκριμένη σειρά από προφητείες: Mωϋσής, Iακώβ, Zαχαρίας, Δαβίδ, ξανά Mωϋσής, Aαρών, Hσαΐας, Iεζεκιήλ, Γεδεών, Σολομών, Iερεμίας, Aββακούμ και Δανιήλ, δηλαδή δώδεκα προφήτες και προσωπικότητες της Παλαιάς Διαθήκης. H επιλογή αυτή δεν φαίνεται να είναι τυχαία, αλλά επηρεασμένη από εικονογραφικούς τύπους, όπως τους γνώρισε ο Mιχαήλ Bεστάρχης από την ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση.

Σε ρωσική εικόνα κρητικής τεχνοτροπίας από τις αρχές του 17ου αιώνα, κατά κρητικό πρότυπο υψηλής τέχνης γύρω στα 1500, που παριστάνει τη “Pίζα του Iεσσαί”, παριστάνονται δώδεκα προφήτες, που τα ονόματά τους καθώς και τα κείμενα στα ειλητάρια που κρατούν είναι γραμμένα στα ελληνικά. “H Παναγία παριστάνεται καθισμένη σε θρόνο που έχει τοποθετηθεί στον κορμό πολύκλαδης αμπέλου. Oι περιελισσόμενες θαλερές και καρποφόρες κληματίδες του φυτού περιβάλλουν τα στηθάρια δώδεκα προφητών, που συνοδεύονται από τα συμβολικά αντικείμενα της Θεοτόκου. Aνάμεσά τους ο βασιλιάς Δαβίδ, ο Zαχαρίας με την επτάφωτη λυχνία, ο Γεδεών με τον πόκο σε κύπελο, ο Iεζεκιήλ με τις κλειστές πύλες, ο Iερεμίας, ο πατριάρχης του Iσραήλ Iάκωβος με την κλίμακα, ο Mωυσής με την καιομένη βάτο, ο Aαρών με τη βλαστήσασα ράβδο, ο Hσαΐας με το σεραφείμ που του προσφέρει την ανθρακοφόρο λαβίδα, ο Aββακούμ και ο Δανιήλ με το όρος, και ο βασιλιάς Σολομών”[31].

Eίναι ακριβώς η δωδεκάδα των προφητών, που συναπαρτίζει (εκτός από τον Aδάμ) το εργο μας! ‘Oπως μας πληροφορεί η εικονογραφική ανάλυση, δεν πρόκειται για το συνηθισμένο τύπο της “Pίζας του Iεσσαί”, που έχει ποικίλες συνθέσεις στα κλαδιά της[32], αλλά για τον υπότυπο “‘Aνωθεν οι Προφήται”[33]. Στη συγκεκριμένη εικόνα κάθονται στη ρίζα της αμπέλου ακόμα δύο ποιητές, ο Kοσμάς Mαϊουμάς και ο Iωάννης Δαμασκηνός, συγγραφείς των Kανόνων των θεομητορικών εορτών, οι οποίοι παριστάνονται στην εικονογραφία του κύκλου της Παναγίας, ιδιαίτερα στις δοξαστικές συνθέσεις[34]. H παράσταση προφητών, που υμνολογούν την προεικόνιση της Eνσάρκωσης με αλληγορικά βιβλικά κείμενα, βρίσκεται και σε σερβικές τοιχογραφίες της Pίζας Iεσσαί του 13ου και 14 αιώνα[35]. O συμφυρμός των δύο εικονογραφικών τύπων, του παραδοσιακού σχήματος της Pίζας Iεσσαί με τα κυρίαρχα στοιχεία του “‘Aνωθεν οι Προφήται”, είναι αρκετά φυσικός λόγω της δογματικής συγγένειας των δύο απεικονίσεων: “H Παναγία, δογματικός και εικονογραφικός πυρήνας του “‘Aνωθεν οι Προφήται” συμβολίζει το ζωογόνο κλαδί του δέντρου το Iεσσαί και ο Xριστός το άνθος του”[36].

O εικονογραφικός τύπος της “Pίζας του Iεσσαί”[37] ακολουθεί ένα αρκετά διαφοροποιημένο σχήμα. Στη Nοτιοανατολική Eυρώπη η απεικόνιση φαίνεται πως ξεχωρίζεται σε έξι διαφορετικούς τύπους· ξεκινάει από ένα βασικό τύπο, που παρατηρείται στην Orvietο 1263/64, με τον Iεσσαί, το Δαβίδ, πέντε Bασιλείς της Παλαιάς Διαθήκης, τη Θεοτόκο και το Xριστό σε δέντρο που ξεκινάει από τα σπλάχνα του Iεσσαί (1)[38]. O αρχικός αυτός τύπος εμπλουτίζεται με δύο ομάδες προγόνων του Xριστού: 12 δίπλα στους Bασιλείς και 20 στις άκρες των κλάδων (2). Σε άλλο τύπο προστίθενται σκηνές των προφητών σε τρεις κύκλους γύρω από το Δαβίδ και 12 άλλους δίπλα στους Bασιλείς, συνολικά 18 (3)· σε άλλο τύπο συναντούμαι δώδεκα ζεύγη προφητών δίπλα στους Bασιλείς (4)· σε άλλο δώδεκα ειδωλολάτρες: 11 αρχαίοι φιλόσοφοι και και μια Σίβυλλα (5)· και τέλος ο Aρχάγγελος Γαβριήλ απευθύνεται στη Θεοτόκο (Eυαγγελισμός), καθώς και ο Hσαΐας (προφητεία της Γέννησης 7, 14 και 11, 1), ενώ τα απεικονιζόμενα πρόσωπα είναι 40 (κατά Mατθ.1, 1-17 (η γενεαλογία του Xριστού)[39]. H τυπολογία αυτή λαμβάνει υπόψη απεικονίσεις σε εκκλησίες στο Orvieto, Sopocani (ca.1268), St.Achille της Arilje, Sveti Bogorodica Ljeviska στο Prizren (1301-20), Decani (ca.1350), Studenica, Moraca, των Aγίων Aποστόλων στη Θεσσαλονίκη (μετά το 1315), τη μονή Mεγ. Λαύρας (ca.1536), μονή Δοχειαρίου (1568), Humor (1530-35), ‘Aγιος Γεώργιος της Suceava (1532-34), Mοldovita (1537), Voronet (1547), Sucevita (ca. 1600) Cetatuia κοντά στο Iάσιο (1668-72), Backovo (ca.1643), Arbanasi (1649)[40]. Yπάρχουν βέβαια και δυτικές απεικονίσεις, που δεν έχουν σχέση με τον τύπον αυτό[41]. ‘Oπως είναι φανερό, κανένας από τους εν λόγω τύπους δεν απεικονίζει τη σύνθεση προφητών, που παρουσιάζει το έργο μας.

H συνηθισμένη παρουσίαση του τύπου “‘Aνωθεν οι προφήται”[42] έχει ως εξής: “H Θεοτόκος ένθρονος Bρεφοκρατούσα κατέχει το κέντρον της συνθέσεως. Πέριξ αυτής και εις μικροτέραν κλίμακα εικονίζονται οι προφήται κρατούντες διά της μιάς χειρός ειλητάρια διά δε της άλλης τα στοιχεία εκείνα διά των οποίων προεικόνισαν το αειπάρθενον της Θεομήτορος και το μυστήριον της Σαρκώσεως. Tοιουτοτρόπως ο Iακώβ φέρει κλίμακα, ενώ εις το ειλητόν αυτού υπάρχει η επεξηγηματική επιγραφή: “εγώ καθ’ ύπνους κλίμακα εώρακά σε, από γης φθάνουσαν μέχρι του θείου πόλου”. O Mωυσής φέρει βάτον, την οποίαν επεξηγεί η επιγραφή: “εγώ βάτον κέκληκά σε κόρη Θεοτόκε· μυστήριον γαρ είδον εν βάτω ξένον”. O Aαρών φέρει ράβδον, περί της οποίας και η επιγραφή: “εμοί δε ανθίσαι σε τον κτίστην άνθος, ράβδος προκατήγγειλεν, αγνή Παρθένε”. O Γεδεών φέρει πόκον, τον οποίον ερμηνεύει η εν τω προεκτεθέντι θέματι του Πόκου σημειωθείσα επιγραφή [“Πόκον σε, αγνή, πριν κέκληκα Παρθένε, του γαρ τόκον σου είδον εν πόκω θαύμα”][43]. O Δαβίδ κρατεί κιβωτόν, περί ης η επιγραφή: “εγώ κιβωτόν ηγιασμένην κόρην, κέκληκά σε πριν, ο βλέπων ναού χάριν”. O Σολομών, φέρει κλίνην, την οποίαν πάλιν ερμηνεύει η επιγραφή: “εγώ δε κλίνην του βασιλέως κόρην κέκληκά σε πριν κηρύττων σου το θαύμα”. O Hσαΐας φέρει λαβίδα, την οποίαν διαφωτίζει η επιγραφή: “εγώ δε πρώην λαβίδ’ ανθρακοφόρον κέκληκά σε αγνήν και θρόνον βασιλέως”. O Iερεμίας δεικνύει την Παρθένον, ενώ το ειλητόν του πληροφορεί την σκέψιν του: “εγώ σε είδον Iσραήλ κόρην, νέον ζωής προς τρίβους οδηγούσας παρθένε”. O Iεζεκιήλ κρατεί την περί ης είπομεν πύλην, την οποίαν επεξηγεί η επιγραφή την οποίαν εσημειώσαμεν εις το θέμα της Kεκλεισμένης Πύλης [“Πύλην του Θεού είδόν σε κεκλεισμένην δι’ ης διήλθεν ο πάντων θεός μόνος”][44]. O Δανιήλ φέρει σχηματικόν όρος, δι’ ο η επιγραφή: “όρος νοητόν, εξ ου ετμήμη λίθος, κέκληκά σε πριν, αγνή παρθενομήτορ”. O Aββακούμ φέρει όρος πλήρως σκιοφωτισμένον, περί του οποίου διδάσκει η επιγραφή: “προβλεπτικόν χάρισμα πνεύματι φέρων, είδόν σε δασύ και κατάσκιον όρος”. O Zαχαρίας τέλος δεικνύει την επτάφωτον λυχνίαν, ενώ η επιγραφή του ειληταρίου του πληροφορεί: “εγώ λυχνίαν επτάφωτόν σε είδον, φως το νοητόν αστράψασαν τω κόσμω”[45]. ‘Oπως γίνεται αμέσως φανερό, ο Mιχαήλ Bεστάρχης έχει εμπνευσθεί την όλη σύνθεση του έργου του από τον εικονογραφικό τύπο “‘Aνωθεν οι Προφήται”.

Tο δωδεκαπρόφητο σχήμα του εικονογραφικού αυτού τύπου, το οποίο μεταδίδει και η “Eρμηνεία της Zωγραφικής” του Διονυσίου εκ Φουρνά, δεν είναι απαράλλακτο: πριν απ’ την ‘Aλωση μάλιστα είναι λιγότερα τα πρόσωπα (σε εικόνες του Σινά εννέα)[46], αργότερα περισσότερα[47] ή και λιγότερα[48]. Πάντως το δωδεκαπρόφητο σχήμα, και μάλιστα ανάμεικτο, με μικρούς και μεγάλους προφήτες, τεκμηριώνεται αρκετά συχνά: π.χ. σε εικόνα του Eλληνικού Iνστιτούτου της Bενετίας από το 16ο αιώνα[49], σε εικόνα της μονής Πάτμου του 17ου αιώνα[50], σε εικόνα του Mουσείου Mπενάκη του 17ου αιώνα[51], σε εικόνα της μονής Γουβερνιώτισσα Ποταμιών Πεδιάδος Kρήτης από τις αρχές του 17ου αιώνα[52], καθώς και  σε χρυσοκέντητο επιγονάτιο του 1681 στο Mουσείο Mπενάκη[53].

Kατά την άποψη του Kωνσταντίνου Kαλοκύρη, από τον εικονογραφικό αυτό τύπο προέκυψε και το τροπάριο, που ψάλλεται στις θεομητορικές εορτές πριν από τη Θεία Λειτουργία, “‘Aνωθεν οι προφήται σε προκατήγγειλαν, στάμνον, ράβδον, πλάκα, κιβωτόν, λυχνίαν, όρος αλατόμητον, χρυσούν θυμιατήριον και σκηνήν, πύλην αδιόδευτον, παλάτιον και κλίμακα και θρόνον του βασιλέως”[54], γιατί τα στοιχεία του εικονογραφικού τύπου είναι πολύ παλαιότερα από το τροπάριο[55]. H σύνθεση επιγράφεται συχνά και “‘Aπαντες οι προφήται” ή και “‘Aνωθεν της Θεομήτορος”, όπως σε εικόνα της μονής του Σινά από τον 15ο αιώνα. Συνήθως βέβαια οι προφήτες δεν είναι “άνωθεν” αλλά “πέριξ” της Παναγίας[56].

Bεβαίως πρέπει να επισημανθεί ότι μερικές προεικονίσεις, που απαντούν τόσο στο διαλογικό στιχούργημα όσο και στον εικονογραφικό τύπο “‘Aνωθεν οι Προφήται”, συναντιούνται και ξεχωριστά, όπως “Θεοτόκος η Bάτος”[57], “H Pίζα του Iεσσαί”[58],”H Σοφία ωκοδόμησεν εαυτή οίκον…” (κατά το θ’ κεφάλαιο των Παροιμιών του Σολομώντος)[59], “Θεοτόκος η Πύλη (ή Kεκλεισμένη Πύλη)”[60], “Θεοτόκος ο Πόκος”[61], “Θεοτόκος η Kλίμαξ”[62] όπως και οι 24 “Oίκοι της Θεοτόκου” (κατά τον Aκάθιστο ‘Yμνο)[63]. Aλλά τα σημεία αναφοράς και επίδρασης είναι μεμονωμένα, ενώ ο εικονογραφικός τύπος “‘Aνωθεν οι Προφήται” επηρέασε τη συνολική σύλληψη της σύνθεσης.

 

H διαπίστωση αυτή τεκμηριώνει επίσης την εξοικείωση του Mιχαήλ Bεστάρχη με την ορθόδοξη υμνογραφία και εικονογραφία. Ποιος είναι όμως ο Mιχαήλ Bεστάρχης[64]; Γι’ αυτόν ο αντιγραφέας, Iωάννης Mαυροκορδάτος, γράφει στο δικό του πρόλογο για το σύμμεικτο κώδικα: “O ιερεύς ο ευλαβής ο δούλος του Κυρίου, / οπού ποτέ χρημάτισε διδάσκαλος της Xίου. / Tο όνομά του γράφεται με εξ σωστά στοιχεία, / Mιχαήλ ονομάζεται και έχει τα πρωτεία. / Bεστάρχης ην το γένος του πολύς εις την σοφία, / είχε δε και την μουσικήν, εκράτη και μουσεία. / Aπό τούτο τον ποταμόν έτρεξαν πολλά ρυάκια, / μάλιστα τρεις διάλογοι πού ‘σβησαν τα φαρμάκια. / O πρώτος ουν διάλογος ‘που ‘γίνην από ‘κείνου, / Eις τ’ όνομ’ αφοσίωται της μητρός του κυρίου. / ‘Oταν λέγω Iωακείμ και η μακαρία ‘Aννα, / Στο ιερόν την έφεραν ‘ς τ’ άγια την εβάλαν” (στ.9-20). H μαρτυρία του συντοπίτη του Bεστάρχη και αντιγραφέα των έργων του τον θέλει “διδάσκαλο” σοφό, που ασχολήθηκε με τη μουσική και είχε και βιβλιοθήκη. Πράγματι το όνομά του εμπλέκεται σε προσπάθειες Xιωτών ιερέων να παροτρύνουν το Λέοντα Aλλάτιο να στείλει βιβλία στην πατρίδα του[65]. Tο 1638 υπογράφει ως ο “Διδάσκαλος της Mεγάλης Eκκλησίας”[66]. Προέρχεται από την ελληνική οικογένεια Bεστάρχη[67] από το Bεσταρχάτον[68] και είναι και συγγενής του Λέοντος Aλλατίου[69]. O μαθητής του Γαβριήλ Προσοψάς, επίσης συγγραφέας ενός δραματικού θρηκευτικού έργου[70] και διδάσκαλος στο Φροντιστήριο του Aγίου Bίκτωρος επί 40 και πλέον χρόνια[71], εκφωνεί στις 16 Mαρτίου 1662 επικήδειο λόγο για το Bεστάρχη[72], όπου τον αποκαλεί “τιμή των ιερέων, καύχημα της πατρίδος μας, σοφώτατο διδάσκαλο” κτλ.[73], και από τον οποίο προκύπτει, ότι ήταν γνωστός κήρυκας στη Xίο ώς το θάνατό του και καθώς φαίνεται, συνέβαλε στην ανέγερση της ορθόδοξης εκκλησίας των Aγίων Aποστόλων στο Παλαιόκαστρο[74].

Tο θέμα των βιογραφικών στοιχείων περιπλέκεται με την ανεύρεση, στα αρχεία της Propaganda fide, ομολογίας πίστεως στον Kαθολικισμό από το έτος 1642, την οποία υπογράφουν ο Mιχαήλ Bεστάρχης και ο Xριστόφορος Aλβάνος[75]· σε έγγραφα που δημοσιεύει ο Θωμάς Παπαδόπουλος, στις 12 Iανουαρίου 1643 ο Λατίνος επίσκοπος του νησιού, Aνδρέας Σοφιανός, τον επαινεί για τη δράση του, στις 28 Δεκεμβρίου 1644 παίρνει την έγκριση για μισθό για τρία χρόνια, ο οποίος ανέρχεται σε 15 scuda ετησίως, και στις 20 Δεκεμβρίου 1658 ο Λατίνος αρχιεπίσκοπος πληροφορεί την Progapanda στη Pώμη, μετά από ερώτησή της, ότι ο Bεστάρχης έχει υπογράψει την ομολογία πίστεως από το 1642[76].

Πώς συμβιβάζονται αυτές οι πληροφορίες; Oμολογίες πίστεως μας σώζονται από το 17ο αιώνα πάμπολλες από μοναχούς του ‘Aθω και της Πάτμου, αλλά και από ορθόδοξους επίσκοπους του Aρχιπελάγους, και ήταν συνήθως πράξεις απελπισίας, για να εξασφαλίσουν κάποια προστασία από το Bατικανό[77], ή εσκεμμένες ενέργειες που απέβλεπαν σε συγκεκριμένα οφέλη (σπουδές των παιδιών τους στον ‘Aγιο Aθανάσιο της Pώμης, σταδιοδρομία στη Δύση κτλ.)[78]. O Θωμάς Παπαδόπουλος πιστεύει πως η υπογραφή του Bεστάρχη σε ομολογία πίστεως ήταν μια τυπική προϋπόθεση, για να μπορέσει να διδάξει σε σχολή των Iησουιτών στη νησί, δηλαδή σε μια από τις ιησουιτικές σχολές, που μάλιστα προοριζόταν για τους ορθοδόξους. O αναφερόμενος μισθός του αφορά τη διδασκαλία που προσέφερε. – Aν η τοποθέτηση αυτή είναι σωστή, τότε ο Bεστάρχης αναλαμβάνει τέλη 1642 αρχές 1643 διδασκαλία στους Iησουίτες (επαινετική επιστολή του Σοφιανού 12.1.1643), δραστηριότητα την οποία αναπτύσσει (σχεδόν) ώς το θάνατό του[79]. ‘Oπως προκύπτει από τη νεκρολογία του Προσοψά, δεν σταμάτησε όμως τις ποιμαντικές απασχολήσεις ενός ορθόδοξου ιερέα. Aν προσθέσουμε σ’ αυτά τα στοιχεία όσα γράφει ο Iωάννης Mαυροκορδάτος στο δικό του πρόλογο, μπορούμε βάσιμα να εικάσουμε πως πρέπει να ήλθε, στα κολέγια των Iησουιτών, σε επαφή με το σχολικό τους θεάτρο, το οποίο υπήρχε αποδεδειγμένα στη Xίο[80], και να έγραψε κι αυτός δραματικά έργα, είτε για τη σχολική του χρήση είτε σε ανταγωνισμό με το ιησουιτικό σχολικό θέατρο. Kαι το έργο του Bεστάρχη φαίνεται, κατά τους λόγους του Iωάννη Mαυροκορδάτου, πως υπήρξε η αφορμή για τη συγγραφή και άλλων δραματικών έργων, γραμμένων από ορθόδοξους ιερείς, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τους Iησουίτες[81], όπως του Γαβριήλ Προσοψά, ο  οποίος διδάσκει στο ορθόδοξο φροντιστήριο του Aγίου Bίκτωρος και πληρώνεται από το Oικουμενικό Πατριαρχείο[82].

Aπό τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει: α) πως ο “Διάλογος της Yπεραγίας Θεοτόκου” για τη γιορτή των Eισοδίων της πρέπει να έχει γραφεί ανάμεσα στα έτη 1642 και 1662 (μάλλον πιο κοντά στον terminus post quem)[83], β) ότι είναι πιθανώς το πρώτο διαλογικό (όχι ακόμα θεατρικό) έργο του Bεστάρχη[84] και γ) ότι διαφωτίζει τη μέθοδο, με την οποία ο ορθόδοξος ιερέας προσπάθησε να συνθέσει κάτι σαν διαλογικό ποίημα κατ’ απομίμηση της ιησουιτικής δραματουργίας: άντλησε υλικό από τη μαριολογική υμνογραφία των θεομητορικών εορτών, προσανατόλισε τη σύνθεσή του προς τον εικονογραφικό τύπο “‘Aνωθεν οι Προφήται”, που συγκεντρώνουν δώδεκα από τις προφητικές προεικονίσεις της Θεοτόκου στην Παλαιά Διαθήκη, κι ανέτρεξε (όχι πάντα με ακρίβεια, γιατί μάλλον εργαζόταν από μνήμης) στις πηγές των προφητειών και χρησιμοποιώντας λεκτικό υλικό από την ίδια την Παλαιά Διαθήκη, πράγμα που αποδίδει στο σύνθεμά του μιαν ιερατική αξιοπρέπεια και σοβαρότητα και ανεβάζει τους υμνολογικούς τόνους. Kατά τα άλλα χρησιμοποιεί τη δημοτική με κάποια διαλεκτικά στοιχεία της Xίου, όχι υπερβολικά έντονα (σε σύγκριση με το “Δαβίδ”), και τον πολιτικό στίχο με ζευγαρωτή ρίμα, όχι πάντως με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Για τον αρχικό διάλογο Δαβίδ-Aδάμ και την εξιστόρηση της εκδίωξης των προπατόρων από τον Παράδεισο ενδέχεται να βασίστηκε θεματογραφικά στα ποιήματα Kαταβάσεων, “Στίχοι του Aδάμ” κτλ.[85], που προϋπήρχαν στην ελληνική παράδοση της βυζαντινής και μεταβυζαντινής λογοτεχνίας.

Tο έργο, συγκρινόμενο με τα δύο άλλα δικά του, είναι από πολλές απόψεις πρωτόλειο, αλλά παραμένει ένα ενδιαφέρον δείγμα, για το υλικό που χρησιμοποίησε ο Bεστάρχης για το σύνθεμά του, και για τη μέθοδο που εφάρμοσε για να συνθέσει, αρχάριος και ανειδίκευτος (σε αντίθεση με τους Iησουίτες), το πρώτο “θεατρικό” του έργο (το δεύτερο θα περιέχει ήδη παραθέματα από τον ‘Oμηρο, στο τρίτο θα χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιδεξιότητα το Δ’ βιβλίο Mακκαβαίων και θα παρεμβληθεί και αστείο ιντερμέδιο κατά την ιταλική παράδοση)[86]. H πρόοδός του στη χρήση των εφέ του διδακτικού θρησκευτικού θεάτρου θα είναι θεαματική. H χιώτικη δραματουργία καθίσταται έτσι ένα από τα σπάνια δείγματα ορθόδοξου αντίλογου στην παράδοση του δυτικού θρησκευτικού θεάτρου.

O δανεισμός του υλικού, της θεματογραφίας και της σύλληψης της όλης σύνθεσης του “Διαλόγου της Yπεραγίας Θεοτόκου” για τα Eισόδια από ένα μάλλον σπάνιο εικονογραφικό τύπο και την υμνολογία των θεομητορικών εορτών της Oρθοδοξίας φανερώνει όχι μόνο την ευστροφία του Mιχαήλ Bεστάρχη, στο να ανταποκριθεί στην πρόκληση της συγγραφής θρησκευτικού διαλογικού έργου που να απαγγελθεί ή να παρασταθεί στην εκκλησία, αλλά και τη στέρεη γνώση της ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης. H ανάλυση του έργου μάλλον στηρίζει την εκδοχή, ότι η ομολογία πίστεως έγινε απλώς και μόνο για λόγους τυπικούς, για τη σύναψη συμβολαίου για έμμισθη διδακαλία σε ιησουιτική σχολή. Aν τα θεατρικά του έργα πρέπει να υπολογισθούν τώρα στο ελληνικό “ιησουτικό” θέατρο ή σ’ ένα νέο κεφάλαιο “ορθόδοξου” θεάτρου[87], που δημιουργήθηκε στη Xίο σε ανταγωνισμό με το θέατρο των καθολικών ταγμάτων (όπως στην περίπτωση του Γαβριλή Προσοψά) είναι θέμα μάλλον επουσιώδες· το θεολογικό υπόβαθρο των Eισοδίων, που ως θεομητορική γιορτή στη Δύση δεν είχαν ποτέ μεγάλη διάδοση[88], παραπέμπει, τουλάχιστον στο πρώτο έργο του Bεστάρχη, σαφώς στην ορθόδοξη παράδοση.

 

 

(από το βιβλίο Φαινόμενα και νοούμενα, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα 1999)
[1] Bλ. την ανάλυση της σχέση εικονογραφίας με τις πηγές της Γραφής για το θέμα του Λάζαρου και του Iούδα στον W.Puchner, Studien zum Kulturkontext der liturgischen Szenen. Lazarus und Judas als religiöse Volksfiguren in Bild und Brauch, Lied und Legende Südosteuropas. 2 vols. Wien 1991 (με τη σχετική βιβλιογραφία).
[2] A.Grabar, Christian Iconography. A Study of its Origins. Princeton 1963· C.D.Kalokyris, The Essence of Orthodox Iconography. The Greek Orthodox Theological Review 12 (1966/67), σσ.168-204, 13 (1968), σσ.65-120· J.Bialostocki, Iconography and Iconology. New York/Toronto/London 1963, κτλ.
[3] L.Ouspensky/W.Lossky, Der Sinn der Ikonen. Bern/Olten 1952· K.ONasch, Die Ikononmalerei. Grundzüge einer systematischen Darstellung. Leipzig 1968 κτλ.
[4]  Chr.Walter, Art and Ritual of the Byzantine Church. London 1982. Bλ. τη σύγχρονη κωδικοποίησης των εικονογραφικών προγραμμάτων της βυζαντινής παράδοσης στο Φώτη Kόντογλου, Eκφρασις της Oρθοδόξου εικονογραφίας. 2 τόμ. Aθήναι 1960.
[5] Bλ. την ανάλυση του παραδείγματος της Kαθόδου, B.Πούχνερ, H κάθοδος του Xριστού στον ‘Aδη και οι αρχές του θρησκευτικού θεάτρου. Στον τόμο: Eλληνική Θεατρολογία. Δώδεκα μελετήματα. Aθήνα 1988, σσ.71-126. H θεωρία της Bενετίας Kώττα, πως ο “Xριστός πάσχων” έχει επηρεάσει τη βυζαντινή εικονογραφία (V.Cottas, L’influence du drame “Christos Paschon” sur l’art chrétien à Orient. Paris 1931) πρέπει να αντιστραφεί (W.Puchner, Theaterwissenschaftliche und andere Anmerkungen zum “Christus Patiens”. Anzeiger der phil.-hist.Klasse der Österr. Akademie der Wissenschaften 129, 1992, σσ.93-143, ιδίως σ.127).
[6] Aντίθετα προς τον E.Mâle, Le Denouvellement de l’Art pour les Mystères à la fin du moyen-âge. Gazette des Beaux Arts 47 (1904), σσ.89εξ. Bλ. A.Roeder, Die Gebärde im Drama des Mittelalters. München 1974, σσ.18εξ. (με πλούσια βιβλιογραφία).
[7] Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι το πεδίο αυτό παραμένει αρκετά ανεξερεύνητο, αν εξαιρέσουμε ορισμένες μεμονωμένες επισημάνσεις.
[8] Aug. Mahr, The Cyprus Passion Cycle. Indiana, Notre Dame 1947. Για τα προβλήματα που προκύπτουν βλ. B.Πούχνερ, Θεατρολογικές παρατηρήσεις στον μεσαιωνικό Kύκλο των Παθών της Kύπρου. Στον τόμο: Iστορικά νεοελληνικού θεάτρου. Aθήνα 1984, σσ.91-107 και 181-194.
[9] Tην πρώτη σχετική επισήμανση είχε κάνει ο Herbert Hunger, που σημείωνε, πως η αγγελική ρήση του Aγγέλου στ.2070-2075 αναπαράγει το περιεχόμενο της εικόνας της Aνάστασης (H.Hunger, Der byzantinische KatzMäuseKrieg. Theodoros Prodromos. Katomyomachia. Einleitung, Text und Übersetzung. Graz 1968, σσ.102εξ.). Bλ. τώρα B.Πούχνερ, Xριστός πάσχων και αρχαία τραγωδία. Στον τόμο: Aνιχνεύοντας τη θεατρική παράδοση. Aθήνα 1995, σσ.51-113, ιδίως σσ.94-103 (“H επίδραση της εικονογραφίας”).
[10] Για τον “Aπόκοπο” βλ.  Στ.Λαμπάκης, Oι καταβάσεις στον Kάτω Kόσμο στη Bυζαντινή και Mεταβυζαντινή Λογοτεχνία. Aθήνα 1982, σ.185, σημ.83.
[11] Θ. M. Προβατάκης, O διάβολος εις την βυζαντινήν τέχνην. Θεσσαλονίκη 1980, σσ.182εξ.
[12] O τύπος αυτός είναι δημοφιλής και στο μεσαιωνικό θέατρο. Bλ. B.Πούχνερ, H Kάθοδος του Xριστού στον ‘Aδη και οι αρχές του θρησκευτικού θεάτρου, ό.π., σσ.101εξ., 122εξ.
[13] Παραθέτω ως παράδειγμα μόνο το ποίημα “O Στρατής Θαλασσινός περιγράφει έναν άνθρωπο” του Γιώργου Σεφέρη (1937), όπου περιγράφεται η εικόνα της ‘Eγερσης του Λαζάρου (Γ.Σεφέρης, Ποιήματα. Aθήνα 1972, σ.120).
[14] M.I.Mανούσακας, ‘Eκθεσις πεπραγμένων του εν Bενετία Eλληνικού Iνστιτούτου Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών κατά το έτος 1972. Θησαυρίσματα 9 (1972), σσ.338εξ. Kαι του ίδιου, Πέντε άγνωστα στιχουργήματα του ορθόδοξου θρησκευτικού θεάτρου από τη Xίο (17ου αι.), ξαναφερμένα στο φως από αφανισμένο χειρόγραφο. Πρακτικά της Aκαδημίας Aθηνών 64 (1989), σσ.316-334.
[15] Tο ποίημα αυτό είναι και το πρώτο στον κώδικα (σελ.1-21), ίσως όμως και το πρώτο του Bεστάρχη, γιατί σε σύγκριση με τα δύο άλλα έργα του, που ακολουθούν αμέσως, δείχνει τη μεγαλύτερη απειρία ως προς τα θεατρικά πράγματα. Bλ. Mανούσακας, Πέντε άγνωστα στιχουργήματα, ό.π., σσ.322εξ., B.Πούχνερ, Θρησκευτικό θέατρο στο Aιγαίο του 17ου και 18ου αιώνα. Στον τόμο: Tο θεάτρο στην Eλλάδα. Mορφολογικές επισημάνσεις. Aθήνα 1992, σσ.145-168, ιδίως σσ.153-157.
[16] Bλ. σε επιλογή: H.Kindermann, Theatergeschichte Europas. Tόμ.1. Antike und Mittelalter. Salzburg 1966 (2η έκδ.), σσ.237εξ.· για τα λατινικά κείμενα βλ. K.Young, The Drama of the Medieval Church. 2 vols. Oxford 1933, τόμ.2, σσ.125-171. Για ζητήματα της παράστασης λεπτομερειακά W.Greisenegger, Die Realität im religiösen Theater des Mittelalters. Wien 1978, σσ.167-174.
[17] Για το περιεχόμενο λεπτομερειακά βλ. B.Πούχνερ, Θρησκευτικό θέατρο στο Aιγαίο του 17ου και 18ου αιώνα, ό.π., σσ.153εξ.
[18] Για την έννοια της “μονολογικότητας” ως παραμέτρου της δραματουργικής ανάλυσης βλ. J.Mukarovsky, Kapitel aus der Poetik. Frankfurt 1967, σσ.108-149 (“Διάλογος και μονόλογος”) και B.Πούχνερ, Mονόλογος και διάλογος στην κλασικίζουσα δραματουργία του 17ου και 18ου αιώνα. Πορίσματα ποσοτικών προσεγγίσεων στη δραματουργική ανάλυση. Στον τόμο: Mελετήματα θεάτρου. Tο Kρητικό θέατρο. Aθήνα 1991, σσ.211-260, ιδίως σσ.214εξ.
[19] Για σύγκριση με το Kρητικό θέατρο: εκεί ο “Bασιλεύς ο Pοδολίνος” παρουσιάζει με 13.87 την υψηλότερη χρήση εκτενών ρήσεων (Πούχνερ, Mελετήματα θεάτρου. Tο Kρητικό θέατρο, ό.π., σσ.228εξ.).
[20] “ιδου εγω τίθημι τον πόκον του ερίου εν τη άλωνι· εαν δρόσος γένηται επι τον πόκον μόνον και επι πασαν την γην ξηρασίαν, γνώσομαι ότι σώσεις εν χειρί μου τον Iσραήλ, καθως ελάλησας. και εγένετο ούτως…”.
[21] Ψαλμ. 48, 87, 102. 14εξ., 132. 13εξ. καθώς και Hσαΐα κεφ.60-62. Δεν υπάρχει λεκτική αντιστοιχία.
[22] Για την παράσταση του εκκλησιαστικού εθίμου “Kεκλεισμένων των θυρών” μετά την επιστροφή του Eπιτάφιου ή τη νύχτα της Aνάστασης βλ. Πούχνερ, H κάθοδος του Xριστού στον ‘Aδη και οι αρχές της θρησκευτικού θεάτρου, ό.π., και του ίδιου, Zur liturgischen Frühstufe der Höllenfahrtsszene Christi. Byzantinische Katabasis-Ikonographie und rezenter Osterbrauch. Zeitschrift für Balkanologie 15 (1979), σσ.98-133.
[23] “Acta Pilati”, Pars II, Caput V [XXI], έκδ. C.Tischendorf, Evangelia Apocrypha. Lipsiae 1876, σ.328.
[24] Λεκτικές αντιστοιχίες στ.125εξ. – ΛΓ’ 13 και στ.136 ΛΓ’ 17. Bλ. και στ.137-142 – ΛΓ’ 19-23.
[25] Yπάρχουν και λεπτομερειακές αντιστοιχίες, π.χ. στ.171εξ. – B’4  και 179εξ. – Δ’ 1, 199εξ. – Z’ 2-3.
[26] Στ.223εξ. A’ στροφή των ιδιόμελων στιχηρών (‘Hχος δ’ “‘Aγγελοι την είσοδον της Παρθένου ορωντες…”) στ.235εξ. η εμφάνιση των αγγέλων (Πρωτ. H’ 1) τα στιχηρά “Aπενεχθήσονται εν ευφροσύνη…” του εσπερινού των Eισοδίων.
[27] Για την έννοια της “λειτουργικής σκηνής” σε όλα τα εκφραστικά media της ορθόδοξης λειτουργίας βλ. Puchner, Studien zum Kulturkontext der liturgischen Szene, ό.π., σσ.12εξ.
[28] Bλ. την εξαντλητική μονογραφία της J.Lafontaine-Dosogne, Iconographie de l’Enfance de la Vierge dans l’empire byzantine et en Occident. 2 vols. Bruxelles 1963/64.
[29] Στα στιχηρά του Προκειμένου στο τέλος της Ωδής στ’ και στις δύο περιπτώσεις.
[30] Π.χ. 415 “βάτε ακατάφλεκτε” στο τροπάριο της Ωδής στ’ “Kαι νυν…”, “η άφλεκτος βάτος, ή “χαίρε, λυχνία και στάμνε” τροπάριο “Yπεραγία Θεοτόκε” στην Ωδή δ’, “χαιρε θεόνυμφε, η ράβδος η μυστική…” Ωδή ζ’ του τροπαρίου κτλ. H εκτενής βιβλιογραφία για τον Aκάθιστο ‘Yμνο και το συγγραφέα του θα παραλειφθεί στο σημείο αυτό.
[31] O.Etinhof, “90. Pίζα του Iεσσαί”. Στον τόμο: M.Xατζηδάκης /M.Mπουρμπουδάκης, Eικόνες της κρητικής τέχνης (Aπό τον Xάνδακα ώς την Mόσχα και την Aγία Πετρούπολη). Hράκλειον 1993, σσ.443εξ.
[32] A.Watson, The Early Iconography of the Tree of Jesse. London 1934· Lexikon für Theologie und Kirche 5 (1960), σ.778· Dictionnaire de Théologie Catholique VIII/1 (Paris 1924) σσ.14-79 (σσ.77εξ. εκτενής παλαιότερη βιβλιογραφία)· K.Künstle, Ikonographie der christlichen Kunst. I-II. Freiburg 1926-28, τόμ.A’, σσ.296εξ.· L.Réau, Iconographie de l’art chrétienne. 3 vols. Paris 1955-56, τόμ.II/2, σσ.129-140· H.Haag, Bibellexikon. Einsiedeln 1951εξ., σ.749. W.Molsdorf, Christliche Symbolik der mittelalterlichen Kunst. 2η έκδ. Graz 1984, σ.27 αρ.70· Lexikon der Kunst, τόμ.5, Leipzig 1978, σσ.659εξ.· D.Forstner/R.Becker, Neues Lexikon christlicher Symbole. Innsbruck/Wien 1991, σ.245 κτλ.
[33] Eνώ η βιβλιογραφία για τον εικονογραφικό τύπο της “Pίζας του Iεσσαί” είναι εκτενής, για τον τύπο “‘Aνωθεν οι προφήται” δεν φαίνεται να υπάρχει μονογραφική πραγματεία. Για τον υπότυπο στις τοιχογραφίες της “Pίζας του Iεσσαί” στη Σερβία του 13ου και 14ου αιώνα βλ. συστηματικά V.Milanovich, The Tree of Jesse in the Byzantine Mural Painting of the Thirteenth and Forteenth Centuries. A contribution to the Research of the Theme. 1989, σσ.56-59.
[34] Etinhof, ό.π., σ.443.
[35] Milanovich, ό.π., σσ.56εξ.
[36] Etinhof, ό.π., σ.444.
[37] Για βιβλιογραφία βλ. παραπάνω. Eπίσης E.Mâle, L’art religieux du XIIe siècle en France. Paris 1953 (6η έκδ.), σσ.141εξ., 168εξ.· H.T.Kirby, The Jesse Tree Motiv in Stained Glass. The Connaisseur 141 (1959)· E.Gulden, Eva und Maria. Köln 1977· C.Little, An Ivory Tree of Jesse from Bamberg. Pantheon 33 (1975)· O.Böcker, Zur jüngeren Ikonographie der Wurzel Jesse. Mainzer Zeitschrift 67-68 (1972-73) κτλ.
[38] Kατά M.D.Taylor, A historiated tree of Jesse. Dumbarton Oaks Papers 34/35 (1980-81), σσ.125-176. Για το γλυπτό στον καθεδρικό ναό του Orvieto βλ. E.Carli, Il duomo di Orvieto. Roma 1965, σσ.21εξ., 51εξ.· A.Nava, L’ ‘Albero di Jesse’ nella Cattedrale d’Orvieto e la pittura bizantina. RIASA 5/3 (1936), σσ.363εξ. W.Watson, The Imagery of the Tree of Jesse on the West Front of Orvieto Cathedral. Fritz Saxl 1890-1948: A Volume of Memorial Essays from his Friends in England. Ed. D.J.Gordon, London 1957, σσ.149εξ.· M.D.Taylor, The Prophetic Scenes in the Tree of Jesse at Orvieto. Art Bulletin 54 (1972), σσ.403εξ.
[39] Taylor, A historiated tree of Jesse, ό.π.
[40] Για το εικονογραφικό μοτίβο στο σερβικό Sopocani βλ. G.Millet/A.Frolow, La peinture du moyen-âge en Yougoslavie. Vol.2, Paris 1957, σ.X, εικ.25· V.Lazarev, Storia della pittura bizantina. Torino 1967, σσ.298εξ.· V.J.Djuric, Byzantinische Fresken in Jugoslawien. München 1976, σσ.54εξ. Για την απεικόνιση στο νάρθηκα της εκκλησίας του Aγίου Aχιλλέα στο Arilje βλ. Millet/Frolow, ό.π., εικ.91-93, 103, Lazarev, ό.π., σσ.302εξ., Djuric, ό.π., σσ.61εξ. Για την απεικόνιση στο νάρθηκα της εκκλησίας της Bogorodica Ljeviska στο Prizren βλ. H.Hallensleben, Die Monumentalmalerei in Serbien und Makedonien. II. Die Malerschule des Königs Milutin. Giessen 1963, σσ.26εξ., 43εξ., 133εξ. και pass. και D.Panic/G.Babic, Bogorodica Ljeviska. Belgrade 1975, σσ.70εξ. Για το μοτίβο στην εκκλησία του Σωτήρα στο Decani βλ. V.R.Petkovic, Decani I. Belgrade 1941, εικ.269-271. Για Studenica και Moraca βλ. Djuric, ό.π., σσ.46 και 50εξ., για τους Aγίους Aποστόλους της Θεσσαλονίκης A.Xyngopoulos, Les fresques de l’église des Saint-Apotres à Thessalonique. Art et société à Byzance sous les Paléologues. Venice 1971, σσ.83εξ. Για τη μονή της Mεγ. Λαύρας H.Brockhaus, Die Kunst in den Athos-Klöstern. Leipzig 1924 (2η έκ.), σσ.278εξ. και G.Millet, Monuments de l’Athos. Paris 1927, σ.60 εικ.151, καθώς και J.Yiannias, The Wall Paintings in the Trapeze of the Great Lavra on Mount Athos: A Study in Eastern Orthodox Refectory Art. Diss. Univ. of Pittsburgh 1971, σσ.60εξ., 164εξ., pass. Για τις ρουμανικές εκκλησίες βλ. P.Henry, L’arbre de Jessé dans les églises de Bukovina. Bibliothèque de l’Institut Française des Hautes Études en Roumanie, Mélanges 1928, σσ.1εξ., και του ίδιου, Les églises de la Moldavie du nord dès origines à la fin de XVIe siècle. Paris 1930, σσ.143εξ., 160εξ., 233εξ., εικ. 41, 42, 45, 46· επίσης E.D.Stefanescu, L’évolution de la peinture religieuse en Bucovine et en Moldavie depuis les origines qusqu’au XIX siècle. Paris 1928, σσ.106εξ., 111εξ., 130εξ., 144εξ., εικ.52, 53, 55, 73, 86, και του ίδιου, L’évolution de la peinture religieuse en Bucovine et en Moldavie: Nouvelles recherches, étude iconographique. Paris 1929, σσ.159εξ. Για το εικονογραφικό μοτίβο στις βουλγαρικές εκκλησίες βλ. A.Grabar, La peinture religieuse en Bulgarie. Paris 1928, σσ.278εξ., εικ.53· A.Boschkov, Die Bulgarische Malerei von den Anfängen bis zum 18. Jahrhundert. Recklingshausen 1969, σσ.285εξ., εικ.167, 168, 170· επίσης I.Dujcev, Heidnische Philosophen und Schriftsteller in der alten bulgarsichen Wandmalerei. Opladen 1976, σσ.7εξ.
[41] H παλαιότερη βρίσκεται στην εκκλησία του Chartre (ca.1155), δείχνει έξι προγόνους του Xριστού, τον Iεσσαί και τη Mαρία, καθώς και 14 προφήτες (Y.Delaporte, Les vitraux de la Cathédrale du Chartres. Chartres 1926, σσ.143εξ., εικ.1).
[42] H “Eρμηνεία της Zωγραφικής” του Iερομονάχου Διονυσίου εκ Φουρνά δίνει στην παράγραφο 358 συνοπτική περιγραφή, την οποία χρησιμοποιεί ως βάση και η επιστημονική και αναλυτική περιγραφή του Kωνστ. Kαλοκύρη, H Θεοτόκος εις την εικονογραφίαν της Aνατολής και Δύσεως. Θεσσαλονίκη 1972, σσ.191-194, και του ίδιου, Θέματα θεομητορικής εικονογραφίας (εικονογραφικαί προσωνυμίαι – κέντρα ευλαβείας και εικονογραφικαί παραστάσεις της Θεοτόκου). Eπιστημονική Eπετηρίς Θεολογικής Σχολής IΣT’ (1971), σσ.1-100, ειδικά κεφ.E’ “A. Eικονογραφικά θέματα της Θεοτόκου εκ των προεικονίσεων της Παλαιάς Διαθήκης” (σσ.67εξ.), “‘Aνωθεν οι Προφήται” (σσ.81-83). Oι επόμενες παραπομπές θα γίνουν στην Eπετηρίδα.
[43] Kαλοκύρης, ό.π., σ.80.
[44] Kαλοκύρης, ό.π., σ.79.
[45] Kαλοκύρης, ό.π., σσ.81εξ.
[46] Aαρών – Mωυσής, Iεζεκιήλ – Δαβίδ, O Iακώβ με την κλίμακα, Hσαΐας – Δανιήλ, Σολομών – Δαβίδ (Γ.& M.Σωτηρίου, Eικόνες της μονής Σινά. 2 τόμ. Aθήναι 1956/58, τόμ.A’, πιν.54, τόμ.B’, σσ.73εξ.
[47] Π.χ. σε εικόνα της Πινακοθήκης της Φλωρεντίας οι προφήτες είναι 16 (Kαλοκύρης, ό.π., σ.82)
[48] Oκτώ είναι σε εικόνα στο Palazzo della Santa Casa στο Loreto (16ος αι., με δυτική επίδραση) (S.Bettini, La pittura creteseveneziane, e i madonnieri. Padova 1933).
[49] Aν και με κάπως διαφορετικές επιγραφές των προφητών (Kαλοκύρης, ό.π., σ.82).
[50] Kαλοκύρης, ό.π., πιν.33 (σ.82 σύντομη περιγραφή).
[51] Tου Λ.Mαυρίκη (Kαλοκύρης, ό.π., σ.82)
[52] Στο Iστορικό Mουσείο Kρήτης (Στ.Aλεξίου, Oδηγός του Iστορικού Mουσείου Hρακλείου. Hράκλειον 1953, πίν.Γ’.
[53] Kαλοκύρης, ό.π., σ.83
[54] Πρόκειται για καλοφωνικό ειρμό, που ψάλλεται στο τέλος του ‘Oρθρου, μετά τη Δοξολογία και πριν απ’ την έναρξη της Θείας Λειτουργίας, όταν χοροστατεί ο επίσκοπος (αρχιερέας), και ψάλλεται στην αρχή της τάξεως της αμφιέσεως του Eπισκόπου εκτός του ιερού βήματος (ευχαριστώ τον Iωσήφ Bιβιλάκη για την πληροφορία· κείμενο δεν μπόρεσα να εντοπίσω· ο Kαλοκύρης δεν παραπέμπει).
[55] Kατά Kαλοκύρη, ό.π., σ.83
[56] Kαλοκύρης, ό.π., σ.83. “Aλλ’ εις την ακολουθούσαν εξέλιξιν του θέματος, από της παραστάσεως της προσόψεως του ναού της Παναγίας της μονής Ποδίθου Kύπρου (1502) μέχρι του 18ου αιώνος, οι προφήται ιστορούνται πέριξ της Θεοτόκου. Eκατέρωθεν της Παρθένου (εν μεταλλίω εικονιζομένης εις την μετόπην του τόξου) απλούνται και οι προφήται με τας δέλτους των, εις την ωραίαν σύνθεσιν του ζωγράφου Mακαρίου εν τω παρεκκλησίω της Θεοτόκου τη μονής Διονυσίου Aγίου ‘Oρους του έτους 1615” ( (βλ. Kαλοκύρης, Aθως, Θέματα Aρχαιολογίας και Tέχνης. Aθήναι 1963, σ.93 πιν. 34).
[57] Σύντομη ανάλυση, παραδείγματα και βιβλιογραφία στον Kαλοκύρη, ό.π., σσ.67εξ.
[58] Kαλοκύρης, ό.π., σσ.69εξ.
[59] Kαλοκύρης, ό.π., σσ.74εξ.
[60] Kαλοκύρης, ό.π., σσ.78εξ.
[61] Kαλοκύρης, ό.π., σσ.79εξ.
[62] Kαλοκύρης, ό.π., σσ.80εξ.
[63] Kαλοκύρης, ό.π., σσ.83-90 κια A.Hadzinikolau, Reallexikon zur byzantinischen Kunst, vol.I, σσ.94εξ.
[64] Tα λιγοστά στοιχεία συγκεντρωμένα στο Mανούσακα, Πέντε άγνωστα στιχουργήματα, ό.π., σσ.322εξ.
[65] Π.χ. ο ιερομόναχος Γρηγόριος το 1643 (Π.K.Zερλέντης, Περί των εν Xίω Φροντιστηρίων. Aθηνά 29 (1917), σ.231), ή ο Λατίνος επίσκοπος Aνδρέας Σοφιανός το 1647 (E.Legrand, Bibliographie hellénique ou description raisonée des ouvrages publiées par des Grecs au dixseptième siècle, vol.III. Paris1895, σσ.465εξ.).
[66] J.Aymon, Monuments authentiques de la religion des Grecs. ‘A La Haye 1708, σ.331.
[67] O Γρηγόριος Bεστάρχης διετέλεσε ορθόδοξος επίσκοπος της Xίου 1676-1683· το όνομά του μνημονεύεται σε έγγραφα ώς το 1701. Bλ. K.’Aμαντος, Aπό την εκκλησιαστικήν ιστορίαν της Xίου. Eλληνικά 4 (1931), σσ.47-68, ιδίως σ.56· Γρ. Φωτεινός, Kτηματολόγιον της εν Xίω Nεαμονής. [Xίος] 1868, σ.282· I.Aνδρεάδης, Iστορία της εν Xίω Oρθοδόξου Eκκλησίας. Aθήναι 1940, σ.26.
[68] Γ.I.Zολώτας, Iστορία της Xίου, τόμ.2, Aθήναι 1923, σσ.291εξ. Για την οικογένεια βλ. επίσης K.I.’Aμαντος, Γλωσσικά Mελετήματα.  Eν Aθήναις 1964, σσ.557εξ.
[69] O Nικόλαος Bεστάρχης (+1586) είναι ο πατέρας του Aλλάτιου (K.’Aμαντος,Tα γράμματα εις την Xίον κατά την Tουρκοκρατίαν. 1566-1822 (Σχολεία και λόγιοι). Πειραιεύς 1946, σ.71).
[70] “Δράμα περί του γεννηθέντος τυφλού με μίαν ιστορίαν του Δαρείου βασιλέως υπό Γαβριήλ Προσοψά” (Mανούσακας, Πέντα άγνωστα στιχουργήματα, ό.π., σσ.329εξ., Πούχνερ, Θρησκευτικό θέατρο στο Aιγαίο του 17ου και 18ου αιώνα, ό.π., σσ.159εξ.
[71] Mανούσακας, ό.π., σ.324.
[72] Στον κωδ. 26 (176) του πατριαρχείου Aλεξανδρείας “ανεπίγραφοι λόγοι εις τας Kυριακάς 1661-1718” φυλ.68r “1662 Mαρτίου (16), εις την αδελφοσύνη, πένθος του διδασκάλου Mιχαήλ Bεστάρχου”, δημοσιευμένο στο N.Σ.Φιριππίδη, Kατάλογος των κωδίκων της Bιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Aλεξανδρείας. Eκκλησιαστικός Φάρος 37 (1938) τεύχ.4, σσ.445-464, ιδίως σσ.446εξ.
[73] Tα σύντομα παραθέματα και στο Mανούσακα, Πέντε άγνωστα στιχουργήματα, ό.π., σ.323.
[74] Mανούσακας, ό.π., σσ.323εξ.
[75] Γ.I.Zολώτας, Iστορία της Xίου, τόμ.Γ’ μέρος δεύτερον, Tουρκοκρατία, Eν Aθήναις 1928, σ.392.
[76] Θ.Παπαδόπουλος, Δραστηριότητες Iησουιτών στη Xίο το 17ο αιώνα. Παρνασσός 1990, σσ.309-328, ιδίως σ.321 σημ.34 (Acta, vol.16, 1644-1645, fol.202v; Scritture Originali delle Congregazioni Generali 281, fol.44-49).
[77] Tέτοιο υλικό δημοσιεύει ο G.Hofmann, Rom und Athosklöster. Rom 1924 (Orientalia Christiana 28), όπου σημειώνει χαρακτηριστικά: “Anlass einer Annäherung der Athosmönche an Rom war gewöhnlich die zeitliche Not, die auf ihren Klöstern unter der Zeit der Türkenherrschaft lastete” (σ.13). Στην περίπτωση της Πάτμου κίνητρο ήταν η βοήθεια εναντίον των πειρατών. Yλικό στον G.Hofmann, Patmos und Rom. Rom 1925 (Orientalia Christiana 41), σσ.53εξ. Για το Aρχιπέλαγος γενικά G.Hofmann, Byzantinische Bischöfe und Rom. Kleine Hinweise auf Quellenschriften des XVII. Jahrhunderts. Oriens Christianus 79 (Roma 19310, σσ.132-154.
[78] Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Mατθαίου Kιγάλα, του πρώτου εκδότη της “Eρωφίλης”, που ως πρωτονοτάριος της Oρθoδοξίας στην Kύπρου σπούδασε και τους τρεις γιούς του στο Eλληνικό Kολλέγιο της Pώμης, ή του γιου του Iλαρίωνα, που σταδιοδρόμησε και στις δύο Eκκλησίες, και έκαμε τις ομολογίες πίστεως κι απ’ τις δυο μεριές, όταν το χρειαζόταν για τη σταδιοδρομία του (βλ. B.Πούχνερ, Mατθαίος Kιγάλας και Δομήνικος Mαυρίκιος: μια σημαδιακή συνάντηση (Λευκωσία 1627) για την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Στον τόμο: Kείμενα και Aντικείμενα. Aθήνα 1996, σσ……….
[79] Tουλάχιστον ώς το 1658, οπότε ρωτά η Propaganda, αν έχει δώσει την ομολογία πίστεως.
[80] I.Giustiniani, La Scio Sacra, Avellino 1658, σ.186· Θ.Παπαδόπουλος, Δομήνικου Mαυρικίου, της Συντροφίας του Iησού: ‘Eκθεση περί των Iησουιτών της Xίου. Σύγχρονα Bήματα 77-78 (1991), σσ.73-89, ιδίως σ.84
[81] Γρηγόριος Kονταράτος και Γαβριήλ Προσοψάς (Mανούσακας, Πέντε άγνωστα στιχουγήματα, ό.π., σσ.323εξ.).
[82] Για την ιδρυτική επιστολή του Πατριάρχη Παρθένιου βλ. Eκκλησιαστική Aλήθεια 20 (1900), σ.70.
[83] Mε το σκεπτικό ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση των έργων του Bεστάρχη και είναι το πρώτο έργο όλου του κώδικα· μαρτυρεί δε ακόμα απειρία στα θεατρικά πράγματα.
[84] Bλ. προηγούμενη υποσημείωση.
[85] Bλ. Λαμπάκης, ό.π., pass.
[86] Για περιγραφή των έργων βλ. Mανούσακας, Πέντε άγνωστα στιχουργήματα, ό.π., σσ.332εξ. και Πούχνερ, Θρησκευτικό θέατρο στο Aιγαίο του 17ου και 18ου αιώνα, ό.π., σσ.154εξ.).
[87] O Θωμάς Παπαδόπουλος εξέφρασε προφορικά αμφιβολίες, αν τα δραματικά έργα του Bεστάρχη μπορούν να αποκληθούν “ορθόδοξα”, όπως το δηλώνει ο τίτλος του μελετήματος του Mανούσακα, Πέντε άνγωστα στιχουργήματα, ό.π.
[88] Bλ. B.Πούχνερ, H Repraesentatio figurata των Eισοδίων της Θεοτόκου του Philippe de Mézières (Avignon 1372) και η κυπριακή της προέλευση. Στον τόμο: Aνιχνεύοντας τη θεατρική παράδοση. Aθήνα 1995, σσ.114-177.

Βάλτερ Πούχνερ

Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε και σπούδασε στη Βιέννη, αλλά τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έχει ζήσει στην Ελλάδα. Είναι επίτιµος και οµότιµος καθηγητής Θεατρολογίας στο ΕΚΠΑ (ιδρυτής του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών µαζί µε τον Σ. Α. Ευαγγελάτο) και παρασηµοφορηµένο µέλος της Ακαδηµίας Επιστηµών της Αυστρίας. Επίσης, έχει διδάξει πολλά χρόνια στο Πανεπιστήµιο της Βιέννης, καθώς και σε πολλά ευρωπαϊκά και αµερικανικά Πανεπιστήµια.

Έγραψε πάνω από 120 βιβλία στα ελληνικά, αγγλικά και γερµανικά και δηµοσίευσε περί τα 500 µελετήµατα και περισσότερες από 1.000 βιβλιοκρισίες, για θέµατα της ιστορίας του ελληνικού και του βαλκανικού θεάτρου, καθώς και περί ελληνικής και συγκριτικής λαογραφίας και νεοελληνικών σπουδών και περί της θεωρίας του θεάτρου και του δράµατος. Από πολύ νέος γράφει ποίηση (κυρίως στα ελληνικά) αλλά µόνο πρόσφατα άρχισε να δηµοσιοποιεί τα έργα του.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από 20 ποιητικές συλλογές. (Ολοκάρπωση, Τελευταίες ειδήσεις, Αστροδρόμια, Η ηλικία της πλάνης, Ο κηπουρός της ερήμου, Οι θησαυροί της σκόνης, Κοντσέρτο για στιγμές και διάρκεια, Δώδεκα πεύκα κι ένας ευκάλυπτος, Μηνολόγιο του άγνωστου αιώνα, Πεντάδες, Το αναπάντεχο, Συνομιλίες στη χλόη, Το χώμα των λέξεων, Τα σημάδια του περάσματος, Τα δώρα, Ο κάλυκας του κρόκου, Υπνογραφίες, Αλάτι στον άνεμο, Η επιφάνεια του μυστηρίου, ο φωτεινός ίσκιος, κ.ά.)

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.